Ako zdravo jesť počas Vianoc
Ako zdravo jesť počas Vianoc
Pre mnohých z vás sú vianočné sviatky spojené predovšetkým s predstavou stola plného dobrého jedla a nápojov, na stôl naservírujeme našu obľúbenú pečenú kačicu, či hus, knedle, napečieme veľa koláčov, vianočky, po kačičke príde ešte múčnik so sľahačkou, nikdy nechýbajúca káva len podčiarkne našu dobrú pohodu, pohodlne sa usadíme s plným žalúdkom k televízoru, kde sa môžeme nerušene ďalej venovať maškrteniu.
Tak sme v podstate od rána do večera vystavení pokušeniu jesť, potom po dobrom jedle a sledovaní našich obľúbených programov nemáme už ani chuť, ani silu ísť na prechádzku a pomôcť tak nášmu organizmu vyrovnať sa s neprimeraným príjmom jedla.
Výsledkom môže byť nevoľnosť po jedle, pocity ťažoby v žalúdku, kde nám "leží" nedostatočne strávená strava. Asi nás neprekvapí, že tieto ťažkosti spôsobila nevhodná strava, predovšetkým strava s vysokým obsahom tukov. Preto by sme si už pri nakupovaní mali dávať pozor na skryté tuky, ktoré môžu tvoriť 40 až 60% výrobku.
Skúsme po novom pripraviť tradičné šaláty a nátierky trebárs práve pomocou sójovej majonézy, bieleho jogurtu, alebo zálievky z tofu. Neoceniteľným pomocníkom pre zníženie cholesterolu a náhradou nevhodných tukov je za studena lisovaný olej, napr. olivový, ktorý nepodlieha oxidácii a je veľmi ľahko stráviteľný. Na elimináciu účinkov pokrmov, ktoré sme už usmažili, je vhodné použiť ako prílohu koreňovú zeleninu. Ideálna je mrkva pokvapkaná citrónom.
Pri pečení vianočných cukroviniek je vhodné nahradiť priemyselne spracované potraviny, ako je napríklad vymielaná múka, alebo rafinovaný cukor. Iste sa vo vašej domácnosti zvlášť cez Vianoce nájde predovšetkým med, celozrnná múka a orechy, ktoré sú výbornou potravou pre naše nervy. Orechy sú zdrojom mnohých živín, ktoré sa zvyčajne získavajú zo živočíšnej potravy.
Kombinovaním orechov s obilím a strukovinami zaručíte, že váš jedálny lístok bude obsahovať vyvážený pomer všetkých základných aminokyselín. Orechy sú tiež jedným z najbohatších zdrojov vitamínu E. Vitamín E patrí popri vitamíne C a beta karoténe k antioxidantom.
Tie chránia organizmus pred voľnými radikálmi, čo sú látky, ktoré sa v tele tvoria pri látkovej výmene a pri obrane pred baktériami. Nebyť antioxidantov, skoro by sme padli za obeť najrôznejším infekciám. Ovocie je doslova "nabité" antioxidantami. Doprajte cez Vianoce sebe aj svojim deťom dostatok čerstvého aj sušeného ovocia. Staré anglické príslovie hovorí: "Denne jedno jablko a nepotrebuješ lekára." Jablká obsahujú pektín, ktorý spomaľuje vstrebávanie cukrov po jedle, obmedzuje vstrebávanie tukov a znižuje hladinu cholesterolu.
Dostatok ovocia zaistí nášmu organizmu výživu a vzhľadom k vysokému obsahu vody tiež čistenie organizmu. Naše telo tvorí zo 70% voda, preto by sme nemali zabúdať na príjem čistej, kvalitnej vody. Tu je veľmi žiadúce nahradiť limonády, colu, kofeínové nápoje, minerálnou vodou, alebo kvalitnými čajmi, ktorých je na našom trhu dostatok.
