Vianoce.sk

Vianočné zvyky podľa regiónov

Slovensko je malá krajina s veľkým bohatstvom – nielen prírody, ale aj kultúrnych tradícií. Vianoce sú toho najlepším dôkazom. Hoci ich oslavujeme v rovnakom čase, každý región od západu po východ ich prežíva trochu inak. V jedálničku, zvykoch, ale aj v spôsobe, akým sa pripravujú a vítajú najkrajšie sviatky roka.

Advent: spoločný začiatok

V každom kúte Slovenska začínajú Vianoce rovnako – adventom. Vence so štyrmi sviečkami zdobia stoly, deti otvárajú adventné kalendáre a pečú sa prvé koláče. No už tu cítiť rozdiely – niekde sa prísne pôstilo, inde sa už vypekalo na plné obrátky.

Západné Slovensko: Koláče, kapor a moderné tradície

Na západe (Bratislava, Záhorie, okolie Nitry) má Štedrý večer pohodovejší charakter.

  • Večera začína oblátkami s medom a cesnakom
  • Nechýba ani krájanie jabĺčka, pričom typická hviezda v jeho jadre predstavuje zdravie pre členov rodiny
  • Kapustnica býva hustá, s údeným alebo smotanou (môže byť aj hubová polievka, niekedy šošovicová či rybacie halászlé)
  • Hlavným chodom je vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom
  • Pečú sa štedráky, medvedie labky, linecké koláčiky
  • Pôst sa často už nedodržiava, ale symbolika zostáva

Zaujímavosť: V niektorých rodinách sa pod obrus dáva šupina z kapra, ktorá má zabezpečiť peniaze počas roka. 

Stredné Slovensko: Reťaz, sekera a silné korene

Vianoce v srdci Slovenska (Orava, Kysuce, Horehronie, Liptov či Gemer) si zachovali množstvo rituálov s hlbokou symbolikou.

  • Reťaz okolo stola symbolizuje súdržnosť rodiny
  • Na Orave si deti kládli bosé nohy na sekeru, aby boli zdravé
  • Večera začína modlitbou a medovým krížikom na čele
  • Z jedál je to hlavne kapustnica a vyprážaná ryba s majonézovým zemiakovým šalátom alebo rezeň
  • Typickým dezertom sú opekance s makom (bobaľky)
  • Po večeri sa chodilo kŕmiť dobytok – niektoré gazdiné ešte dnes dávajú zvieratám oblátky
  • Minca pod obrusom má priniesť bohatstvo v nadchádzajúcom roku
  • Nechýba tanier navyše pre nečakaného hosťa, alebo ako spomienka na zosnulého člena rodiny
  • V mnohých dedinách mladí ľudia dodnes „chodia po spievaní“ – spievajú koledy od domu k domu

Zaujímavosť: Na Gemeri sa podávali aj jednoduché jedlá ako zemiaky s tvarohom alebo prívarky. Rodiny často večerali pri sviečkach v tichu – najprv modlitba, až potom jedlo.

Východné Slovensko: Pôst, pirohy a starobylé rituály

Zemplín, Šariš, Spiš a Abov patria medzi regióny s najsilnejšími vianočnými tradíciami. Niektoré sa zachovali dodnes:

  • Prísny pôst celý deň – deti sa tešia na „zlaté prasiatko“
  • Modlitba a ticho pred večerou – pred jedlom sa často celá rodina modlí
  • Tanier navyše – symbolický tanier pre nežijúceho člena alebo očakávaného hosťa
  • Minca v ruke alebo pod obrusom, prípadne umytie vo vode s mincou na zabezpečenie bohatstva
  • Koledovanie a betlehemci – deti a mládež chodia spievať po domoch
  • Oblátka s medom (a cesnakom) - aj východ si zachováva tento symbolický úvod
  • Kapustnica bez mäsa, fazuľová alebo slivková polievka
  • Hlavné jedlo – okrem ryby so šalátom sa v niektorých domácnostiach podávajú pirohy plnené zemiakmi, bryndzou či tvarohom, alebo šošovicový / fazuľový prívarok
  • Dezert - typické sú makové bobaľky (opekance) ako sladká bodka Vianoc

Zemplínske špecifikum: tzv. kračunové večery – spievanie kolied už niekoľko dní pred Vianocami.

Pravoslávne Vianoce (Rusíni a Ukrajinci)

Vo východných častiach Slovenska (napr. okolie Medzilaboriec, Svidníka či Sniny) žije rusínska komunita, ktorá slávi pravoslávne Vianoce až 6. januára.

Zaujímavosti:

  • 40-dňový pôst, počas ktorého sa nejedia mliečne a mäsové produkty
  • 12 pôstnych jedál na Štedrý večer
  • Hubová mačanka, bobaľky s makom, kyslá kapusta, pirohy
  • Nikto nesmie vstávať od stola – len gazdinka
  • Modlitba v cirkevnoslovanskom jazyku

Možno si na Štedrý večer dáš kapra, možno pirohy, možno len ticho zapáliš sviečku. Nech už pochádzaš z ktoréhokoľvek kúta Slovenska, jedno máme spoločné – Vianoce sú o spolupatričnosti, láske a domove. A práve v tých rozdielnostiach našich tradícií je ich krása. Sú to príbehy, ktoré rozvoniavajú v kuchyni, znejú v koledách a žijú v spomienkach.