Najlepšie vegánske vianočné recepty
Prinášame tipy na vegánske vianočné koláče, ktoré oživia váš sviatočný stôl. Príjemne prekvapia aj tých, čo vegánmi nie sú. Vyskúšajte tradičné chute v novom šate.
Vegánsky fudge (chutí ako Ferrero Rocher)
Ingrediencie (na cca 20 kociek)
- 90-100 g lieskovcov
- 227 g sladeného kondenzovaného kokosového mlieka
- 340 g horkej čokolády (60-70 % kakaa)
- 125 g mandľového krému/masla (nesladeného)
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- štipka soli
Postup
- Lieskovce pražíme 10-13 minút pri 175 °C na sucho na panvici, alebo ich dáme „upiecť“ do trúby. Necháme ich vychladnúť a potom ich vyšúchame v utierke, aby sme ich zbavili šupiek. Nahrubo ich nasekáme.
- Čokoládu a kondenzované kokosové mlieko dáme do misky, zohrejme vo vodnom kúpeli a miešame do hladka.
- Pridáme mandľové maslo, vanilku a soľ, miešame kým hmota nezhustne. Vmiešame nasekané lieskovce.
- Do pekáča dáme papier na pečenie, nalejeme do nej zmes a uhladíme. Dáme do chladničky na 1-2 hodiny stuhnúť.
- Po stuhnutí nakrájame na kocky. Skladujeme v uzavretej nádobe – mimo chladničky vydrží asi 1 týždeň, v chladničke dlhšie.

(https://rainbowplantlife.com/vegan-christmas-recipes/)
Vegánske medovníčky (gingerbread)
Ingrediencie
- 218 g hladkej múky (alebo bezlepkovej 1:1)
- 150 g kryštálového cukru
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 1 lyžička škorice
- ½ lyžičky morskej soli
- 113 g vegánskeho masla, izbovej teploty
- 80 ml melasy
- 70 g hustého rastlinného jogurtu bez cukru, izbovej teploty
Postup
- Zmiešajte múku, zázvor, škoricu a soľ v jednej mise.
- V druhej miske vyšľahajte maslo s cukrom, pridajte melasu a rastlinný jogurt.
- Suroviny z oboch mís spojte a vymiešajte na cesto. Cesto zabaľte do fólie a dajte do chladničky na 30 minút.
- Po vychladení cesto vyvaľkajte na hrúbku 0,6 cm a vykrojte medovníčky.
- Pečte v rúre na teplote 175 °C zhruba 12-14 minút.
- Nechajte vychladnúť 15 minút.

(https://thebananadiaries.com/vegan-gingerbread-cookies/ )
Vegánske cukrovinky
Ingrediencie na cesto (cca na 24 kusov)
- 1 polievková lyžica mletej chia alebo ľanového semienka
- 3 polievkové lyžice teplej vody
- 2¼ šálky hladkej múky
- ½ lyžičky prášku do pečiva
- ¼ lyžičky soli
- ¾ šálky vegánskeho masla, studeného
- ¾ šálky cukru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- ½ lyžičky mandľového extraktu
Skrátený postup
- Zmiešajte chia/ mleté ľanové semienka s teplou vodou. Nechajte napučať.
- V miske zmiešajte suché prísady: múku, prášok do pečiva a soľ.
- V druhej miske vyšľahajte studené vegánske maslo s cukrom do penista. Pridajte vanilkový a mandľový extrakt a napučané chia/ľanové semienka.
- Všetky ingrediencie spojte a vypracujte cesto. Ak je veľmi suché, pridajte trochu vody (lyžičku po lyžičke).
- Cesto vyvaľkajte medzi dvomi papiermi na pečenie na cca 6 mm a dajte do chladničky na cca 30 minút.
- Vykrajujte tvary, poukladajte na plech vystlaný papierom a pečte pri 180 °C asi 8-11 minút, kým okraje nezačnú ľahko zlatnúť. Koláče necháme vychladnúť na plechu.

(https://itdoesnttastelikechicken.com/perfect-vegan-sugar-cookies)
Vegánske brownies
Ingrediencie
- 120 ml aquafaby (voda z konzervy cíceru)
- 290 g trstinového cukru
- 170 g horkej čokolády (65-75 % kakaa), nasekanej
- 112 g vegánskeho masla, nakrájaného na kocky
- 180 g hladkej múky
- 42 g kakaového prášku
- ¾ ČL soli
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL espresso kávy
- 85 g čokoládových čipsov alebo nasekanej čokolády na vmiešanie do cesta
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C . Formu 20×20 cm vyložte papierom na pečenie.
- Zmiešajte múku s kakaom a soľou.
- V miske vyšľahajte aquafabu (vodu z cícerovej konzervy) s cukrom, kým nevznikne lesklá hmota. Potom primiešajte vanilkový extrakt a espresso.
- Vo vodmnom kúpeli roztopte čokoládu s maslom
- Čokoládovo-maslovú zmes pridajte k vyšľahanej aquafabe a premiešaj. Nakoniec pridajte suché ingrediencie a čipsy čokolády. Hmota bude hustá.
- Zmes nalejte do formy a uhlaďte povrch. Pečte cca 35-40 minút, kým špáradlo v strede vyjde s vlhkými drobkami.
- Nechajte vychladnúť na plechu a krájajte až po úplnom vychladnutí.

(https://rainbowplantlife.com/the-absolute-best-vegan-brownies/)
Vegánsky nadýchaný perníkový koláč
Ingrediencie na cesto
- 240 g hladkej múky
- 1 ČL sódy bikarbóny
- ¼ ČL morskej soli
- 1½ ČL mletého zázvoru
- 1 ČL škorice
- ½ ČL čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
- ¼ ČL celého korenia
- ¼ ČL mletých klinčekov
- 90 ml aquafaby (voda z konzervy cíceru)
- 120 ml rastlinného mlieka (ovseného alebo iného nesladeného)
- 105 ml slnečnicového oleja (alebo iného neutrálného)
- 125 g hnedého cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 95 ml melasy
- 80 ml silnej horúcej kávy
Ingrediencie na polevu / vanilkový krém
- 60 g práškového cukru
- 56 g vegánskeho masla
- ½ hrnčeka (110 g) kokosovej smotany
- ½ ČL vanilkového extraktu
- štipka morskej soli
Postup
- Rúru predhrejte na 175 °C. Pripravte si formu na srnčí chrbát a vyložte ju papierom na pečenie.
- V mise zmiešajte múku, sódu, soľ a koreniny.
- Aquafabu (vodu z cícerovej konzervy) vyšľahajte mixérom do peny.
- V miske zmiešajte olej, rastlinné mlieko, cukor, vanilku. Potom vmiešajte melasu zmiešanú s horúcou kávou.
- Do suchej zmesi vlejte vyšľahanú aquafabu a tekuté ingrediencie. Zľahka premiešajte, ak ostanú malé hrudky, nevadí.
- Cesto nalejte do formy a pečte 50-55 minút. Keď pichnete do koláča špáratko, malo by na ňom zostať zopár drobčekov.
- Po dopečení nechajte koláč chvíľu vo forme (10-15 min), potom ho vytiahnite a nechajte úplne vychladnúť.
- Pripravte vanilkový krém: v kastróle zmiešajte práškový cukor, vegánske maslo a kokosovú smotanu, zohrievajte do bodu varu, varte 3 minúty a neustále miešajte. Na konci pridajte vanilku a štipku soli. Polevu nlejte na koláč a možete ho ozdobiť granátovým jabĺčkom.

https://rainbowplantlife.com/fluffy-vegan-gingerbread-cake/