Čo by si chcel od Ježiška?

Tipy na darčeky

Inšpirujte sa !

Vianočná charita

Sponzorované odkazy

Maďarské žerbó (Gerbaud)

Suroviny na cesto:
500 g hladká múka
4 lyžice kryštálového cukru
1 dl kyslá smotana
1 dl mlieko
250 g HERA
1 žĺtok
droždie
1 lyžička sóda bikarbóna
štipka soli

Plnka:
ríbezľový alebo marhuľový lekvár (asi 1 fľaštička)
250 g mleté vlašské orechy
250 g kryštálový cukor

Poleva:
150 g čokoláda na varenie
150 g tuk

Postup:
Do vlažného mlieka pridáme cukor a kvasnice a necháme nakysnúť. Potom do misky pridáme všetky ostatné suroviny a vymiešame na vláčne cesto. Cesto ešte raz premiesime na doske a rozdelíme ho na tri rovnaké časti.

Potom si pripravíme jednoduchú plnku, v miske pomiešame mleté orechy s cukrom.

Vyvaľkáme prvý bochník cesta na veľkosť plechu a pomocou valčeka ho prenesieme na plech, ktorý sme vymastili tukom a posypali strúhankou. Cesto na plechu potrieme tenkou vrstvou marhuľového alebo ríbezľového lekváru (mal by byť pikantný/kyslejší). Na lekvár nasypeme plnku z orechov. Celý postup opakujeme ešte raz (vyvaľkáme druhý bochník, položíme ho na plnku, potrieme lekvárom a znovu posypeme zvyšnými orechmi). Nakoniec koláč prekryjeme posledným vyvaľkaným cestom, ktoré popicháme vidličkou, aby mala kade unikať para a koláč sa nám nenafúkol.

Pečieme dozlata vo vyhriatej rúre pri 175C asi 20-25 minút. Keď koláč úplne vychladne, polejeme ho čokoládovou polevou. Čokoládovú polevu si pripravíme tak, že varovú čokoládu rozpustíme nad parou spolu s tukom. Krájame na kocky horúcim nožnom, aby sa čokoláda nelámala.


Sponzorované odkazy