Vianoce.sk

Medovina ako darček

Medovina je okrem tradičného prípitku aj vynikajúcim vianočným darčekom. Potešiť svojich blízkych, priniesť na vianočný stôl kráľovskú atmosféru, môžete aj tradičným slovanským prípitkom – medovinou.

Medovina, známa aj ako ambrózia alebo nápoj bohov, je považovaná za jeden z najstarších alkoholických nápojov. Pôvod a požívanie medoviny sú opradené množstvom legiend a mýtov. Často bývala označovaná ako nápoj sily a odvahy. Stáročia bola považovaná za nápoj lásky. Legenda vraví, že pri svadbe bola súčasťou svadobných darov aj hojná zásoba medoviny pre novomanželov. Medovina mala pomôcť úspešnému splodeniu potomka a teda naplneniu manželstva. V prípade splodenia mužského potomka do jedného roka, bol medovinár štedro odmenený.


medovina VčelovinaDarčekové balenie medoviny Včelovinamedovina Včelovina

Dnes je medovinárstvo znovuobjaveným umením. S potešením a hrdosťou možno povedať, že najlepšie medoviny na svete sú práve tie naše, slovenské. Na medzinárodných súťažiach jednoznačne dominujú. Napríklad na nedávnej svetovej súťaži medovín vo Francúzsku, v Montepellier, získala firma Včelco, s.r.o., výrobca medoviny zo Smoleníc, dve zlaté a jednu striebornú medailu. Pridali tak k svojim predchádzajúcim európskym i zámorskym kovom ďaľšie prestížne ocenenia.

Pri tejto príležitosti nám medovinár firmy Včelco, s.r.o., Ing. Radoslav Opálek, poodhalil tajomstvá úspechu výroby medoviny Včeloviny.

Pán Opálek, medovina Včelovina získava mnoho významných ocenení. Prezraďte nám, v čom spočíva tajomstvo jej svetového úspechu?
Základným kameňom sú špeciálne kvasinky. Kým sme našli tie správne, objavili sme predtým 34 nesprávnych druhov. Špeciálny kmeň kvasiniek Sacharomyces cerevisiae sa tak stal základným kameňom receptúry Včeloviny.

Aký druh medu a aké ďalšie ingrediencie sú pri výrobe medoviny dôležité?
Špecialitou Včeloviny je, že ju vyrábame z 3 druhov medu. Pre špičkový výsledok je potrebné, aby každý článok výrobného reťazca prinášal maximum do charakteru produktu. Med a voda sú základné ingrediencie medoviny. Každý druh medu má svoje špecifické nezameniteľné aromatické a chuťové vlastnosti. Včelovina je výnimočná i v tom, že je vyrobená z 3 druhov medu. Svoju osobitosť získava vďaka starostlivému výberu medov, ktorých vyvážená kupáž je základom budúcej chuti a arómy Včeloviny. Pri výrobe používame čistú pitnú vodu z oblasti Malých Karpát, 4-násobne filtrovanú, bez chlóru, s vhodným pomerom minerálov.

Fermentácia pravdepodobne zohráva nemenej dôležitú úlohu.
Naša fermentácia prebieha riadeným procesom pri nízkych teplotách, a síce pri teplote 17°C. Na rozdiel od konvenčných technológií výroby medoviny to zabezpečuje lepšie zachovanie aromatických a chuťových vlastností použitých surovín. Nízka fermentačná teplota napomáha rovnomernej, stabilnej fermentácii. Fermentácia medoviny prebieha cca 12 týždňov. Počas tohto obdobia sa formuje charakter medoviny. Medovina sa následne šetrne stáča do zrecích nádob, kde pri obdobne nízkych teplotách zreje ďalších min. 9 mesiacov.

Čo ovplyvňuje vzhľad medoviny, jej farbu, chuť?
Dlhodobé zrenie dotvára jej charakter. Dĺžka zrenia významným podielom ovplyvňuje výsledné vlastnosti nápoja: číry vzhľad, jantárovo-koňakovú farbu, príjemný medovo bylinný svieži buket a harmonickú, medovo sladkú, mierne korenistú chuť. Včelovina sa vyznačuje harmonicky vyváženým dojmom, na ktorom má výrazný podiel zrelosť výrobku pred plnením.

K čomu by ste medovinu doporučili?
Medovinu podávame najmä ako aperitív alebo dezert. Vynikajúco sa hodí aj ako vianočný prípitok, kedy dotvára pravú atmosféru Vianoc. Fľaštička exkluzívnej Včeloviny je aj výborným darčekom pre blízkych, keď práve chvíle pohody s najbližšími sú vhodné na jej konzumáciu.

Pán Opálek, ďakujeme za rozhovor. Prajeme Vám krásne prežitie nadchádzajúcich vianočných sviatkov a medovine Včelovina veľa obdobných úspechov nielen na medzinárodných súťažiach.


Ďalšie zaujímavosti o medovine Včelovina sa dozviete na www.vcelovina.sk.