Bielu múku je možné pri príprave vianočných cukroviniek nahradiť celozrnnou. Celozrnné obilniny obsahujú celý rad vitamínov skupiny B, ktoré bránia v tele tvorbe toxických látok, ktoré môžu následne poškodzovať srdce a nervový systém. Vitamíny skupiny B sú nepostrádateľné pri tvorbe energie v bunkách, pomáhajú udržovať zdravú pokožku a správnu funkciu zažívacieho traktu. Pri nedostatočnom príjme celozrnných obilnín, zeleniny a ovocia sa znižuje pohyblivosť čriev, čo má za následok zápchu, pri ktorej sa v našom organizme hromadia odpadové látky. Zápcha je v súčasnosti takým častým javom, že ju viac ako za poruchu považujeme za normálny stav. Už starí Číňania tvrdili, že smrť začína v bruchu, teda tam, kde je spracovaná potrava.
Ona rozhoduje, či sa naše vrodené aj získané dispozície prejavia formou choroby, alebo či sa dokážeme adaptovať na najrôznejšie oslabenia, ktoré sú nám všetkým v rôznej miere vlastné. Umenie zdravo žiť nie je nič iné, ako umenie adaptovať sa na tieto svoje slabiny. Podstatnou časťou tohoto umenia je práve správne stravovanie.
Hovorí sa, že zvyk je železná košeľa. Na druhej strane sa domnievam, že človek je bytosť stvorená so schopnosťou zmeny, premýšľania a schopnosťou meniť na základe dobrých informácií svoje zvyky. Mám pre vás dobrú správu. Zmena je možná, je možná v každom veku a prináša dobré ovocie. Prirodzená strava v jej pôvodnej podobe je pre nás stále tou najlepšou, akú sme dostali. Je liečivá a dáva silu a životaschopnosť pre naše bunky. Každá bunka je vybudovaná z toho, čo zjeme. Tento fakt stojí za zamyslenie.
Skúsme sa na chvíľu zastaviť v predvianočnom zhone a premýšľať, čo môžeme urobiť pre svoje zdravie nielen cez tieto Vianoce, ale aj v budúcich rokoch. Odmenou za našu ochotu meniť naše stravovacie zvyky nám bude náš výborný vzhľad, skvelá nálada a činorodá aktivita. Nestane sa nám, že sa po Vianociach priplížime do práce s unavenou tvárou, niekoľkými kilogramami naviac, prípadne so žlčníkovým záchvatom.
Tak sme v podstate od rána do večera vystavení pokušeniu jesť, potom po dobrom jedle a sledovaní našich obľúbených programov nemáme už ani chuť, ani silu ísť na prechádzku a pomôcť tak nášmu organizmu vyrovnať sa s neprimeraným príjmom jedla.
Výsledkom môže byť nevoľnosť po jedle, pocity ťažoby v žalúdku, kde nám "leží" nedostatočne strávená strava. Asi nás neprekvapí, že tieto ťažkosti spôsobila nevhodná strava, predovšetkým strava s vysokým obsahom tukov. Preto by sme si už pri nakupovaní mali dávať pozor na skryté tuky, ktoré môžu tvoriť 40 až 60% výrobku.
Skúsme po novom pripraviť tradičné šaláty a nátierky trebárs práve pomocou sójovej majonézy, bieleho jogurtu, alebo zálievky z tofu. Neoceniteľným pomocníkom pre zníženie cholesterolu a náhradou nevhodných tukov je za studena lisovaný olej, napr. olivový, ktorý nepodlieha oxidácii a je veľmi ľahko stráviteľný. Na elimináciu účinkov pokrmov, ktoré sme už usmažili, je vhodné použiť ako prílohu koreňovú zeleninu. Ideálna je mrkva pokvapkaná citrónom.
Pri pečení vianočných cukroviniek je vhodné nahradiť priemyselne spracované potraviny, ako je napríklad vymielaná múka, alebo rafinovaný cukor. Iste sa vo vašej domácnosti zvlášť cez Vianoce nájde predovšetkým med, celozrnná múka a orechy, ktoré sú výbornou potravou pre naše nervy. Orechy sú zdrojom mnohých živín, ktoré sa zvyčajne získavajú zo živočíšnej potravy.
