Čo by si chcel od Ježiška?

Tipy na darčeky

Inšpirujte sa !

Vianočná charita

Sponzorované odkazy

Kto je vianočný škriatok?



Autor: redakcia
16.12.2019 (10:20)

S Vianocami sa spájajú rôzne postavy, v Rusku je to Dedo Mráz, v Amerike zas Santa Claus. Obaja sú starší veľkí muži. Dnes sme sa pozreli na malú postavičku vianočného škriatka.

V amerických, kanadských, írskych a britských kultúrach je vianočný škriatok drobným škriatkom, ktorý žije so Santa Clausom na severnom póle a slúži mu ako pomocník. Vianoční škriatkovia majú oblečené zelené alebo červené plášte. Ich uši sú dlhé a špicaté, rovnako ako ich klobúk. Hovorí sa, že vyrábajú hračky v Santovej dielni a starajú sa o soby.

Santa Claus sa objavuje v americkom folklóre začiatkom 17. Storočia. Bol vytvorený z historickej postavy sv. Mikuláša z Myry a z prvkov rôznych európskych vianočných tradícií.
Vianočný škriatok sa prvýkrát objavil v literatúre už v roku 1850, keď Louisa May Alcott dokončila knihu s názvom Vianoční škriatkovia, ktorá však nikdy nevyšla. Vianočných škriatkov spopularizoval časopis Godey's Lady's Book v roku 1873. Jeho vianočné vydanie malo na titulnej stránke obrázok Santu obklopeného hračkami a škriatkami s popisom: „Už vieme ako vyzerá príprava hračiek pred Vianocami“.

V súčasnosti sa vianoční škriatkovia objavujú aj vo vianočných filmoch.  Vianočných škriatkov nájdete pred Vianocami v obchodoch s dekoráciami.
 

Foto: redakcia

1. TIP na darček
Šampón a pena do kúpeľa Spiderman
2. TIP na darček
Kolobežka MASTER Stunt Free style
3. TIP na darček
Trojitý drevený nabíjací dok na iPhone, Apple Watch, AirPods
4. TIP na darček
Malá červená kniha o behaní

Sponzorované odkazy