Vianoce.sk

ZDRAVÉ - Vegánsky nadýchaný perníkový koláč

Ingrediencie na cesto

  • 240 g hladkej múky 
  • 1 ČL sódy bikarbóny 
  • ¼ ČL morskej soli 
  • 1½ ČL mletého zázvoru 
  • 1 ČL škorice 
  • ½ ČL čerstvo nastrúhaného muškátového orieška 
  • ¼ ČL celého korenia 
  • ¼ ČL mletých klinčekov 
  • 90 ml aquafaby (voda z konzervy cíceru) 
  • 120 ml rastlinného mlieka (ovseného alebo iného nesladeného) 
  • 105 ml slnečnicového oleja (alebo iného neutrálného) 
  • 125 g hnedého cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu 
  • 95 ml melasy 
  • 80 ml silnej horúcej kávy 

Ingrediencie na polevu / vanilkový krém

  • 60 g práškového cukru 
  • 56 g vegánskeho masla 
  • ½ hrnčeka (110 g) kokosovej smotany 
  • ½ ČL vanilkového extraktu 
  • štipka morskej soli 

Postup

  1. Rúru predhrejte na 175 °C. Pripravte si formu na srnčí chrbát a vyložte ju papierom na pečenie. 
  2. V mise zmiešajte múku, sódu, soľ a koreniny.
  3. Aquafabu (vodu z cícerovej konzervy) vyšľahajte mixérom do peny. 
  4. V miske zmiešajte olej, rastlinné mlieko, cukor, vanilku. Potom vmiešajte melasu zmiešanú s horúcou kávou. 
  5. Do suchej zmesi vlejte vyšľahanú aquafabu a tekuté ingrediencie. Zľahka premiešajte, ak ostanú malé hrudky, nevadí. 
  6. Cesto nalejte do formy a pečte 50-55 minút. Keď pichnete do koláča špáratko, malo by na ňom zostať zopár  drobčekov. 
  7. Po dopečení nechajte koláč chvíľu vo forme (10-15 min), potom ho vytiahnite a nechajte úplne vychladnúť. 
  8. Pripravte vanilkový krém: v kastróle zmiešajte práškový cukor, vegánske maslo a kokosovú smotanu, zohrievajte do bodu varu, varte 3 minúty a neustále miešajte. Na konci pridajte vanilku a štipku soli. Polevu nlejte na koláč a možete ho ozdobiť granátovým jabĺčkom.