Vianoce.sk

Pri jedení si treba dávať pozor na zmeny teplôt

Pri jedení si treba dávať pozor na zmeny teplôt
Pri konzumácii potravín si treba dávať pozor na zmenu teplôt. Potrebné je teda vyvarovať sa striedaniu veľmi teplých a potom veľmi studených potravín, alebo opačne v krátkom slede za sebou. "Či už človek konzumuje mrazené výrobky počas horúcich letných dní, alebo v mrazivej zime, pozor si treba dávať na prudké zmeny teplôt," povedala doktorka Ľubica Šuchová. Upozorňuje na to už staré ruské porekadlo, podľa ktorého by sa mala jesť zmrzlina v zime a čaj by sa mal piť v lete.

Najviac zmrzliny v Európe skonzumujú obyvatelia Škandinávie. Zatiaľ čo Fín zje ročne 13 a Švéd 11 litrov zmrzliny, obyvatelia južnej Európy sú v jedení zmrzliny striedmejší. Taliani a Španieli napríklad ročne skonzumujú len sedem litrov zmrzliny.

Priemerná spotreba Slováka je asi päť litrov ročne. Napriek tomu sa nedá povedať, že by Slováci boli zdravší, alebo menej chorľaví, čo vyvracia stereotyp, že zmrzlina môže spôsobiť angínu, alebo chrípku. "Príčinou žiadneho ochorenia horných dýchacích orgánov nemôže byť konzumácia zmrzliny," povedala doktorka Ľubica Šuchová a dodala, že tieto ochorenia vyvolávajú baktérie alebo vírusy, s ktorými musí prísť organizmus do styku, aby ochorel.