Čo by si chcel od Ježiška?

Tipy na darčeky

Inšpirujte sa !

Vianočná charita

Sponzorované odkazy

Na vianočných trhoch zavedú novinku v podobe recyklovateľných obalov



19.12.2018 (15:30)

Dvojdňové trhy prinesú remeslá i dobročinnosť. 

V Stropkove sa vo štvrtok 20. a piatok 21. decembra uskutoční v poradí 12. ročník remeselných vianočných trhov. Po oba dni budú stánky otvorené od 9. do 19. hodiny. Agentúru SITA o tom informoval hovorca mesta Peter Novák.

Oficiálne otvorenie spojené s podávaním primátorského punču je naplánované na štvrtkový podvečer. Ako uviedol vedúci Odboru školstva a kultúry MsÚ Tibor Kubička, z roka na rok v Stropkove registrujú čoraz väčší záujem predajcov. „Predpokladáme, že v tomto roku budeme mať plné námestie stánkov i nakupujúcich. V ponuke bude typický vianočný tovar ako med, ľudovoumelecké výrobky, tkané koberce, keramika, sviečky, vianočné ozdoby, výrobky z kožušiny, čiapky, šály, rukavice, háčkované výrobky, ručne robená čokoláda, tradičné rodinné bylinkové produkty, ručne vyrezávané sviečky a rôzne iné remeselné výrobky vhodné ako darčeky,“ uviedol Kubička. Nádych dobročinnosti bude mať predaj výrobkov klientov tamojšieho Domova sociálnych služieb, Nového domova seniorov a Domu detí Božieho milosrdenstva. Počas obidvoch dní sa bude konať verejná zbierka pre deti z Detského domova vo Svidníku zameraná na zachovalé oblečenie, obuv, hračky, elektroniku, školské či športové potreby.

V Stropkove sa počas nadchádzajúcich trhov zamerali aj na ekológiu. Do praxe zavádzajú novinku v podobe používania ekologických obalov na jedlo a nápoje predávané počas trhov. „Neodmysliteľnou súčasťou podujatia sú stánky s občerstvením. U nás nebude chýbať drevená koliba, medovina, langoše, trdelníky, varené víno či primátorsky punč. Všetkých predajcov sme však upozornili, že v tomto roku od nich budeme vyžadovať používanie biologicky rozložiteľných, ideálne kompostovateľných nádob na jedlo a nápoje,“ uviedol Kubička. Na námestí budú rozmiestnené označené smetné nádoby určené práve na tento druh odpadu. „V rámci blížiacich sa trhov ide o pilotný projekt s cieľom analyzovať jeho prínos i uvedenie do praxe. Predajcov zatiaľ v prípade jeho nedodržania nebudeme sankcionovať,“ doplnil vedúci odboru školstva a kultúry. Samospráva však plánuje toto opatrenie v budúcnosti rozšíriť aj na ďalšie masové podujatia organizované v Stropkove a účasť predajcov na nich podmieniť používaním ekologických obalov.

Počas obidvoch dní je naplánovaný aj bohatý kultúrny program. Vo štvrtok sa predstavia žiaci cirkevnej základnej školy a oboch stropkovských umeleckých škôl, vystúpi aj miešaný spevácky zbor Karmel a zbor sv. Cyrila a Metoda. V piatok to bude folklórna skupina Brežinky z Mestiska a svoje nové vianočné CD príde predstaviť aj hudobná skupina Stropkoviani.
 
Zdroj: SITA, Foto: redakcia

1. TIP na darček
99-dňový program pre mužov so Swedish Nutra Man 3x500 ml
2. TIP na darček
Kolobežka MASTER Stunt Free style
3. TIP na darček
FitStream PRO mixér
4. TIP na darček
Šampón a pena do kúpeľa Spiderman

Sponzorované odkazy