Čo by si chcel od Ježiška?

Tipy na darčeky

Inšpirujte sa !

Vianočná charita

Sponzorované odkazy

Hygienici kontrolujú vianočné trhy v Banskobystrickom kraji, uložili aj pokuty



21.12.2017 (09:00)

Kontrolóri odobrali vzorky ponúkaných pokrmov, ktoré všetky vyhovovali mikrobiologickým kritériám




Hygienici v Banskobystrickom kraji zatiaľ uložili len dve pokuty vo výške 99 eur a jednu vo výške 200 eur navrhli. Pokuty udelili za nepredloženie dokladov o odbornej a zdravotnej spôsobilosti predávajúceho personálu a nepredloženie rozhodnutia príslušného Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ). Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica Mária Tolnayová, kontroly hygienikov na vianočných trhoch budú pokračovať až do ich ukončenia.

V celom Banskobystrickom kraji vykonali odborní pracovníci RÚVZ Banská Bystrica, Lučenec, Zvolen, Rimavská Sobota a Žiar nad Hronom celkom 95 kontrol v 50 zariadeniach, v niektorých aj opakovane. Kontrolóri odobrali vzorky, ktoré všetky vyhovovali mikrobiologickým kritériám. V okrese Veľký Krtíš vianočné trhy pod názvom Čaro Vianoc začínajú až dnes, preto výsledky kontrol budú známe po ich ukončení.

Na vianočných trhoch v kraji môžu návštevníci nájsť okrem množstva výrobkov z dreva, keramiky, kože, šúpolia, skla, slamy a textílií, aj tradičnú ponuku vianočných jedál. Stánky rýchleho občerstvenia poskytujú tradičné jedlá a nápoje, ktoré sú pre toto obdobie charakteristické - pečené klobásy, lokše, kapustnica a iné. Tie sú každoročne aj predmetom kontroly v rámci štátneho zdravotného dozoru, teda odborníkov RÚVZ Banská Bystrica. „Naši pracovníci vykonávajú počas konania tohto vianočného hromadného podujatia mimoriadne kontroly stánkového predaja pokrmov. Zameriavajú sa najmä na pôvod surovín a potravinárskych výrobkov, na dodržiavanie dátumu spotreby, respektíve dátumu minimálnej trvanlivosti, kontrolu chladiaceho reťazca, teplotného reťazca, na prevádzkovú a osobnú hygienu. Kontrolujú aj doklady o zdravotnej a odbornej spôsobilosti predávajúcich a odoberajú aj vzorky pokrmov,“ uviedla vedúca Odboru hygieny výživy Ivana Sedliačiková. Dodala, že v prípade použitia nekvalitných surovín alebo pri nedodržaní technologického postupu prípravy pokrmov by mohlo prísť k výskytu črevných problémov u zákazníkov. Kontrola stánkového predaja potravín, napríklad oblátok, medovníkov a ďalších balených potravín, je v kompetencii orgánov štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Ako uviedla Sedliačiková, frekvencia kontrol závisí od konkrétnej situácie, pokiaľ zistia nedostatky, kontroly sa budú podľa potreby opakovať. Za prípadné zistené nedostatky môžu byť uložené pokuty v blokovom aj v správnom konaní, pričom ich výška závisí od závažnosti. Situácia v oblasti stánkového predaja sa podľa vedúcej Odboru hygieny a výživy postupne zlepšuje, prevádzkovatelia vybavujú stánky požadovaným zariadením tak, aby mohli dodržiavať chladiaci a teplotný reťazec pri príprave pokrmov a nápojov, ale aj zásady osobnej a prevádzkovej hygieny.
Zdroj: SITA, Foto: redakcia

1. TIP na darček
Kolobežka MASTER Stunt Free style
2. TIP na darček
99-dňový program pre mužov so Swedish Nutra Man 3x500 ml
3. TIP na darček
Najkrajšie Andersenove rozprávky
4. TIP na darček
Trojitý drevený nabíjací dok na iPhone, Apple Watch, AirPods

Sponzorované odkazy