Vianočné recepty: Čo pečú na Vianoce Švajčiari, Holanďania, či Poliaci?
Vianoce sú o tradíciach. Zozbierali sme recepty na vianočné koláčiky, ktoré nesmú chýbať na vianočnom stole v iných krajinách. Vyskúšajte!
Švajčiarske vianočné koláče - škoricové hviezdičky
Recept na cca 50 koláčikov
3 bielky (asi 100 g)
štipka soli
250 g cukru
1½ lyžice škorice
½ lyžice citrónovej šťavy
350 g mletých mandlí
Príprava
V miske z bielkov a soli vyšľahajte tuhý sneh. Pridajte cukor a miešajte, kým sa rovnomerne nespojí so snehom. 1 dl (cca 0,4 šálky) si odložte na polevu.
Pridajte škoricu, citrónovú šťavu, mandle a vypracujte na jemné cesto. Cesto vyvaľkajte na hrúbku cca 7 mm . Vyvaľkané cesto môžete posypať kryštálovým cukrom. Povykrajujte hviezdičky a dajte ich na plech pokrytý papierom na pečenie. Nechajte ich odpočívať asi 5 až 6 hodín alebo cez noc na suchom mieste. Hviezdičky opatrne potrite polevou.
Pečte asi 3 až 5 minút v strede predhriatej rúry na 250 ° C.
- Pozrite si viac medzinárodných receptov na vianočné koláče
- Recepty na zdravé vianočné pečivo
- Recepty na slané pečivo
- Ako upiecť mäkké medovníky
Holandské vianočné koláčiky - Speculaas
1 1/2 šálky [180 g] múky na všetky účely
2 lyžičky sódy bikarbóny
1/4 ČL soli
3 polievkové lyžice speculaas zmesi korenia
3/4 šálky [160g] hnedého cukru
1/2 šálky [113 g] masla (izbová teplota)
2-3 lyžice mlieka
1/2 lyžičky pomarančovej kôry (voliteľné)
nakrájané mandle (voliteľné)
Postup
V malej miske zmiešajte múku, sódu bikarbónu, soľ a zmes korenia speculaas. Vyšľahajte maslo a hnedý cukor. Pomaly pridávajte múku a miešajte, kým sa suroviny spoja. Pridajte pomarančovú kôru a mlieko po jednej polievkovej lyžici. Použite toľko, aby sa vytvorilo cesto. Cesto zabaľte do igelitu a položte do chladničky aspoň na hodinu (optimálne na celú noc).
Predhrejte rúru na 175 stupňov.
Ak chcete pripraviť tenké a chrumkavé koláčiky, vyvaľkajte cesto na pomúčenej ploche na hrúbku cca 3 mm. Sušienky vykrojte formičkami a dajte na vystlaný plech. Na vrch každej sušienky pridajte mandle nakrájané na plátky. Môžete ich aj posypať cukrom. Pečte 10-12 minút resp. dovtedy, kým nie sú okraje chrumkavé.

Zdroj: Lisa Johnson, Burst.shopify.com
Taliansky nugát s mandľami a pistáciami TORRONE
Suroviny
400 g medu
250 g bieleho kryštálového cukru
2 vaječné bielky
štipka soli
1/4 čajovej lyžičky extraktu vanilky
1 polievková lyžica citrónovej kôry
420 g mandlí
140 g pistácií
2 plátky jedlého ryžového papiera – ak nezoženiete jedlý papier, môžete použiť potravinársku fóliu potrieť olejom alebo použiť kukuričný škrob.
Postup
Najskôr na suchej panvici opražte mandle a pistácie a ošúpte ich v kuchynskej utierke. Potom hlboký plech pokryte potravinárskou fóliou tak, aby zakryla aj okraje plechu. Na spodok položte ryžový papier.
Med spolu s cukrom dajte do hrnca a pri nízkej teplote varte 30 minút za stáleho miešania. Vytvorí sa svetlohnedá hmota. V mise vymiešajte bielka so soľou, na nie celkom tuhy sneh. Sneh postupne primiešavajte k medovej zmesi a varte ďalších 40 minút.
Hmota postupne zmení farbu na bielu. Po 40 minútach nalejte trošku hmoty do studenej vody. Po chvíľke vyskúšajte jej konzistenciu. Ak pripomína plastelínu alebo sa mrví pod prstami, pokračujte vo varení. Správna konzistencia je, ak hmota vo vode stuhne.
