Čo by si chcel od Ježiška?

Tipy na darčeky

Inšpirujte sa !

Vianočná charita

Sponzorované odkazy

Nové zdravé vianočné recepty I.



Autor: redakcia Vianoce.sk
14.12.2017 (20:00)

Raw, vegan, paleo, cez cukru, bez lepku...postupne sa pozrieme, čo to všetko vlastne znamená a možno vyskúšate niektorý z receptíkov.




V zdravej výžive existuje množstvo smerov. Sú medzi nami vyznávači surovej stravy, niektorí sa vzdajú cukrov, iní zase lepku. V tomto článku nebudeme posudzovať, čo je zdravé, zdravšie, najzdravšie,... Pomôžeme vám zorientovať sa v základných princípoch a ponúkneme pár receptov, ktorými môžete spestriť vianočný stôl.

Čo je to RAW?

Pojmy surová (raw) strava, živá strava, vegan raw food znamenajú stravu, keď sa potraviny konzumujú takmer bez tepelnej úpravy. Potraviny sa jedia surové, alebo zohriate či usušené pri teplote do 42-45 °C. Ďalšou povolenou úpravou je naklíčenie, prípadne mechanické úpravy: mletie, mixovanie, odšťavenie, nastrúhanie... V živej strave sa nachádzajú aktívne enzýmy - sú napríklad v čerstvom ovocí a zelenine, naklíčenom obilí, naklíčených strukovinách či naklíčených semienkach.
Existujú surové potraviny, ktoré však nie sú živé (nemajú aktívne enzýmy). Napríklad orechy, semienka, obilniny, strukoviny. Tieto potraviny môžeme "oživiť" tým, že ich namočíme do vody (priemerne 8-12 hodín). Tým sa naštaruje proces klíčenia, počas ktorého sa enzýmy aktivujú. V takejto forme sú pre nás lepšie vstrebateľné a výživnejšie.

RECEPT: Vanilkovo – orieškové RAW guľky


 17 12 14 pic   Čo budeme potrebovať
  • 130 g sušených datlí
  • 70 g kešu orieškov (alebo mandlí)
  • 1 PL orieškového masla
  • 4 PL jemných pohánkových vločiek
  • 1 vanilkový struk
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 3 PL vody
  • 1 PL kokosového oleja

Príprava
  1. Datle si vopred namočíme na dve hodiny do vlažnej vody. Keď zmäknú, vodu vylejeme a vymixujeme ich samostatne v mixéri na datlovú pastu. Necháme chvíľu odstáť v miske.
  2. V mixéri si zatiaľ samostatne pomixujeme kešu oriešky na múku, ku ktorej pridáme všetky ingrediencie, vrátane datlovej pasty a opäť vymixujeme všetko spolu.
  3. Vznikne nám vláčna hmota. Vložíme ju na 30 minút do mrazničky, vyberieme a tvarujeme stredne veľké guľky. Obalíme ich v pohánkových vločkách a skladujeme v chladničke.
(Recept pripravila: Dominika Pócsová, https://fitshaker.sk/rychle-veganske-raw-gulky-3x-inak/)

Čo je to paleo?

Paleo stravovanie, inými slovami praveké stravovanie, vychádza z princípov, ktoré sú podmienené prírodou. Podstatu tvoria stravovacie a životné návyky našich predkov (prispôsobené súčasnej dobe). V paleo jedálničku prevládajú tuky na úkor sacharidov. Tuky predstavujú približne 50-60%, cukry 20-30% a proteíny 20-25% z celkového energetického príjmu. Práve tento pomer základných živín odlišuje paleo stravu od ostatných modelov zdravej výživy, v ktorých dominujú cukry.

RECEPT: Paleo mrkvovníky

Čo budeme potrebovať

  • 200g mrkvy, očistenej a nastúhanej na jemno
  • 200 g jemnej mandľovej múky cca
  • 300 g masla, zmäknutého
  • štipku soli
  • slivkový lekvár bez cukru

Príprava
Rúru vyhrejeme na 180 st. Celzia. V miske zmiešame múku, soľ a nastrúhanú mrkvu. Pridávame postupne zmäknuté maslo, až kým bude cesto mastné, dobre tvarovatelné, ale zároveň nelepivé (nemusíme spotrebovať všetko). Z cesta tvoríme menšie tenučké placky/štvorce. Plníme ich slivkovým lekárom. Koláčiky poukladáme na plech s papierom na pečenie. Vložíme do rúry a pečieme max. 20 minút.

http://varimepaleo.sk/paleo-mrkvovniky/
Zdroj: www.fitshaker.sk, www.varimepaleo.sk, Foto: www.fitshaker.sk, www.varimepaleo.sk, redakcia

1. TIP na darček
Marcati Grappa riserva
2. TIP na darček
Krém na holenie
3. TIP na darček
Napíšte nám: redakcia@novara.sk
4. TIP na darček
Čiapka s kožušinou

Sponzorované odkazy