Kombinovaním orechov s obilím a strukovinami zaručíte, že váš jedálny lístok bude obsahovať vyvážený pomer všetkých základných aminokyselín. Orechy sú tiež jedným z najbohatších zdrojov vitamínu E. Vitamín E patrí popri vitamíne C a beta karoténe k antioxidantom.
Tie chránia organizmus pred voľnými radikálmi, čo sú látky, ktoré sa v tele tvoria pri látkovej výmene a pri obrane pred baktériami. Nebyť antioxidantov, skoro by sme padli za obeť najrôznejším infekciám. Ovocie je doslova "nabité" antioxidantami. Doprajte cez Vianoce sebe aj svojim deťom dostatok čerstvého aj sušeného ovocia. Staré anglické príslovie hovorí: "Denne jedno jablko a nepotrebuješ lekára." Jablká obsahujú pektín, ktorý spomaľuje vstrebávanie cukrov po jedle, obmedzuje vstrebávanie tukov a znižuje hladinu cholesterolu.
Dostatok ovocia zaistí nášmu organizmu výživu a vzhľadom k vysokému obsahu vody tiež čistenie organizmu. Naše telo tvorí zo 70% voda, preto by sme nemali zabúdať na príjem čistej, kvalitnej vody. Tu je veľmi žiadúce nahradiť limonády, colu, kofeínové nápoje, minerálnou vodou, alebo kvalitnými čajmi, ktorých je na našom trhu dostatok.
Bielu múku je možné pri príprave vianočných cukroviniek nahradiť celozrnnou. Celozrnné obilniny obsahujú celý rad vitamínov skupiny B, ktoré bránia v tele tvorbe toxických látok, ktoré môžu následne poškodzovať srdce a nervový systém. Vitamíny skupiny B sú nepostrádateľné pri tvorbe energie v bunkách, pomáhajú udržovať zdravú pokožku a správnu funkciu zažívacieho traktu. Pri nedostatočnom príjme celozrnných obilnín, zeleniny a ovocia sa znižuje pohyblivosť čriev, čo má za následok zápchu, pri ktorej sa v našom organizme hromadia odpadové látky. Zápcha je v súčasnosti takým častým javom, že ju viac ako za poruchu považujeme za normálny stav. Už starí Číňania tvrdili, že smrť začína v bruchu, teda tam, kde je spracovaná potrava.
Ona rozhoduje, či sa naše vrodené aj získané dispozície prejavia formou choroby, alebo či sa dokážeme adaptovať na najrôznejšie oslabenia, ktoré sú nám všetkým v rôznej miere vlastné. Umenie zdravo žiť nie je nič iné, ako umenie adaptovať sa na tieto svoje slabiny. Podstatnou časťou tohoto umenia je práve správne stravovanie.
Hovorí sa, že zvyk je železná košeľa. Na druhej strane sa domnievam, že človek je bytosť stvorená so schopnosťou zmeny, premýšľania a schopnosťou meniť na základe dobrých informácií svoje zvyky. Mám pre vás dobrú správu. Zmena je možná, je možná v každom veku a prináša dobré ovocie. Prirodzená strava v jej pôvodnej podobe je pre nás stále tou najlepšou, akú sme dostali. Je liečivá a dáva silu a životaschopnosť pre naše bunky. Každá bunka je vybudovaná z toho, čo zjeme. Tento fakt stojí za zamyslenie.
Skúsme sa na chvíľu zastaviť v predvianočnom zhone a premýšľať, čo môžeme urobiť pre svoje zdravie nielen cez tieto Vianoce, ale aj v budúcich rokoch. Odmenou za našu ochotu meniť naše stravovacie zvyky nám bude náš výborný vzhľad, skvelá nálada a činorodá aktivita. Nestane sa nám, že sa po Vianociach priplížime do práce s unavenou tvárou, niekoľkými kilogramami naviac, prípadne so žlčníkovým záchvatom.