Čo by si chcel od Ježiška?

Tipy na darčeky

Inšpirujte sa !

Vianočná charita

Sponzorované odkazy

Vianoce 2011 v Banskej Bystrici - rozhovor s primátorom P. Gogolom

Vianoce 2011 v Banskej Bystrici - rozhovor s primátorom P. Gogolom
Aké predvianočné podujatia ste pripravili tento rok pre svojich obyvateľov?
Mikuláš, anjel a čert zavítajú medzi deti na banskobystrické Námestie SNP už tradične 6. decembra a spolu s darčekmi prinesú aj svetlo. Rozsvietenie vianočného stromčeka symbolicky odštartuje sériu viac než troch desiatok podujatí pod názvom Banskobystrické Vianoce, ktorými bude Mesto pod Urpínom žiť počas celého decembra. Väčšina pripravovaných koncertov, programov a tvorivých dielní sa bude niesť v znamení svetla a anjelov.

Vianočné osvetlenie bude zdobiť aj centrálny vianočný stromček na Námestí SNP. Tento rok bude srdce mesta krášliť smrek obyčajný (Picea abies), ktorý vyrástol do výšky necelých 17 metrov (obvod kmeňa cca 130 cm) na Slnečnej ulici v Banskej Bystrici.

O pravú vianočnú atmosféru sa na Námestí SNP v Banskej Bystrici postarajú aj Vianočné trhy. 16 stánkov s občerstvením bude k dispozícii od 6.decembra 2011 do 1.januára 2012, denne, v čase od 10.00 hod. do 22.00 hod. Remeselníci ponúkajúci vianočné ozdoby zo skla, slamy, betlehemy zo šúpolia, výrobky z dreva, keramiky, kože a ďalšie vianočné drobnosti, rozostavia 40 stánkov v termíne od 12.decembra do 22.decembra 2011, denne od 9.00 do 19.00 hod.

Viac sa o novinkách tohtoročných Vianočných trhov i lákadlách pestrého kultúrneho programu dozviete na našej www.banskabystrica.sk
 
A čo Silvester? Bude aj ohňostroj?
Na Silvestra budeme mať v meste prvýkrát hudobný ohňostroj na Námestí SNP + vystúpia kapely TRJOF a XPLOSION. Chýbať nebude ani silvestrovská diskotéka na najväčšom banskobystrickom sídlisku Sásová.

Osobná otázka, pán primátor, ako si spomínate na Vianoce z detstva?
Vzhľadom na to, že pochádzam z juhozápadného Slovenska, okrem tradičnej kapustnice sa u nás vždy na Vianoce podávala aj šošovicová polievka a makové opekance. Snažili sme sa celý deň postiť, jedli sme len ráno a potom až na Štedrú večeru. V spomienkach na najkrajší darček z detstva mi utkvelo v pamäti, že som sa najviac ako dieťa tešil zo stavebnice Merkúr.

Ako vnímate Vianoce vy osobne a ako ich najradšej trávite?

Otvorí sa zimná brána, do ticha sa veža nakloní. Z múdrych zvonov spadnú rána ako hviezdy do jabloní.....aj tieto slová z albumu legendárnej formácie Collegium Musicum mi znejú v ušiach vždy, keď sa „zvianocieva“. Najkrajšie sviatky sa u mňa vždy spájajú s hudbou Mariána Vargu a textami Kamila Peteraja. Atmosféru tejto nadčasovej hudby vnímam ako nesmierne silnú a vychutnávam si ju vždy spolu s vôňou vanilky, medovníkov a pohľadom na ligotavé ozdoby vianočného stromčeka.

Vianoce sú vždy o očakávaní, o novej nádeji, ale aj o tajných želaniach. Z úprimného srdca prajem všetkým pokoj, pohodu a mier v duši. Nech sme zdraví, nech máme vždy čas na to krásne v živote, aby sme si aj tento rok mohli v teple vianočného domova pospevovať melódie, ktoré lahodia duši.
Krásne sviatky a všetko dobré praje Peter Gogola.

Ďakujeme Vám za rozhovor a želáme veľa ďalších úspechov.