ZDRAVÉ - Vegánsky nadýchaný perníkový koláč
Ingrediencie na cesto
- 240 g hladkej múky
- 1 ČL sódy bikarbóny
- ¼ ČL morskej soli
- 1½ ČL mletého zázvoru
- 1 ČL škorice
- ½ ČL čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
- ¼ ČL celého korenia
- ¼ ČL mletých klinčekov
- 90 ml aquafaby (voda z konzervy cíceru)
- 120 ml rastlinného mlieka (ovseného alebo iného nesladeného)
- 105 ml slnečnicového oleja (alebo iného neutrálného)
- 125 g hnedého cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 95 ml melasy
- 80 ml silnej horúcej kávy
Ingrediencie na polevu / vanilkový krém
- 60 g práškového cukru
- 56 g vegánskeho masla
- ½ hrnčeka (110 g) kokosovej smotany
- ½ ČL vanilkového extraktu
- štipka morskej soli
Postup
- Rúru predhrejte na 175 °C. Pripravte si formu na srnčí chrbát a vyložte ju papierom na pečenie.
- V mise zmiešajte múku, sódu, soľ a koreniny.
- Aquafabu (vodu z cícerovej konzervy) vyšľahajte mixérom do peny.
- V miske zmiešajte olej, rastlinné mlieko, cukor, vanilku. Potom vmiešajte melasu zmiešanú s horúcou kávou.
- Do suchej zmesi vlejte vyšľahanú aquafabu a tekuté ingrediencie. Zľahka premiešajte, ak ostanú malé hrudky, nevadí.
- Cesto nalejte do formy a pečte 50-55 minút. Keď pichnete do koláča špáratko, malo by na ňom zostať zopár drobčekov.
- Po dopečení nechajte koláč chvíľu vo forme (10-15 min), potom ho vytiahnite a nechajte úplne vychladnúť.
- Pripravte vanilkový krém: v kastróle zmiešajte práškový cukor, vegánske maslo a kokosovú smotanu, zohrievajte do bodu varu, varte 3 minúty a neustále miešajte. Na konci pridajte vanilku a štipku soli. Polevu nlejte na koláč a možete ho ozdobiť granátovým jabĺčkom.