Praktické rady do kuchyne - pečenie koláčov
Nie každá gazdinka má svoje osvedčené recepty, postupy či tipy ako predísť nechceným príhodám vo svojom kuchynskom kráľovstve. Ako to všetci dobre poznáme, niekedy sa stáva, že vytúžený výsledok sa kvôli nejakej drobnosti nedostaví. Pre tých, ktorí nepoznajú tajomstvá pekárskeho umenia, prinášame zopár praktických rád, ako dosiahnuť to, čo bolo ich pôvodným zámerom.
Nakrájané banány nesčernejú, ak ich pokvapkáte citrónovou alebo ananásovou šťavou.
Ak chcete z citróna ľahko vytlačiť šťavu, pogúľajte ho najskôr po stole.
Ak potrebujete len niekoľko kvapiek citrónovej šťavy, napichnite citrón vidličkou a vytlačte šťavu.
Hrozienka pridávajte do cesta slabo obalené v múke. Nespadnú tak v koláčoch na dno formy, ale udržia sa na povrchu.
Kakao, ktoré pridávate do múčnikov bude tmavšie, ak ho zalejete horúcim mliekom.
Zaschnutý karamel odstraníte z hrnca tak, že ho až po okraj naplníte vodou a varíte, kým sa karamel, teda cukor nerozpustí.
Mak bude mať intenzívnejšiu arómu, ak ho pred mletím nasucho opražíte na teflónovej panvici.
Ak drobné medovníčky nebudete zdobiť polevou, potrite ich pred pečením rozšľahaným vajcom alebo osladeným mliekom či čiernou kávou.
Oriešky ľahšie rozdrvíte, ak ich dáte do mikroténového vrecka a rozklepete tĺčikom na mäso.
Pri pečení koláčov môžete mleté orechy nahradiť strúhankou osmaženou na masle.
Keď orechy cez noc necháte v studenom mlieku, budú sa ľahšie lúpať. Nebudú sklovité, ako sa to stáva pri sparení, ale ostanú pekné biele.
Ak chcete, aby vianočné pečivo zvláčnelo, uložte ho do nádoby spolu s kúskom olúpaného jablka zabalenom v obrúsku.
Na ozdobenie vianočného pečiva sú vhodné aj nastrúhané alebo nahruhrubo nakrájané mandle, nastrúhaná čokoláda alebo kandizované ovocie.