Čo by si chcel od Ježiška?

Tipy na darčeky

Inšpirujte sa !

Vianočná charita

Sponzorované odkazy

Vianoce 2011 v Partizánskom - rozhovor s primátorom J. Božikom

Vianoce 2011 v Partizánskom - rozhovor s primátorom J. Božikom
1. Aké predvianočné podujatia ste pripravili tento rok pre svojich obyvateľov?
Mesto Partizánske pripravilo na spríjemnenie adventného obdobia viaceré podujatia, ktoré sa uskutočnia počas celého decembra a väčšina z nich bude mať v rámci histórie mesta svoju premiéru. Už v nedeľu 4. decembra 2011 zavíta po prvýkrát na Námestie SNP v Partizánskom sv. Mikuláš, ktorý rozdá deťom vo veku od 3 do 10 rokov viac ako 1300 sladkých balíčkov. Sv. Mikuláš zároveň slávnostne rozsvieti na námestí tohto roku novú vianočnú výzdobu s dominantným vianočným stromčekom.

V sobotu 10. decembra 2011 sme pre Partizánčanov aj návštevníkov pripravili na námestí po prvýkrát Vianočnú zabíjačku s kultúrnym programom. Po prvýkrát tiež odštartujeme vo štvrtok 15. decembra 2011 novú tradíciu vianočných stretnutí primátora s najmenšími občanmi Partizánskeho, narodenými počas roka, a ich rodičmi. Chýbať nebudú ani Vianočné trhy, ktoré budú trvať od 12. do 16. decembra 2011. Novinkou sú unifikované vianočné stánky, ktoré sme v tomto roku zakúpili. Premiéru bude mať tento rok aj živý Betlehem, ktorý spestrí vianočnú atmosféru na námestí vo štvrtok 22. decembra 2011. Zároveň bude osadený aj statický Betlehem, ktorý bude zdobiť počas sviatočných dní centrum mesta.

A keďže na Vianoce a hlavne na Štedrý deň by nemal byť nikto sám, rozhodli sme sa po prvýkrát zorganizovať v sobotu 24. decembra 2011 sviatočné popoludnie pre osamelých seniorov, spojené s podávaním tradičnej štedrej večere.

2. A čo Silvester? Bude aj ohňostroj?
Posledný deň v roku, príchod Nového roka a vznik Slovenskej republiky oslávime v sobotu 31. decembra 2011 silvestrovským programom na námestí, ktorý sa začne o 22.00 hod. O dobrú náladu sa budú starať humoristi Robo Kajzer a Petr Meluš a spevák, moderátor a DJ Jaroslav Demeter. Pripravená je aj silvestrovská polnočná diskotéka a o polnoci nebude chýbať ani silvestrovský ohňostroj, po ktorom bude nasledovať novoročný príhovor a prípitok primátora.

3. Osobná otázka, pán primátor, ako si spomínate na Vianoce z detstva?
Tak ako asi každé dieťa, aj ja som sa vždy veľmi tešil na Štedrý deň, ktorý bol spojený s čakaním na štedrú večeru. Samozrejme, že ma vtedy nezaujímalo menu, ale predovšetkým to, čo prišlo po večeri – rozbaľovanie darčekov. Samotná štedrá večera u nás prebiehala v duchu kresťanských tradícií. Nechýbala modlitba, poďakovanie Pánu Bohu, obdarúvanie rohov orechmi, rozkrojenie jablka, oplátky s medom, krížik na čelo, prípitok, pupačky....

4. Ako vnímate Vianoce vy osobne a ako ich najradšej trávite?

Vianoce sú veľmi krásne sviatky, kedy sa ľudia stretávajú, navštevujú a obdarovávajú. Mám pocit, že počas tohto štvortýždňového adventného obdobia, hoci je poznačené istou formou konzumu a naháňania sa po obchodoch, je aj tá atmosféra o čosi dobroprajnejšia, o čosi ľudskejšia, o čosi milostiplnejšia, akoby celý svet bol v decembri o čosi lepší. Preto nielen adventné obdobie, ale aj štedrý deň trávim dlhodobo medzi občanmi – návštevou domova dôchodcov, domova sociálnych služieb, zariadenia Domov, n. o., zariadenia opatrovateľskej služby. Inak tomu nebude ani tento rok. Dokonca, po prvýkrát ho na Štedrý deň budem tráviť aj s osamelými seniormi, pre ktorých pripravujeme popoludní vianočné posedenie. Na ňom budeme spolu s manželkou a zamestnancami mestského úradu podávať tradičné štedrovečerné jedlo. Okrem tohto nás počas celého decembra čakajú viaceré krásne podujatia, ktoré budú príležitosťou na strávenie príjemných chvíľ so svojimi najbližšími, priateľmi a známymi.
 
Ďakujeme Vám za rozhovor a želáme veľa ďalších úspechov.