Vianoce.sk

RECEPTY: Tradičné staroviedenské vianočné koláčiky

Súčasťou vianočnej Viedne sú aj vynikajúce voňavé vianočné koláčiky. Recepty sa tradujú z generácie na generáciu. Vyskúšajte niektorý z týchto staroviedenských receptov. Keď ich ochutnáte, iné už piecť nebudete.

1)    Viedenské medovníky

Jeden z najlepších receptov, ktorý pochádza z germánskeho sveta, je voňavý medovník. Jeho história siaha až do 13. storočia. Odvtedy za túto dlhú dobu vzniklo mnoho variácií: 

Ingrediencie:

  • 560 g múky
  • 360 g cukru
  • 5 PL tekutého medu
  • 4 vajcia
  • 4 malé štipky sódy bikarbóny
  • kôra z jedného bio citróna 
  • mleté klinčeky
  • škorica

(Škoricu a kličenky môžeme nahradiť už hotovým perníkovým korením.)

viedenske-medovniky

Postup:

  1. Zmiešajte vajcia a med.
  2. Časť múky zmiešajte so sódou bikarbónou a pridajte ju k zmesi vajec a medu.
  3. Postupne zapracujte zvyšok múky a dobre vypracujte cesto.
  4. Cesto vložte do chladničky na 1 hodinu.
  5. Po vychladení cesto rozvaľkajte (nie príliš na tenko) a vykrajujte medovníčky.
  6. Potrite ich žĺtkom a pečte v rúre, kým nezískajú zlatohnedú farbu.

2)    Originálne viedenské vanilkové rožky

Pôvodné vanilkové rožky pochádzajú z Rakúska. Sú také maslové, sladučké a tie najlepšie sa vám rozpadnú v rukách skôr, ako sa dostanú do úst. Sladká blaženosť!

Ingrediencie:

  • 200 g masla
  • 100 g cukru
  • 100 g mletých lieskovcov
  • 260 g múky
  • vanilkový cukor

viedenske-vanilkove-rozky

Postup:

  1. Zmiešajte zmäknuté maslo, cukor, orechy a múku, kým nevznikne hladké cesto.
  2. Cesto vložte na 1 hodinu do chladničky, zatiaľ čo si predhrejete rúru.
  3. Z cesta rukami vytvarujte šúľok a ohnite ho, do tvaru rožka (polmesiačiky). Pečte ich 15 minút pri teplote 180 °C.
  4. Ešte teplé rožky obaľte vo vanilkovom cukre.

3)    Viedenské rumové guľky

Rum dáva guľkám nielen chuť ale aj nezabudnuteľnú vôňu. Nevypite ho skôr, ako ich budete mať hotové ????.

Ingrediencie:

  • 140 g práškového cukru
  • 140 g mletých orechov
  • 1 bielok
  • 2 kávové lyžičky kakaa
  • rum
  • kryštálový cukor

viedenske-rumove-rozky

Postup:

  1. Zmiešajte práškový cukor, orechy, bielok a kakao s troškou rumu (na zvlhčenie), kým nevznikne hladké cesto.
  2. Z cesta tvarujte malé guľky a obaľte ich v kryštálovom cukre.
  3. Nechajte ich na vzduchu vyschnúť.

4)    Kokosové pusinky

Kokosové pusinky nesmú chýbať. Kto by na vianoce odolal vábivej vôni exotiky?

Ingrediencie:

  • 240 g cukru
  • 140 g strúhaného kokosu 
  • 20 oblátok
  • 4 bielky
  • Šťava z jedného citróna

kokosove-pusinky

Postup:

  1. Zmiešajte cukor, kokos, citrónovú šťavu a bielky. Ak je zmes príliš riedka, môžete pridať trochu múky.
  2. Zmes vložte do cukrárskeho vrecka a vytláčajte na oblátky, potom ich nechajte pár minút odpočívať.
  3. Pečte 10–15 minút pri teplote 180 °C.

5)    Husárske koláčiky s orechmi

Viete, čo je na týchto koláčikoch najlepšie? No predsa vylízanie marmelády zo sušienky. 

Ingrediencie:

  • 160 g masla
  • 210 g múka
  • 100 g mletých orechov/mandlí 
  • 2 žĺtky
  • 70 g cukru
  • ríbezľový džem

husarske-kolaciky-s-orechmi

Postup:

  1. Zmiešajte všetky ingrediencie, vytvorte guľky, zhora ich mierne sploštite a urobte jamku uprostred.
  2. Pečte pri teplote 180 °C niekoľko minút (nesmú byť príliš tmavé, mali by zostať svetložlté).
  3. Nechajte ich vychladnúť a potom do stredu pridajte trošku teplej marmelády.

6)    Florentínky

Ak chcete vyskúšať niečo nové, skúste tieto obľúbené orieškovo-ovocné maškty. Prispôsobiť si ich môžete podľa vášho gusta.

Ingrediencie:

  • 100 g masla
  • 150 g cukru
  • 50 g medu
  • 130 g mandľových lupienkov / alebo kandizovaného ovocia
  • 120 g smotany
  • 150 g horkej čokolády

florentinky

Postup:

  1. Zmiešajte maslo, cukor, med a smotanu v hrnci a nechajte zmes niekoľko minút povariť.
  2. Mandle opražte na panvici, pridajte ich do zmesi a znova všetko krátko povarte.
  3. Zmes rozotrite vo veľkosti menších koliesok na plech a pečte 10 minút pri teplote 180 °C, potom nechajte vychladnúť.
  4. Nalámte čokoládu na kúsky a roztopte ju v miske nad vriacou vodou.
  5. Vychladnuté koláčiky namáčajte z jednej strany do čokolády a nechajte ich stuhnúť.

7)    Linecké tyčinky

Sušienky môžu mať rôznu podobu. Vyskúšajte dať klasike tento nový tvar.

Ingrediencie:

  • 250 g masla
  • 290 g múky
  • 100 g práškového cukru
  • 3 lyžičky vanilkového cukru
  • 1 vajce
  • citrónová kôra
  • soľ
  • marmeláda
  •  čokoláda

linecke-tycinky

Postup:

  1. Zmiešajte maslo, cukor, citrónovú kôru, vanilkový cukor a soľ, potom pridajte vajce a múku.
  2. Cesto vložte do cukrárskeho vrecka a vytláčajte ho na plech.
  3. Pečte 10 minút a nechajte vychladnúť.
  4. Sušienky spájajte marmeládou.
  5. Jeden koniec namočte do roztopenej čokolády a nechajte stuhnúť.