Čo by si chcel od Ježiška?

Tipy na darčeky

Inšpirujte sa !

Vianočná charita

Sponzorované odkazy

Vianoce 2011 v Dolnom Kubíne - rozhovor s primátorom R. Matejovom

Vianoce 2011 v Dolnom Kubíne - rozhovor s primátorom R. Matejovom
Aké predvianočné podujatia ste pripravili tento rok pre svojich obyvateľov?
Myslím, že obyvatelia a návštevníci Dolného Kubína si aj tento rok môžu vybrať z množstva podujatí. Začali sme osvedčenými Katarínskymi trhmi, na ktoré o tri týždne neskôr nadviažu Vianočné remeselnícke trhy. Medzi naše deti pochopiteľne zavíta Mikuláš, jeho úlohou bude okrem obdarovania aj rozsvietenie vianočného stromčeka a výzdoby na námestiach a uliciach. V rámci výstav pripomenieme mladším i starším symboliku týchto sviatkov a tradičné vyhodnotenie medzinárodnej súťaže o najkrajšiu vianočnú pohľadnicu.
V decembri sa naše kostoly menia na stánky duchovnej kultúry. Naplánované máme dva koncerty, v rámci prvého vystúpia cirkevné zbory spolu s komorným orchestrom, druhý sa ponesie v benefičnom duchu.
Bezprostredne pred sviatkami zabezpečia naši skauti distribúciu betlehemského svetla do tunajších domácností. Napriek naplánovanej skromnejšej výzdobe veríme, že v srdciach ľudí ostanú tohtoročné sviatky bohaté na darčeky hmotné i nehmotné.

A čo Silvester? Bude aj ohňostroj?
Kvôli úsporným opatreniam budú oslavy posledného a vítania prvého dňa o čosi skromnejšie, v programe napr. nerátame s pompéznym ohňostrojom; na základe dlhoročných skúseností však predpokladáme, že ľudia privítajú nový rok početnými „malými“ ohňostrojmi. Pozývame však obyvateľov na centrálne Hviezdoslavovo námestie, aby rozlúčku so starým letopočtom oslávili v rytme tanca za asistencie dídžeja.

3. Ako si spomínate na Vianoce z detstva?
Ako malý chlapec som bol obdarený bohatou fantáziou a dokázal som svoje okolie presviedčať, že som naozaj už videl toho Ježiška. Dlho som veril, že nosí darčeky pod stromček a „svojim spôsobom tomu verím až dodnes“. Miloval som atmosféru Vianoc u nás doma a všetko, čo s tým bolo spojené aspoň dva týždne predtým. Svoje čaro malo aj zháňanie smetolu, či oleja, ktoré patrili k nedostatkovým tovarom. Ten pocit víťazstva z toho, že som vystál fronty v obchodoch a aj ja som prispel k zdarilým prípravám Vianoc, ma napĺňal príjemným pocitom. Vôňa bytu, upratovanie a samozrejme vianočný turnaj v hokeji s loptičkou na sídliskovej ceste, to boli okamihy, ktoré som prežíval, a na ktoré dodnes spomínam. Štedrý deň som dokázal dočkať bez jedla až do večere, tešil som sa z toho, čo sa postupne pripravovalo na stôl, nechýbali oblátky, med, kapustnica, ryba, šalát a troška vaječného koňaku. Najväčšiu radosť, snáď ešte väčšiu než z darčekov, som mal z toho, keď som mohol zapáliť na stole sviečku. Boli to nádherné okamihy, zostali hlboko v mojej duši.

Ako vnímate Vianoce vy osobne a ako ich najradšej trávite?
Dol.KubinVianoce sú pre mňa oázou rodinného pokoja, teším sa na tie dni, vianočné pesničky, Popoluška, aspoň chvíľku sa nikam neponáhľať. Čas trávime doma, ale aj na návštevách u rodiny, prechádzkou do prírody a nakŕmenie zvieratiek. Opäť vymyslím aj nejakú originálnu vianočnú rozprávku pre dcérku a aj keď má už 13 rokov, určite si ju zas vypočuje s radosťou. No a zapálime aj o sviečku viac, ako spomienku na moju maminu a starých rodičov manželky, ich životná púť bola ukončená vždy práve na Vianoce.

Ďakujeme Vám za rozhovor a želáme veľa ďalších úspechov.