Vianočné recepty: Netradičný medovníkový adventný veniec
Adventný veniec patrí k najkrajším symbolom predvianočného obdobia. Kým klasické vence z ihličia s dekoráciami nájdeme takmer v každej domácnosti, čoraz viac ľudí hľadá kreatívne a netradičné alternatívy. Jednou z nich je medovníkový adventný veniec. Nielen že nádherne vyzerá, ale aj sladko vonia a ak sa nezje skôr, vydrží celé Vianoce.
Zvyčajne sa skladá z väčšieho kruhového medovníka (alebo je zložený z viacerých častí), do ktorého sa upevnia štyri sviečky, pričom každá symbolizuje jednu adventnú nedeľu.
Veniec môže byť dekorovaný polevou, perličkami, sušeným ovocím, orieškami alebo ďalšími jedlými ozdobami. Výsledok je nielen esteticky pôsobivý, ale aj praktický a voňavý doplnok do kuchyne či obývačky.
- Ako upiecť mäkké medovníky
- Vianočné recepty na štedrovečerný stôl
- Recepty na obľúbené vianočné koláče
- Zdravé vianočné pečivo
- Nepečené vianočné cukrovinky
- Slané vianočné pečivo
Ako si vyrobiť medovníkový adventný veniec?
Ingrediencie na cesto
- 500 g hladkej múky
- 150 g práškového cukru
- 2 PL medu
- 2 ČL perníkového korenia
- 2 vajcia
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 100 g masla
Na dekoráciu
- Bielková poleva (bielok + práškový cukor)
- Sušené ovocie, oriešky, strieborné guličky
- 4 čajové alebo dekoračné sviečky
- Stužky, špáradlá alebo stojan na sviečky
Postup
- Vypracujte medovníkové cesto a nechajte ho odpočívať aspoň 1 až 2 hodiny v chladničke.
- Cesto vyvaľkajte a vyrežte veľký kruh s otvorom uprostred (napr. pomocou taniera a misky).
- Môžete vyrobiť aj viac menších medovníkov ako ozdoby (hviezdičky, stromčeky, srdiečka).
- Pečte ich pri teplote 170 °C asi 10 až 12 minút a sledujte, aby sa nepripálili.
- Po vychladnutí ozdobte medovník podľa vlastnej fantázie.
- Prichyťte sviečky, buď pomocou stojančekov, špáradiel, vosku alebo tavnej pištole (ak ho nechcete jesť).
- Hotovo! Pripravený adventný veniec môžete umiestniť na stôl.
Tipy na ozdobenie
- Namiesto polevy môžete použiť čokoládu alebo karamel.
- Pridajte mená členov rodiny na jednotlivé časti venca.
- Použite levanduľu alebo sušené pomaranče na zintenzívnenie vône.
- Pre minimalistický štýl zvoľte len bielu polevu a jednoduché vzory.
Tu je niekoľko tipov na inšpiráciu

Zdroj pinterestJarmila Chmelařová

Zdroj pinterestjuxtapost.com

Zdroj pinterestMilena Suská

Zdroj pinterestpintyo64

Zdroj pinterestpocarovna.tumblr.com