Čo by si chcel od Ježiška?

Tipy na darčeky

Inšpirujte sa !

Vianočná charita

Sponzorované odkazy

Vianoce 2011 v Zlatých Moravciach - rozhovor s primátorom P. Lednárom

Vianoce 2011 v Zlatých Moravciach - rozhovor s primátorom P. Lednárom
Aké predvianočné podujatia ste pripravili tento rok pre svojich obyvateľov?
Mikuláš do Zlatých Moraviec príde 6. decembra o 15,30 hod. na koči v sprievode anjela a čerta. Deti za sladkú odmenu môžu Mikulášovi povedať básničku, zaspievať pesničku, alebo venovať obrázok. Na záver stretnutia Mikuláš s deťmi rozsvieti vianočný stromček.

Počas vianočných trhov v Zlatých Moravciach je snahou organizátorov prispieť k nezameniteľnej a špecifickej atmosfére predvianočného obdobia, okrem bohatej ponuky trhovníkov s vianočným tovarom, aj prezentáciou umeleckej tvorby súborov pôsobiacich v regióne. Návštevníci uvidia žiakov ZUŠ, FS Inovec, FS Zlatňanka, FS Kamenec, FS Drieňovanka vo vystúpeniach v ktorých sa účinkujúci podelia s divákmi o bohaté vianočné zvyky z jednotlivých kútov regiónu. (čakáme na potvrdenie účasti súborov do 30.11.2011)

Každoročne organizujeme v rámci vianočných trhov aj burzu žiackych prác žiakov zo základných a stredných škôl, kde predajcovia ponúkajú za symbolickú sumu vlastnoručne vyrobené ozdoby, ale aj úžitkové predmety spojené s tradíciou Vianoc.

 A čo Silvester? Bude aj ohňostroj?
Silvester na námestí v Zlatých Moravciach má tiež svoju dlhoročnú tradíciu. Pre Zlatomoravčanov je pripravený ohňostroj, ktorému predchádza novoročný príhovor primátora mesta a reprodukovaná hudba.

Osobná otázka, pán primátor, ako si spomínate na Vianoce z detstva?
U nás doma sa dodržiavali tradície. Štedrovečernú večeru predchádzali mnohé zvyky. Hviezda z jadierok v rozkrojenom jablku, rybie šupiny, ktoré vraj zabezpečia bohatstvo a chren dodá odvahu. Cesnak sa jedol pre zdravie, aby zahnal zlé sily. Tesne pred večerou sme išli nakŕmiť domáce zvieratá a až následne sme si posadali k štedrovečernému stolu. A hlavne Vianoce pre nás znamenali oslavu narodenia Ježiša Krista, ktorú sme zavŕšili na polnočnej omši piesňou „Tichá noc, svätá noc“. Veľmi rád spomínam na tie časy, kedy ľudia viac prežívali čaro Vianoc.

Ako vnímate Vianoce vy osobne a ako ich najradšej trávite?
Vianočné sviatky trávim vždy oddychom, s rodinkou a vychutnávam si prítomnosť mojich detí a vnúčat . Rád chodím na prechádzky do prírody s manželkou a naším psom, kde naberiem veľa energie.

Ďakujeme Vám za rozhovor a želáme veľa ďalších úspechov.