Vianočné zvyky podľa regiónov
Slovensko je malá krajina s veľkým bohatstvom – nielen prírody, ale aj kultúrnych tradícií. Vianoce sú toho najlepším dôkazom. Hoci ich oslavujeme v rovnakom čase, každý región od západu po východ ich prežíva trochu inak. V jedálničku, zvykoch, ale aj v spôsobe, akým sa pripravujú a vítajú najkrajšie sviatky roka.
Advent: spoločný začiatok
V každom kúte Slovenska začínajú Vianoce rovnako – adventom. Vence so štyrmi sviečkami zdobia stoly, deti otvárajú adventné kalendáre a pečú sa prvé koláče. No už tu cítiť rozdiely – niekde sa prísne pôstilo, inde sa už vypekalo na plné obrátky.
Západné Slovensko: Koláče, kapor a moderné tradície
Na západe (Bratislava, Záhorie, okolie Nitry) má Štedrý večer pohodovejší charakter.
- Večera začína oblátkami s medom a cesnakom
- Nechýba ani krájanie jabĺčka, pričom typická hviezda v jeho jadre predstavuje zdravie pre členov rodiny
- Kapustnica býva hustá, s údeným alebo smotanou (môže byť aj hubová polievka, niekedy šošovicová či rybacie halászlé)
- Hlavným chodom je vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom
- Pečú sa štedráky, medvedie labky, linecké koláčiky
- Pôst sa často už nedodržiava, ale symbolika zostáva
Zaujímavosť: V niektorých rodinách sa pod obrus dáva šupina z kapra, ktorá má zabezpečiť peniaze počas roka.
Stredné Slovensko: Reťaz, sekera a silné korene
Vianoce v srdci Slovenska (Orava, Kysuce, Horehronie, Liptov či Gemer) si zachovali množstvo rituálov s hlbokou symbolikou.
- Reťaz okolo stola symbolizuje súdržnosť rodiny
- Na Orave si deti kládli bosé nohy na sekeru, aby boli zdravé
- Večera začína modlitbou a medovým krížikom na čele
- Z jedál je to hlavne kapustnica a vyprážaná ryba s majonézovým zemiakovým šalátom alebo rezeň
- Typickým dezertom sú opekance s makom (bobaľky)
- Po večeri sa chodilo kŕmiť dobytok – niektoré gazdiné ešte dnes dávajú zvieratám oblátky
- Minca pod obrusom má priniesť bohatstvo v nadchádzajúcom roku
- Nechýba tanier navyše pre nečakaného hosťa, alebo ako spomienka na zosnulého člena rodiny
- V mnohých dedinách mladí ľudia dodnes „chodia po spievaní“ – spievajú koledy od domu k domu
Zaujímavosť: Na Gemeri sa podávali aj jednoduché jedlá ako zemiaky s tvarohom alebo prívarky. Rodiny často večerali pri sviečkach v tichu – najprv modlitba, až potom jedlo.
Východné Slovensko: Pôst, pirohy a starobylé rituály
Zemplín, Šariš, Spiš a Abov patria medzi regióny s najsilnejšími vianočnými tradíciami. Niektoré sa zachovali dodnes:
- Prísny pôst celý deň – deti sa tešia na „zlaté prasiatko“
- Modlitba a ticho pred večerou – pred jedlom sa často celá rodina modlí
- Tanier navyše – symbolický tanier pre nežijúceho člena alebo očakávaného hosťa
- Minca v ruke alebo pod obrusom, prípadne umytie vo vode s mincou na zabezpečenie bohatstva
- Koledovanie a betlehemci – deti a mládež chodia spievať po domoch
- Oblátka s medom (a cesnakom) - aj východ si zachováva tento symbolický úvod
- Kapustnica bez mäsa, fazuľová alebo slivková polievka
- Hlavné jedlo – okrem ryby so šalátom sa v niektorých domácnostiach podávajú pirohy plnené zemiakmi, bryndzou či tvarohom, alebo šošovicový / fazuľový prívarok
- Dezert - typické sú makové bobaľky (opekance) ako sladká bodka Vianoc
Zemplínske špecifikum: tzv. kračunové večery – spievanie kolied už niekoľko dní pred Vianocami.
Pravoslávne Vianoce (Rusíni a Ukrajinci)
Vo východných častiach Slovenska (napr. okolie Medzilaboriec, Svidníka či Sniny) žije rusínska komunita, ktorá slávi pravoslávne Vianoce až 6. januára.
Zaujímavosti:
- 40-dňový pôst, počas ktorého sa nejedia mliečne a mäsové produkty
- 12 pôstnych jedál na Štedrý večer
- Hubová mačanka, bobaľky s makom, kyslá kapusta, pirohy
- Nikto nesmie vstávať od stola – len gazdinka
- Modlitba v cirkevnoslovanskom jazyku
Možno si na Štedrý večer dáš kapra, možno pirohy, možno len ticho zapáliš sviečku. Nech už pochádzaš z ktoréhokoľvek kúta Slovenska, jedno máme spoločné – Vianoce sú o spolupatričnosti, láske a domove. A práve v tých rozdielnostiach našich tradícií je ich krása. Sú to príbehy, ktoré rozvoniavajú v kuchyni, znejú v koledách a žijú v spomienkach.