Vianoce.sk

Najlepšie vegánske vianočné recepty

Prinášame tipy na vegánske vianočné koláče, ktoré oživia váš sviatočný stôl. Príjemne prekvapia aj tých, čo vegánmi nie sú. Vyskúšajte tradičné chute v novom šate.

Vegánsky fudge (chutí ako Ferrero Rocher)

Ingrediencie (na cca 20 kociek)

  • 90-100 g lieskovcov
  • 227 g sladeného kondenzovaného kokosového mlieka
  • 340 g horkej čokolády (60-70 % kakaa)
  • 125 g mandľového krému/masla (nesladeného)
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • štipka soli

Postup

  1. Lieskovce pražíme 10-13 minút pri 175 °C na sucho na panvici, alebo ich dáme „upiecť“ do trúby. Necháme ich vychladnúť a potom ich vyšúchame v utierke, aby sme ich zbavili šupiek. Nahrubo ich nasekáme.
  2. Čokoládu a kondenzované kokosové mlieko dáme do misky, zohrejme vo vodnom kúpeli a miešame do hladka.
  3. Pridáme mandľové maslo, vanilku a soľ, miešame kým hmota nezhustne.  Vmiešame nasekané lieskovce.
  4. Do pekáča dáme papier na pečenie, nalejeme do nej zmes a uhladíme. Dáme do chladničky na 1-2 hodiny stuhnúť.
  5. Po stuhnutí nakrájame na kocky. Skladujeme v uzavretej nádobe – mimo chladničky vydrží asi 1 týždeň, v chladničke dlhšie.
     

31-10-2025-cegansky-fudge

(https://rainbowplantlife.com/vegan-christmas-recipes/)

 

Vegánske medovníčky (gingerbread)

Ingrediencie

  • 218 g hladkej múky (alebo bezlepkovej 1:1) 
  • 150 g kryštálového cukru 
  • 1 lyžička mletého zázvoru 
  • 1 lyžička škorice 
  •  ½ lyžičky morskej soli 
  • 113 g vegánskeho masla, izbovej teploty 
  • 80 ml melasy 
  • 70 g hustého rastlinného jogurtu bez cukru, izbovej teploty 

Postup

  1. Zmiešajte múku, zázvor, škoricu a soľ v jednej mise. 
  2. V druhej miske vyšľahajte maslo s cukrom, pridajte melasu a rastlinný jogurt. 
  3. Suroviny z oboch mís spojte a vymiešajte na cesto. Cesto zabaľte do fólie a dajte do chladničky na 30 minút. 
  4. Po vychladení cesto vyvaľkajte  na hrúbku 0,6 cm a vykrojte medovníčky. 
  5. Pečte v rúre na teplote 175 °C zhruba 12-14 minút. 
  6. Nechajte vychladnúť 15 minút.

    
 31-10-2025-veganske-medovnicky
(https://thebananadiaries.com/vegan-gingerbread-cookies/ )

 

Vegánske cukrovinky 

Ingrediencie na cesto (cca na 24 kusov)

  • 1 polievková lyžica mletej chia alebo ľanového semienka 
  • 3 polievkové lyžice teplej vody 
  • 2¼ šálky hladkej múky 
  • ½ lyžičky prášku do pečiva 
  • ¼ lyžičky soli 
  • ¾ šálky vegánskeho masla, studeného 
  • ¾ šálky cukru 
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu 
  • ½ lyžičky mandľového extraktu 

Skrátený postup

  1. Zmiešajte chia/ mleté ľanové semienka s teplou vodou. Nechajte napučať.
  2. V miske zmiešajte suché prísady:  múku, prášok do pečiva a soľ.
  3. V druhej miske vyšľahajte studené vegánske maslo s cukrom do penista. Pridajte vanilkový a mandľový extrakt a napučané chia/ľanové semienka.
  4. Všetky ingrediencie spojte a vypracujte cesto. Ak je veľmi suché, pridajte trochu vody (lyžičku po lyžičke).
  5. Cesto vyvaľkajte medzi dvomi papiermi na pečenie na cca 6 mm a dajte do chladničky na cca 30 minút.
  6. Vykrajujte tvary, poukladajte na plech vystlaný papierom a pečte pri 180 °C asi 8-11 minút, kým okraje nezačnú ľahko zlatnúť. Koláče necháme vychladnúť na plechu.


