Čo by si chcel od Ježiška?

Tipy na darčeky

Inšpirujte sa !

Vianočná charita

Sponzorované odkazy

Vianoce 2011 v Spišskej Novej Vsi - rozhovor s primátorom J. Volným

Vianoce 2011 v Spišskej Novej Vsi - rozhovor s primátorom J. Volným
Aké predvianočné podujatia ste pripravili tento rok pre svojich obyvateľov?
December je už tradične v Spišskej Novej Vsi bohatý a pestrý rôznymi podujatiami. V našom meste pôsobí množstvo subjektov a tie prispievajú do bohatej vianočnej nádielky. Spomeniem aspoň niektoré.
Samotné mesto okrem vianočného darčeka v podobe rekonštruovanej časti námestia pripravilo už po 22-krát Vianočný trh, ktorý sa uskutoční 9. – 11. decembra.
Na Štefana to bude tiež tradičné predstavenie pod Levočskou bránou Keď tá jasná hviezda, ktoré Spišskonovovešťania poznajú aj pod názvom Živý betlehem.
Už po 23-krát sa majú možnosť celé rodiny stretnúť na podujatí s názvom Čaro Vianoc, ktoré pripravuje Únia žien Slovenska.
6. decembra Mikuláša privítajú deti na našom námestí a spoločne rozsvietia vianočný stromček.
18.12. o 17.00 hod. sa uskutoční benefičný koncert s názvom Šťastie, zdravie, pokoj svätý, vinšujeme vám...
Základná umelecká škola pripravila koncert umelcov z nášho partnerského mesta Havlíčkův Brod s názvom Dotyky strún a kúzla mechu - 13.12. o 17.00 hod. Predstavia sa v ňom Jitka Baštová - akordeón a Jindřich Macek - lutna.
15.12. o 17.00 hod. sa predstavia deti a učitelia umeleckej školy na vianočnom predstavení muzikálu Popoluška a 20. decembra to bude Vianočný koncert ZUŠ.
Divadelné štúdio pri Dome Matice slovenskej pripravilo 18.12. o 16-tej hodine rozprávku pre všetky deti a ich starých rodičov Pleško a strieborná Borka.
V podaní speváckeho zboru Chorus Iglovia zaznejú vianočné koncerty Tichá noc 17.decembra v koncertnej sieni Reduty.
Mestské kultúrne centrum pripravilo aj Štefánsku zábavu a Beatles Vianoce, na ktorých sa predstaví The Backwards.
Okrem týchto vianočne ladených podujatí sa v meste uskutoční ešte množstvo iných divadelných predstavení, výstav, vernisáži a podujatí, ktoré pripravili Spišské divadlo, Divadlo Kontra, Múzeum Spiša, Spišské osvetové stredisko, Galéria umelcov Spiša a Materské centrum Dietka. O všetkých sa návštevníci dozvedia na našej web stránke www.spisskanovaves.eu.
Betlehemské svetlo si budú môcť obyvatelia odpáliť od našich skautov na Štedrý deň v čase od 8.00 do 12.00 hod. pred farským kostolom, Kinom Mier, pred kostolom na Ferčekovciach a sídl. Západ a pred kaplnkou na sídl. Tarča.

A čo Silvester? Bude aj ohňostroj?
Tradičná rozlúčka občanov s uplynulým rokom ako aj uvítanie nového roka nebude chýbať. Dobrá nálada, hudba a tanec sú samozrejmosťou. Tento rok však z úsporných dôvodov asi nebude ohňostroj, hádam nám to Spišskonovovešťania odpustia. Občerstvenie chýbať nebude.
 
Osobná otázka, pán primátor, ako si spomínate na Vianoce z detstva?

Pre mňa sú Vianoce predovšetkým sviatkami rodiny. Sú to príjemné návraty do detstva, spomienka na rodičov, čaro prekvapení a pohoda rodinného kruhu. Moji rodičia pochádzali z rôznych regiónov, tak to u nás bolo, čo sa týka zvykov a tradícií, pestré a zaujímavé.

Ako vnímate Vianoce vy osobne a ako ich najradšej trávite?
To, čo som prežíval pred desaťročiami v detstve, sa snažím vrátiť svojím, aj keď už dospelým deťom. Okrem návštev v domove dôchodcov, stretnutí s pracovníkmi, ktorí sú v nepretržitej službe, či s ľuďmi v našom útulku si tento čas vyhradzujem pre svojich najbližších.

Ďakujeme Vám za rozhovor a želáme veľa ďalších úspechov.