Nakoniec primiešajte vanilkový extrakt, citrónovú kôru, sušené ovocie a orechy. Pracujte rýchlo, lebo hmota rýchlo tuhne. Nugát premiestnite na plech a rovnomerne ho rozotrite. Na vrch položte ryžový papier, resp. potravinársku fóliu a zaťažte. Nechajte schnúť minimálne hodinu.
Ak sa vám nebude dariť odstrániť fóliu, môžete ju jednoducho odrezať. Hotový nugát nakrájajte na kocky.
Rakúske vanilkové rožky
Suroviny
2 šálky univerzálnej múky
1 šálka nesoleného masla izbovej teploty
2 veľké vaječné žĺtky
asi 1 šálka mletých vlašských orechov, mandlí alebo lieskovcov
1 balenie vanilkového cukru
3/4 šálky práškového cukru
malá štipka soli
Na obaľovanie:
1/2 šálky práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
Postup
Všetky ingrediencie dajte do veľkej misy a premiešajte, kým nie sú dôkladne spojené. Cesto vytvarujte do gule, zabaľte do sáčku a dajte do chladničky aspoň na hodinu.
Predhrejte rúru na 180 stupňov.
Zo studeného cesta postupne vytvarujte rožy a poukladajte ich na nepriľnavý alebo pergamenom vystlaný plech. Pečieme na strednom rošte 12 - 15 minút (podľa veľkosti) alebo kým nezačnú okraje zlatnúť. Premiešajte práškový cukor s vanilkovým cukrom a ešte teplé rožky pocukrujte pomocou sitka. Nechajte rožky úplne vychladnúť a potom ich pocukrujte ešte raz.
Francúzske Sablés
Suroviny
2 šálky univerzálnej múky
1/2 lyžičky prášku do pečiva
10 lyžíc masla
1/2 šálky cukru
1 vajce
1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Bielková poleva
1 vaječný bielok
2 lyžičky vody
Múku zmiešajte s práškom do pečiva. V druhej miske do hladka vymiešajte maslo s cukrom. Pridajte vajíčko, vanilkový extrakt a vmiešajte múku s práškom do pečiva, až kým sa nevytvorí hladké cesto. Cesto vytvarujte do gule, zabaľte do sáčku a dajte do chladničky aspoň na hodinu. Predhrejte rúru na 180 stupňov.
Pripravte si bielkovú polevu tak, že zmiešajte bielok a 2 čajové lyžičky vody.
Cesto vyvaľkajte na hrúbku cca 0,5 cm a formičkou povykrajujte rôzne tvary. Alebo cesto môžete vytvarovať do valca a nakrájať ho naprieč na kolieska s hrúbkou cca 0,5 cm. Koláčiky potrite polevou a pečte na plechu vystlanom pergamenom 15 minút, alebo až kým nie sú po okrajoch jemne hnedé. Po upečení nechajte vychladnúť cca 2 minúty na plechu a potom premiestnite mriežku, aby úplne vychladli.
Toto je základný recept. Môžete aj experimentovať a do cesta pridať vianočné korenie podľa chuti.

Amanda Kirsh, Burst.shopify.com
Poľské Kolaczki
Suroviny
230 g krémového syra
1 1/2 šálky masla
3 šálky múky
1/2 lyžičky soli
Plnka
3/4 šálky sušených marhúľ (alebo iného sušeného ovocia)
1 1/2 šálky vody
2 lyžice cukru
1 lyžička citrónovej šťavy
Postup
Vyšľahajte krémový syr s maslom. Potom vmiešajte múku a soľ. Zabaľte do sáčku a na hodinu uložte do chladničky. Predhrejte rúru na 180 stupnov. Cesto rozvaľkajte tak, že najskôr dosku poprášte kryštálovým cukrom. Cesto vyvaľkajte na cca 0,5 cm hrúbku a nakrájajte na 5 cm veľké štvorce. Na krájanie použite zúbkované radielko. Do stredu každého štvorca položte čajovú lyžičku plnky.
Protiľahlé rohy spojte. Pečte 15 minút alebo kým rohy nezačnú hnednúť. Nechajte vychladnúť na mriežke a poprášte práškovým cukrom.
Plnka
Všetky suroviny dajte do hrnca a varte, kým marhule nezmäknú, asi 15 minút. Potom zmes rozmixujteKaša alebo pyré ponorným mixérom