Čo by si chcel od Ježiška?

Tipy na darčeky

Inšpirujte sa !

Vianočná charita

Sponzorované odkazy

Na vianočných trhoch zavedú novinku v podobe recyklovateľných obalov



19.12.2018 (15:30)

Dvojdňové trhy prinesú remeslá i dobročinnosť. 

V Stropkove sa vo štvrtok 20. a piatok 21. decembra uskutoční v poradí 12. ročník remeselných vianočných trhov. Po oba dni budú stánky otvorené od 9. do 19. hodiny. Agentúru SITA o tom informoval hovorca mesta Peter Novák.

Oficiálne otvorenie spojené s podávaním primátorského punču je naplánované na štvrtkový podvečer. Ako uviedol vedúci Odboru školstva a kultúry MsÚ Tibor Kubička, z roka na rok v Stropkove registrujú čoraz väčší záujem predajcov. „Predpokladáme, že v tomto roku budeme mať plné námestie stánkov i nakupujúcich. V ponuke bude typický vianočný tovar ako med, ľudovoumelecké výrobky, tkané koberce, keramika, sviečky, vianočné ozdoby, výrobky z kožušiny, čiapky, šály, rukavice, háčkované výrobky, ručne robená čokoláda, tradičné rodinné bylinkové produkty, ručne vyrezávané sviečky a rôzne iné remeselné výrobky vhodné ako darčeky,“ uviedol Kubička. Nádych dobročinnosti bude mať predaj výrobkov klientov tamojšieho Domova sociálnych služieb, Nového domova seniorov a Domu detí Božieho milosrdenstva. Počas obidvoch dní sa bude konať verejná zbierka pre deti z Detského domova vo Svidníku zameraná na zachovalé oblečenie, obuv, hračky, elektroniku, školské či športové potreby.

V Stropkove sa počas nadchádzajúcich trhov zamerali aj na ekológiu. Do praxe zavádzajú novinku v podobe používania ekologických obalov na jedlo a nápoje predávané počas trhov. „Neodmysliteľnou súčasťou podujatia sú stánky s občerstvením. U nás nebude chýbať drevená koliba, medovina, langoše, trdelníky, varené víno či primátorsky punč. Všetkých predajcov sme však upozornili, že v tomto roku od nich budeme vyžadovať používanie biologicky rozložiteľných, ideálne kompostovateľných nádob na jedlo a nápoje,“ uviedol Kubička. Na námestí budú rozmiestnené označené smetné nádoby určené práve na tento druh odpadu. „V rámci blížiacich sa trhov ide o pilotný projekt s cieľom analyzovať jeho prínos i uvedenie do praxe. Predajcov zatiaľ v prípade jeho nedodržania nebudeme sankcionovať,“ doplnil vedúci odboru školstva a kultúry. Samospráva však plánuje toto opatrenie v budúcnosti rozšíriť aj na ďalšie masové podujatia organizované v Stropkove a účasť predajcov na nich podmieniť používaním ekologických obalov.

Počas obidvoch dní je naplánovaný aj bohatý kultúrny program. Vo štvrtok sa predstavia žiaci cirkevnej základnej školy a oboch stropkovských umeleckých škôl, vystúpi aj miešaný spevácky zbor Karmel a zbor sv. Cyrila a Metoda. V piatok to bude folklórna skupina Brežinky z Mestiska a svoje nové vianočné CD príde predstaviť aj hudobná skupina Stropkoviani.
 
Zdroj: SITA, Foto: redakcia

1. TIP na darček
Šampón a pena do kúpeľa Spiderman
2. TIP na darček
Mikina s potlačou FURT DAČO!
3. TIP na darček
Robot Heads Up - Šteňa
4. TIP na darček
Kolobežka MASTER Stunt Free style

Sponzorované odkazy