Ako vyzerali Vianoce v 19. storočí? II. časť.
Minule sme s a pozreli na to, ako vyzerali Vianoce v meste pred 100 rokmi. Tentokrát sa zameráme na vianočné tradície na vidieku.
Štedrý deň - svätá Viľija
Niesol sa v znamení príprav na príchod Božieho syna na svet. Každý člen rodiny mal množstvo povinností, ktoré musel plniť v stanovenom poradí a čase. Skoro ráno vstali ženy, ktoré zamiesili na cesto. Piekol sa chlieb - kračún , biele koláče - beliše, opekance - bobaľky, či lokša. Gazdiná potrela rukami, ktorými hnietla cesto tváre chlapcom, potrela aj kmene ovocných stromov a omrvinky rozsypala hydineNa štedrovečernom stole mali byť všetky plodiny, ktoré sa na gazdovstve pestovali 7 – 9 chodov. Pripravili sa kaše z obilovín, na Šariši to bola krupicová kaša – grisová, ďalej strukovinové jedlá, obvykle redšia hrachová alebo fazuľová kaša, na stole nesmela chýbať ani kapusta, v podobe pôstnej kyslej kapustovej polievky so zemiakmi, i ovocie malo svoje miesto na stole, v regióne sa varila kaša so slivkami- slivčanka, alebo pirohy, ktoré sa plnili plnkou zo zaváraných čerešní a omastené maslom, huby sa jedli pripravené ako omáčka – mačanka.
- Tipy na vianočné darčeky
- Vianočné online pozdravy
- Vianočné aktivity pre deti (omaľovanky, pracovné listy, básničky a pesničky...)
- Veľká vianočná súťaž 2014
- Vianočné online hry
Príprava stola a archaické zvyky
Stôl bol považovaný za posvätné miesto. Všetko, čo bolo na ňom, pri ňom, alebo pod ním nadobúdalo pozitívne magické vlastnosti a malo rituálny význam. Na stôl sa rozprestrel čistý biely ľanový obrus. Nohy stola sa ovinuli reťazou, ktorá symbolizovala jednotu a súdržnosť rodiny. Aj rodina je ako reťaz, pozostáva z viacerých článkov vzájomne pospájaných. Za stolom bol položený snop obilia, na pamiatku, že Kristus sa narodil na slame. Do jedného rohu sa dala oblátka, chlieb a trochu zrna v plátennom vrecku – torbečke. Do stredu stola oblátka, med a cesnak. Cesnak, aby boli ľudia zdraví po celý rok, med, aby boli šťastní, aby sa im dobre vodilo.


Viľijova večera
Pred večerou sa všetci zhromaždení členovia rodiny pomodlili. Po modlitbe, ktorá sa skončila požehnaním si sadli k stolu. Matka namočila do medu prst a každému dala na čelo krížik ako ochranu proti zlému. Najprv si každý vzal oblátku, ktorú rozlomil a dal po kúsku ostatným, naostatok sebe. Potom sa jedol strúčik cesnaku s bielym koláčom. Ďalej nasledovali v poradí bobaľky, posypané makom, hrachová polievka, kapustová polievka a kaša, alebo pirohy so slivkami, nakoniec ešte hubová polievka. Boli to jedlá štedrovečerné, ale pôstneho charakteru. Po večeri sa pila pálenka – trunok, alebo lipový čaj s rumom. Každý sa musel dosýta najesť. Na záver sa všetci poďakovali za Božie dary.Po večeri sa mladí rozišli po vinšovaní k najbližšej rodine a čakalo sa na príchod betlehemcov - jašličkarov a potom sa išlo polnočnú svätú omšu.
Ďakujeme Východoslovenskému múzeu v Košiciach za poskytnutie materiálov k výstave Vianoce dvoch svetov.