RECEPTY: Tradičné staroviedenské vianočné koláčiky
Súčasťou vianočnej Viedne sú aj vynikajúce voňavé vianočné koláčiky. Recepty sa tradujú z generácie na generáciu. Vyskúšajte niektorý z týchto staroviedenských receptov. Keď ich ochutnáte, iné už piecť nebudete.

1) Viedenské medovníky
Jeden z najlepších receptov, ktorý pochádza z germánskeho sveta, je voňavý medovník. Jeho história siaha až do 13. storočia. Odvtedy za túto dlhú dobu vzniklo mnoho variácií:
Ingrediencie:
- 560 g múky
- 360 g cukru
- 5 PL tekutého medu
- 4 vajcia
- 4 malé štipky sódy bikarbóny
- kôra z jedného bio citróna
- mleté klinčeky
- škorica
(Škoricu a kličenky môžeme nahradiť už hotovým perníkovým korením.)
Postup:
- Zmiešajte vajcia a med.
- Časť múky zmiešajte so sódou bikarbónou a pridajte ju k zmesi vajec a medu.
- Postupne zapracujte zvyšok múky a dobre vypracujte cesto.
- Cesto vložte do chladničky na 1 hodinu.
- Po vychladení cesto rozvaľkajte (nie príliš na tenko) a vykrajujte medovníčky.
- Potrite ich žĺtkom a pečte v rúre, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
- Recepty na slané pečivo
- Recepty na tradičné vianočné pečivo
- Recepty na zdravé vianočné koláče
- Recepty na nepečené cukrovinky
2) Originálne viedenské vanilkové rožky
Pôvodné vanilkové rožky pochádzajú z Rakúska. Sú také maslové, sladučké a tie najlepšie sa vám rozpadnú v rukách skôr, ako sa dostanú do úst. Sladká blaženosť!
Ingrediencie:
- 200 g masla
- 100 g cukru
- 100 g mletých lieskovcov
- 260 g múky
- vanilkový cukor
Postup:
- Zmiešajte zmäknuté maslo, cukor, orechy a múku, kým nevznikne hladké cesto.
- Cesto vložte na 1 hodinu do chladničky, zatiaľ čo si predhrejete rúru.
- Z cesta rukami vytvarujte šúľok a ohnite ho, do tvaru rožka (polmesiačiky). Pečte ich 15 minút pri teplote 180 °C.
- Ešte teplé rožky obaľte vo vanilkovom cukre.
- Recept na fondánové salónky
- Vianočné recepty: Čo pečú na Vianoce Švajčiari, Holanďania, či Poliaci?
- Vieme, ako upiecť mäkké vianočné medovníky
- Zahraničné vianočné recepty
3) Viedenské rumové guľky
Rum dáva guľkám nielen chuť ale aj nezabudnuteľnú vôňu. Nevypite ho skôr, ako ich budete mať hotové ????.
Ingrediencie:
- 140 g práškového cukru
- 140 g mletých orechov
- 1 bielok
- 2 kávové lyžičky kakaa
- rum
- kryštálový cukor
Postup:
- Zmiešajte práškový cukor, orechy, bielok a kakao s troškou rumu (na zvlhčenie), kým nevznikne hladké cesto.
- Z cesta tvarujte malé guľky a obaľte ich v kryštálovom cukre.
- Nechajte ich na vzduchu vyschnúť.
4) Kokosové pusinky
Kokosové pusinky nesmú chýbať. Kto by na vianoce odolal vábivej vôni exotiky?
Ingrediencie:
- 240 g cukru
- 140 g strúhaného kokosu
- 20 oblátok
- 4 bielky
- Šťava z jedného citróna
Postup:
- Zmiešajte cukor, kokos, citrónovú šťavu a bielky. Ak je zmes príliš riedka, môžete pridať trochu múky.
- Zmes vložte do cukrárskeho vrecka a vytláčajte na oblátky, potom ich nechajte pár minút odpočívať.
- Pečte 10–15 minút pri teplote 180 °C.
5) Husárske koláčiky s orechmi
Viete, čo je na týchto koláčikoch najlepšie? No predsa vylízanie marmelády zo sušienky.
Ingrediencie:
- 160 g masla
- 210 g múka
- 100 g mletých orechov/mandlí
- 2 žĺtky
- 70 g cukru
- ríbezľový džem
Postup:
- Zmiešajte všetky ingrediencie, vytvorte guľky, zhora ich mierne sploštite a urobte jamku uprostred.
- Pečte pri teplote 180 °C niekoľko minút (nesmú byť príliš tmavé, mali by zostať svetložlté).
- Nechajte ich vychladnúť a potom do stredu pridajte trošku teplej marmelády.
6) Florentínky
Ak chcete vyskúšať niečo nové, skúste tieto obľúbené orieškovo-ovocné maškty. Prispôsobiť si ich môžete podľa vášho gusta.
Ingrediencie:
- 100 g masla
- 150 g cukru
- 50 g medu
- 130 g mandľových lupienkov / alebo kandizovaného ovocia
- 120 g smotany
- 150 g horkej čokolády
Postup:
- Zmiešajte maslo, cukor, med a smotanu v hrnci a nechajte zmes niekoľko minút povariť.
- Mandle opražte na panvici, pridajte ich do zmesi a znova všetko krátko povarte.
- Zmes rozotrite vo veľkosti menších koliesok na plech a pečte 10 minút pri teplote 180 °C, potom nechajte vychladnúť.
- Nalámte čokoládu na kúsky a roztopte ju v miske nad vriacou vodou.
- Vychladnuté koláčiky namáčajte z jednej strany do čokolády a nechajte ich stuhnúť.
7) Linecké tyčinky
Sušienky môžu mať rôznu podobu. Vyskúšajte dať klasike tento nový tvar.
Ingrediencie:
- 250 g masla
- 290 g múky
- 100 g práškového cukru
- 3 lyžičky vanilkového cukru
- 1 vajce
- citrónová kôra
- soľ
- marmeláda
- čokoláda
Postup:
- Zmiešajte maslo, cukor, citrónovú kôru, vanilkový cukor a soľ, potom pridajte vajce a múku.
- Cesto vložte do cukrárskeho vrecka a vytláčajte ho na plech.
- Pečte 10 minút a nechajte vychladnúť.
- Sušienky spájajte marmeládou.
- Jeden koniec namočte do roztopenej čokolády a nechajte stuhnúť.