Čo by si chcel od Ježiška?

Tipy na darčeky

Inšpirujte sa !

Vianočná charita

Sponzorované odkazy

Vianočná polievka môže, ale nemusí byť kapustnica



Autor: redakcia
29.11.2019 (10:00)

Viete že, ešte pred 150 rokmi vôbec nebola kapustnica štedrovečernou polievkou? Naši predkovia jedli fazuľovicu, bielu melencovú polievku, hruškovú, hríbovú polievku, šošovicovú, cícerovú, bôbovú a pod.

Viete že, ešte pred 150 rokmi vôbec nebola kapustnica štedrovečernou polievkou? Naši predkovia jedli fazuľovicu, bielu melencovú polievku, hruškovú, hríbovú polievku, šošovicovú, cícerovú, bôbovú a pod.

Univerzálny recept na vianočnú kapustnicu neexistuje. V každom regióne, niekedy aj v každej rodine, majú svoj recept na tú najlepšiu vianočnú kapustnicu. V čom sa líšia?

S mäsom alebo bez mäsa?


Všetci vieme, že vianočná kapustnica sa pripravuje sa z kvasenej kapusty. To, či v kapustnici bude mäso alebo nebude, závisí od relígie, teda vierovyznania. Pôstna katolícka vianočná kapustnica, ktorá sa podáva na Štedrý deň, sa varí bez mäsa. Pôstna vianočná kapustnica bez mäsa sa varí aj v pravoslávnych rodinách. Inak je to v evanjelických rodinách, kde sa do vianočnej kapustnice pridáva aj mäso a klobásy.

Ingrediencie v kapustnici


Podľa toho, v ktorom období ju varíme, poznáme kapustnicu pôstnu a sviatočnú. Súčasťou sviatočnej kapustnice (silvestrovskej) je aj údené mäso či klobása. Do kapustnice sa pridávajú sušené huby , sušené ovocie, zemiaky, rezance, smotana alebo aj paradajkový pretlak.

Zozbierali sme pre vás niekoľko receptov na vianočnú kapustnicu. Dokonca máme aj recept na kapustnicu s TOFU, šošovicou, či mrveničkou.

Rozdiely v regiónoch


Vianočná kapustnica sa ani dnes nenachádza na každom štedrovečernom stole.

Na severovýchode Slovenska (oblasť Rusínov) na štedrovečernom stole nesmie chýbať hustá hubová polievka, známa pod názvom" mačanka".

Na Orave nájdeme na vianočnom stole kapustnicu aj hríbovú mliečnu polievku. Na Kysuciach si cez Vianoce pochutnávajú na hrachovej vianočnej polievke (môže byť dochutená sušenými slivkami a klobáskou) alebo na sviatočnej polievke pripravenej zo šošovice a fazule.

Na južnom Slovensku zas uprednostňujú pikantnú rybaciu polievku - halászle.

Na Záhorí je vianočnou polievkou hustá fazuľová so širokými rezancami.


Foto: Matthew Henry, Burst.shopify.com

1. TIP na darček
Náramok Miro Tigrie oko a kokos
2. TIP na darček
FitStream PRO mixér
3. TIP na darček
Kolobežka MASTER Stunt Free style
4. TIP na darček
Mikina s potlačou FURT DAČO!

Sponzorované odkazy