Čo by si chcel od Ježiška?

Tipy na darčeky

Inšpirujte sa !

Vianočná charita

Sponzorované odkazy

V decembri bude v kinách skutočne mrazivo – film Amundsen vás prenesie za polárne kruhy



09.12.2019 (15:00)

Aj vám sa zdá, že zima na Slovensku už nie je to, čo bývala? Hoci ešte nie je isté, či nás tento rok čakajú biele Vianoce, zaručene mrazivú zimu si budete môcť cez sviatky vychutnať aspoň na veľkom plátne. 26. decembra totiž do slovenských kín zavíta dobrodružná dráma o prvom dobyvateľovi južného pólu – Roaldovi Amundsenovi.

I keď dnes sa pri mene Amundsen väčšine ľudí vybaví skôr škandinávska vodka, príbeh najslávnejšieho nórskeho polárnika neprestáva fascinovať ani po viac ako sto rokoch od dosiahnutia najjužnejšieho bodu zeme. Dramatické polárne preteky medzi Roaldom Amundsenom a Britom Robertom Scottom sledoval so zatajeným dychom celý svet. Amundsenovo víťazstvo z neho spravilo hrdinu v rodnom Nórsku, no celosvetové prijatie bolo skôr vlažné. V očiach Britov bol obyčajným podvodníkom a výhrady voči jeho nie celkom morálnemu konaniu sa objavujú v podstate do dnes.



Život tohto kontroverzného Nóra oslovil aj skúseného režiséra Espena Sandberga, ktorý má za sebou viacero úspešných snímok. Filmový svet očaril najmä historickou drámou Kon-Tiki, ktorá bola nominovaná na Oscara či Zlatý Glóbus, a na konte má aj hollywoodske trháky ako Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta či Sexi pištoľníčky s Penélope Cruz a Salmou Hayek v hlavných úlohách.

Vo filme Amundsen zachytáva Espen Sandberg nielen dobrodružnú stránku života slávneho objaviteľa, ale odhaľuje aj jeho súkromie a komplikovanú osobnosť. Približuje tiež polárnikov problematický vzťah s bratom Leonom, ktorý celý život stál v tieni Roalda Amundsena, hoci jeho podiel na organizácii a financovaní polárnych výprav bol zásadný.

I keď sa dej filmu odohráva na najchladnejších miestach planéty, zaujímavosťou je, že väčšina natáčania prebehla v Českej republike. Z Vltavy sa v snímke Amundsen stalo Severné more a pražská náplavka predstavovala prístav v Osle, v ktorom Amundsenovu výpravu vítali po návrate z expedície tisíce nórskych občanov. Popri talentovanom Nórovi Pålovi Sverrem Hagenovi (7 životov, Odkaz vo fľaši, Boj snežného pluhu s mafiou), ktorý vo filme stvárnil hlavnú postavu, či americkej hviezde Katherine Waterstonovej (Fantastické zvery, Votrelec: Covenant) si v Amundsenovi zahral aj známy český herec Vojtěch Kotek.

Naši západní susedia sa pričinili aj o vytvorenie unikátnych filmových kostýmov a rekvizít (Amundsenova vzducholoď, lode či lietadlo). Expedičné obleky v snímke Amundsen boli, tak ako tie skutočné, inšpirované oblečením Inuitov, napríklad Amundsenov polárny kostým filmári ušili z koží starých kojotov a tuleňov. Filmové rekvizity boli natoľko autentické, že sa ich múzeum v Osle po natáčaní rozhodlo zaradiť do svojej expozície.

O tom, ako sa nórsko-švédsko-českej koprodukcii podarilo stvárniť fascinujúci životný príbeh najväčšieho objaviteľa 20. storočia, sa môžete presvedčiť na vlastné oči od 26. decembra 2019 v slovenských kinách.
 

Zdroj: Bontonfilm, Foto: Bontonfilm

1. TIP na darček
ARMODD Roundz 4 rose gold
2. TIP na darček
Robot Heads Up - Šteňa
3. TIP na darček
Malá červená kniha o behaní
4. TIP na darček
Najkrajšie Andersenove rozprávky

Sponzorované odkazy