História Vianočných trhov v Bratislave
História Vianočných trhov v Bratislave
Vianočné trhy sa na bratislavskom Hlavnom námestí uskutočnili po prvý krát v novodobej histórii v roku 1993. Zástupcovia mesta, inšpirovaní dizajnom a dramaturgiou vianočných trhov v niektorých európskych mestách (Norimberg, Brusel, Strasbourg, Stuttgart), obnovili podobnú tradíciu aj v Bratislave.
Vianočné trhy mali byť pozvánkou obyvateľom mesta a jeho návštevníkom prežiť spoločne adventný čas v jeho historickom srdci. Bratislavčania túto pozvánku prijali. A nielen oni. Trhy sa stali obľúbeným miestom stretávania sa vyslancov krajín z priľahlých ambasád. Pre mnohých Viedenčanov sa práve komornejšia atmosféra a “prajný duch” trhov stali dôvodom predvianočnej návštevy Bratislavy. Trhy si vybudovali povesť jedného z najpopulárnejších spoločenských podujatí adventného času v hlavnom meste Slovenska.
Rastúci záujem verejnosti mal za následok rozširovanie trhov. Počet stánkov sa po desaťročí existencie viac ako zdvojnásobil, trhy “expandovali” aj do priľahlých nádvorí a námestí. Koncom 90-tych rokov sa trhy rozšírili na nádvorie Starej Radnice. Od roku 2003 koncepcia vianočných trhov postupne integrovala priestor Františkánskeho námestia. Napriek komerčným ponukám, ktoré sprevádzali toto podujatie od jeho vzniku, si trhy uchovali svoj “mestský” charakter. Jeho súčasťou je aj tradícia rozsvietenia vianočného stromčeka predstaviteľmi mesta, ktorým sa každoročne oficiálne bratislavské Vianočné trhy začínajú.
Občerstvenie
Bratislavské vianočné trhy sú charakteristické svojím vyberaným sortimentom vianočného občerstvenia. Jeho charakter zodpovedá tradičnej národnej gastronómii. Cigánska pečienka, pečené klobásy, mastný chlieb s cibuľou, pagáče, husacie a kapustné lokše, kapustnica, varený punč, víno, grog. Priamo pred návštevníkom sa na griloch pripravujú tradičné jedlá z mäsa a rýb. Ako dezert – drobné pečivo, oplátky, medovníky, med alebo vianočná medovina. Zakázaný je predaj tvrdého alkoholu, ale aj piva. V tomto roku je na Hlavnom a Františkánskom námestí zo všetkých 107 stánkov celkom 41 predajcov v tzv. gastro stánkoch.
Vianočný tovar
Popri ponúkanej cene nájmu je práve tradičný charakter tovaru najdôležitejším kritériom výberu predajcov na Vianočných trhoch. Na pultoch stánkov tak možno nájsť nespočetné množstvo drobností, ktoré dotvárajú atmosféru blížiacich sa sviatkov a zdôrazňujú ich starosvetský charakter. Drevo, sklo, koža, prútie, šúpolie, včelí vosk sú materiály, z ktorých sa vyrábajú predávané úžitkové a dekoračné umelecké predmety. Tesne pred Vianocami sa na trhovom námestí objavia kade so živými kaprami a vianočné stromčeky na predaj. Okrem Hlavného námestia môžu návštevníci trhov nachádzať a nakupovať remeselné výrobky aj na nádvorí Starej Radnice. Združenie cechov historických remesiel tu každoročne pripravuje predaj vlastných výrobkov – sú tu napríklad zástupcovia cechu kováčskeho, hrnčiarskeho, sklárskeho.
Vianočné trhy mali byť pozvánkou obyvateľom mesta a jeho návštevníkom prežiť spoločne adventný čas v jeho historickom srdci. Bratislavčania túto pozvánku prijali. A nielen oni. Trhy sa stali obľúbeným miestom stretávania sa vyslancov krajín z priľahlých ambasád. Pre mnohých Viedenčanov sa práve komornejšia atmosféra a “prajný duch” trhov stali dôvodom predvianočnej návštevy Bratislavy. Trhy si vybudovali povesť jedného z najpopulárnejších spoločenských podujatí adventného času v hlavnom meste Slovenska.
Rastúci záujem verejnosti mal za následok rozširovanie trhov. Počet stánkov sa po desaťročí existencie viac ako zdvojnásobil, trhy “expandovali” aj do priľahlých nádvorí a námestí. Koncom 90-tych rokov sa trhy rozšírili na nádvorie Starej Radnice. Od roku 2003 koncepcia vianočných trhov postupne integrovala priestor Františkánskeho námestia. Napriek komerčným ponukám, ktoré sprevádzali toto podujatie od jeho vzniku, si trhy uchovali svoj “mestský” charakter. Jeho súčasťou je aj tradícia rozsvietenia vianočného stromčeka predstaviteľmi mesta, ktorým sa každoročne oficiálne bratislavské Vianočné trhy začínajú.
Občerstvenie
Bratislavské vianočné trhy sú charakteristické svojím vyberaným sortimentom vianočného občerstvenia. Jeho charakter zodpovedá tradičnej národnej gastronómii. Cigánska pečienka, pečené klobásy, mastný chlieb s cibuľou, pagáče, husacie a kapustné lokše, kapustnica, varený punč, víno, grog. Priamo pred návštevníkom sa na griloch pripravujú tradičné jedlá z mäsa a rýb. Ako dezert – drobné pečivo, oplátky, medovníky, med alebo vianočná medovina. Zakázaný je predaj tvrdého alkoholu, ale aj piva. V tomto roku je na Hlavnom a Františkánskom námestí zo všetkých 107 stánkov celkom 41 predajcov v tzv. gastro stánkoch.
Vianočný tovar
Popri ponúkanej cene nájmu je práve tradičný charakter tovaru najdôležitejším kritériom výberu predajcov na Vianočných trhoch. Na pultoch stánkov tak možno nájsť nespočetné množstvo drobností, ktoré dotvárajú atmosféru blížiacich sa sviatkov a zdôrazňujú ich starosvetský charakter. Drevo, sklo, koža, prútie, šúpolie, včelí vosk sú materiály, z ktorých sa vyrábajú predávané úžitkové a dekoračné umelecké predmety. Tesne pred Vianocami sa na trhovom námestí objavia kade so živými kaprami a vianočné stromčeky na predaj. Okrem Hlavného námestia môžu návštevníci trhov nachádzať a nakupovať remeselné výrobky aj na nádvorí Starej Radnice. Združenie cechov historických remesiel tu každoročne pripravuje predaj vlastných výrobkov – sú tu napríklad zástupcovia cechu kováčskeho, hrnčiarskeho, sklárskeho.