Zdravé vianočné recepty bez cukru a bez lepku
Aj tradičné vianočné koláče sa dajú upiecť v zdravšej podobe. Menej cukru, s ovsenými vločkami, či bez múky. Vyskúšajte tieto chutné zdravé recepty.
V posledných rokoch sa o zdravý životný štýl zaujíma čoraz viac ľudí. Niektorí chcú schudnúť, niektorých zas trápi alergia na potraviny, niektorí chcú byť zdravší,... Stravovať sa zdravo je dnes jednoduchšie, ako kedykoľvek predtým. K dispozícii máme informácie, v obchodoch je dostať všetky potrebné zdravé suroviny. Zopár zdravých receptov vám ponúkame aj my. Sú jednoduché, rýchle a chutné.
BEZ CUKRU
Čokoládovo pomarančové toliariky (bez cukru)
Suroviny
3/4 pohára mandlí
3 lyžice medu
4 lyžice masla (tenký plátok)
štipku soli
1 lyžičku prášku na pečenie
kvalitnú čokoládu
lyžičku kokosového oleja
6 fíg,
kôra z bio pomaranča
Postup
1. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov.
2. Mandle si pomelieme na múku, zmiešame ich s práškom na pečenie a so štipkou soli.
3. Pridáme roztopené maslo, med a všetko spolu zamiešame.
4. Plech vyložíme papierom na pečenie a tvarujeme z cesta malé guličky.
5. Guličky „spľasneme“ a vytvarujeme do tvaru toliarikov. V strede urobíme s prstom priehlbinku.
6. Pečieme cca 8 minút.
7. Po vybratí urobíme priehlbinku ešte raz a necháme vychladnúť. Polejeme roztopenou čokoládou.
8. Stred ozdobíme pomarančovo-figovým džemom. Pripravíme si ho rozmixovaním fíg, pomarančovej kôry a 2 lyžíc vody.
(Zdroj: fitshaker.sk)
Jednoduché keksíky (bez cukru)
Suroviny
2 1/2 hrnčeka mandľovej múky
1/2 lyžičky sódy bikarbóny
1/2 lyžičky morskej soli
8 lyžíc zmäknutého masla
1 lyžica práškovej stévie
1 lyžička vanilkového cukru
Postup
Všetky suroviny spolu rozmixujeme v mixéri. Vrchovaté lyžice zmesi ukladáme na plech vystlaný papierom a roztláčame rukou naplocho. Pečieme asi 8 minút do zlatista.
3 skvelé variácie
1. Mokka keksíky
Do cesta pridáme 1/2 hrnčeka čokolády bez cukru, posekanej na drobno (alebo kakaových hobliniek), 3 lyžice surového kakaového prášku a 1 1/2 lyžice mletej kávy.
2. Levanduľové keksíky
Do zmesi pridáme 2 lyžičky najemno posekanej sušenej levandule a 1 lyžicu nadrobno postrúhanej pomarančovej kôry.
3. Zázvorové keksíky
Pridáme 1 lyžicu mletého zázvoru, 1 lyžičku mletého muškátového orieška, 1 lyžičku mletej škorice a 1 lyžicu nadrobno postrúhanej pomarančovej kôry.
Kokosovo ovsené koláčiky (bez cukru, s ovsenými vločkami)
Suroviny
1 šálka ovsených vločiek
1/2 šálky pohánkovej múky
1 čl melasy
1/2 čl jedlej sódy
1/2 čl pravej mletej škorice
1/2 čl perníkového korenia
1 čl vanilkového prášku originál
2 PL kokosového oleja
1 čl chia semienok
3 PL vody
3 PL sušeného strúhaného kokosu
1/2 šálky sušených hrozienok, alebo iného drobného sušeného ovocia
Postup
Zmiešame najskôr všetky sypké zložky, potom pridáme ostatné tekuté suroviny a sušené ovocie. Tvarujeme menšie guľôčky alebo placky, ktoré ukladáme na papierom vyložený plech. Pečieme 10 minút na 180 stupňov. Po vychladnutí skladujeme v dobre uzatvorenej nádobe.
BEZ LEPKU
Bezlepkové cookies z arašidového masla
Suroviny
1 šálka arašidového masla
1/4 šálky kokosového oleja
1/4 šálky agávového sirupu
2 vajcia
1 šálka mandľovej múky
1 lyžička sódy bikarbóny
1 lyžička morskej soli
kúsky čokolády na ozdobenie
1 čajová lyžička vločkovej morskej soli na posypanie
Postup
Predhrejeme rúru na 180 stupňov. Do misky pridáme arašidové maslo, kokosový olej, agávový sirup a vajíčka. Suroviny spolu vymiešame ručným elektrickým mixérom do hladka. Pridáme mandľovú múku, sódu bikarbónu a morskú soľ. Pozor, nepresoľte! Plech vyložíme papierom na pečenie. Dvoma lyžicami naberáme cesto vo veľkosti ping-pongovej loptičky a kladieme naplech. Pečieme 10 minút. Pri dlhšom pečení viac vyschnú a stred nebude taký mäkkučký. Hneď ako sušienky vyberieme z rúry, vtlačíme do nich kúsok čokolády. Sušienky môžeme posypať štipkou morskej soli.
Bezlepkové linecké koláčiky
Suroviny
500 g bezlepkovej múky na pečenie (napr. Mix C - Mix Pâtisserie)
150 g cukor
10 g vanilkový cukor
300 g maslo
2 vajíčka
2 žĺtky
60 g mleté mandle alebo iné oriešky
Na ozdobu:
džem
Postup
Maslo, cukor a vanilkový cukor vymiešame ručným mixérom do peny. Pridáme vajíčka a žĺtky a miešame, kým sa nevytvorí hladká masa. Pridáme mleté oriešky a za rýchleho miešania aj múku. Cesto má byť mäkké a suché. Necháme ho hodinku postáť v chladničke.
Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 2 mm a povykrajujeme plné kolieska a kolieska s otvorom uprostred. Pečieme 10-12 minút v rúre pri teplote 175°. Po vychladnutí natrieme džemom a spojíme.
(Zdroj: www.schaer.com)