 31-10-2025-veganske-cukrovinky
(https://itdoesnttastelikechicken.com/perfect-vegan-sugar-cookies)

 

Vegánske brownies 

Ingrediencie

  • 120 ml aquafaby (voda z konzervy cíceru) 
  • 290 g trstinového cukru 
  • 170 g horkej čokolády (65-75 % kakaa), nasekanej 
  • 112 g vegánskeho masla, nakrájaného na kocky 
  • 180 g hladkej múky 
  • 42 g kakaového prášku 
  • ¾ ČL soli 
  • 1 ČL vanilkového extraktu 
  • 1 ČL espresso kávy 
  • 85 g čokoládových čipsov alebo nasekanej čokolády na vmiešanie do cesta 

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175 °C . Formu 20×20 cm vyložte papierom na pečenie. 
  2. Zmiešajte múku s kakaom a soľou. 
  3. V miske vyšľahajte aquafabu (vodu z cícerovej konzervy) s cukrom, kým nevznikne lesklá hmota. Potom primiešajte vanilkový extrakt a espresso. 
  4. Vo vodmnom kúpeli roztopte čokoládu s maslom  
  5. Čokoládovo-maslovú zmes pridajte k vyšľahanej aquafabe a premiešaj. Nakoniec pridajte suché ingrediencie a čipsy čokolády. Hmota bude hustá. 
  6. Zmes nalejte do formy a uhlaďte povrch. Pečte cca 35-40 minút, kým špáradlo v strede vyjde s vlhkými drobkami. 
  7. Nechajte vychladnúť na plechu a krájajte až po úplnom vychladnutí.

   
 31-10-2025-veganske-brownies
(https://rainbowplantlife.com/the-absolute-best-vegan-brownies/)

 

Vegánsky nadýchaný perníkový koláč

Ingrediencie na cesto

  • 240 g hladkej múky 
  • 1 ČL sódy bikarbóny 
  • ¼ ČL morskej soli 
  • 1½ ČL mletého zázvoru 
  • 1 ČL škorice 
  • ½ ČL čerstvo nastrúhaného muškátového orieška 
  • ¼ ČL celého korenia 
  • ¼ ČL mletých klinčekov 
  • 90 ml aquafaby (voda z konzervy cíceru) 
  • 120 ml rastlinného mlieka (ovseného alebo iného nesladeného) 
  • 105 ml slnečnicového oleja (alebo iného neutrálného) 
  • 125 g hnedého cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu 
  • 95 ml melasy 
  • 80 ml silnej horúcej kávy 

Ingrediencie na polevu / vanilkový krém

  • 60 g práškového cukru 
  • 56 g vegánskeho masla 
  • ½ hrnčeka (110 g) kokosovej smotany 
  • ½ ČL vanilkového extraktu 
  • štipka morskej soli 

Postup

  1. Rúru predhrejte na 175 °C. Pripravte si formu na srnčí chrbát a vyložte ju papierom na pečenie. 
  2. V mise zmiešajte múku, sódu, soľ a koreniny.
  3. Aquafabu (vodu z cícerovej konzervy) vyšľahajte mixérom do peny. 
  4. V miske zmiešajte olej, rastlinné mlieko, cukor, vanilku. Potom vmiešajte melasu zmiešanú s horúcou kávou. 
  5. Do suchej zmesi vlejte vyšľahanú aquafabu a tekuté ingrediencie. Zľahka premiešajte, ak ostanú malé hrudky, nevadí. 
  6. Cesto nalejte do formy a pečte 50-55 minút. Keď pichnete do koláča špáratko, malo by na ňom zostať zopár  drobčekov. 
  7. Po dopečení nechajte koláč chvíľu vo forme (10-15 min), potom ho vytiahnite a nechajte úplne vychladnúť. 
  8. Pripravte vanilkový krém: v kastróle zmiešajte práškový cukor, vegánske maslo a kokosovú smotanu, zohrievajte do bodu varu, varte 3 minúty a neustále miešajte. Na konci pridajte vanilku a štipku soli. Polevu nlejte na koláč a možete ho ozdobiť granátovým jabĺčkom.

 

31-10-2025-vegansky-nadychany-pernikovy-kolac

https://rainbowplantlife.com/fluffy-vegan-gingerbread-cake/