ZDRAVÉ - celozrnné: Orechové perníčky
Suroviny na 70 kusov100 g medu
50 g trstinového alebo prírodného repného cukru
40 g masla
1 vajce
150 g zomletých lieskovcov
1 lyžička mletej škorice
po 1/2 lyžičke mletého muškátového kvetu, kardamónu a nového korenia
175 g celozrnnej pšeničnej múky
1/2 balíčka kypriaceho prášku
múku na poprášenie dosky, tuk na vymastenie plechu
3 lyžice mlieka
70 g lieskových orechov
Postup
Med s trstinovým alebo prírodným cukrom a maslom zohrievame, kým sa maslo nerozpustí. Zmes necháme vychladnúť a vlažnú ju rozmiešame s vajcom. Zmiešame lieskové orechy, korenie, múku a kypriaci prášok a zapracujeme do cesta. Cesto necháme cez noc odpočívať prikryté.
Na druhý deň cesto premiesime, vyvaľkáme na 1/2 centimetrový pás a nakrájame na 3 x4 cm. Na 2 vymastené plechy rozložíme kúsky cesta, potrieme mliekom a ozdobíme lieskovým orechom.
Prvý plech s perníčkami vložíme na strednú lištu nepredhriatej rúry a pri 180 stupňoch pečieme asi 15 minút. Perníčky na druhom plechu pečieme asi 10 minút.
Sponzorované odkazy
Najviac...
203 dní, 3 hodín a 60 minút