Vianočné oblátky
Poznáte ich históriu?
Ako prvé štedrovečerné jedlo sa tradične podávajú oblátky s medom, cesnakom alebo orechmi. Vianočné oblátky - či už okrúhle, oválne alebo v tvare trubičky - sa pripravujú z nekvaseného cesta a pečú vo formách s cirkevnými symbolmi.
V minulosti však plnili inú funkciu ako dnes. Do 18. storočia ich piekli a roznášali kňazi. „V cirkevných školách pripadala táto úloha učiteľom – rechtorom. Začiatkom adventu obchádzali žiaci všetky domy s vinšom a vyberali obilie na vianočné oblátky,“ hovorí Packová-Zahradárová z Mestského múzea v Zlatých Moravciach.
- Vianočné zvyky a symboly
- Tipy akcií a podujatí na mesiac december
- Čo na stedrovečerný stôl - vianočné recepty
- Vianočné omaľovánky pre deti
Ešte v medzivojnovom období na mnohých slovenských dedinách piekli oblátky ženy na otvorenom ohnisku na rechtorskom alebo farskom dvore. Piekli sa oblátky vodové, cukrové, orechové a do 30. rokov 20. storočia aj pre dobytok so zapečenou petržlenovou vňaťou. V posledný týždeň pred Vianocami ich žiaci roznášali s vinšom, ktorý skladali učitelia.
V medzivojnovom období pečenie oblátok v mnohých cirkevných zboroch zrušili.
V zmysle ľudovej viery sa vianočným oblátkam pripisovali aj magické účinky. Odkladalo sa z nich do siatin, používali sa na ochranu pred požiarom alebo na okurovanie, čo je pôsobenie dymom na osoby, zvieratá alebo veci ako magický úkon s cieľom ochrániť, očistiť či liečiť.
Pečenie oblátok naživo
Prípravu a pečenie vianočných oblátok a vianočky predvedú v v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach vo Vianočnej tvorivej dielni, ktorá bude 16. decembra od 8:30 do 12:00.