Čo by si chcel od Ježiška?

Tipy na darčeky

Inšpirujte sa !

Vianočná charita

Sponzorované odkazy

Vianoce pre deti z domovov na koncerte Úsmevu ako dar



06.12.2017 (15:30)

Už 35. ročník Vianočného benefičného koncertu organizácie Úsmev ako dar prinesie deťom z detských domovov piesne, tanec i humor v podaní hviezd slovenského šoubiznisu






Stráviť Vianoce v kruhu rodiny je snom mnohých detí z detských domovov, ale nie všetkým sa tento sen naplní. Hviezdy slovenského šoubiznisu sa preto už po 35. raz spojili s organizáciou Úsmev ako dar a pre deti z detských domovov pripravili Vianočný benefičný koncert. Ako na dnešnej tlačovej besede informovali organizátori podujatia, svojimi pesničkami, tancom a humorom ich už vo štvrtok 7. decembra v bratislavskej Inchebe potešia Celeste Buckingham, Majk Spirit, Adam Ďurica, Kristína Farkašová, skupina Hex či Lina Mayer. Koncert v zázname na Vianoce 24. decembra o 11:35 odvysiela Rozhlas a televízia Slovenska na Jednotke.

Impulz k vzniku koncertu dal bývalý „domovák“ Anton Valentín a pri jeho zrode stál aj podnikateľ Július Hron. Po niekoľkých vianočných besiedkach sa tak prvý koncert uskutočnil v roku 1982, povedal na dnešnej tlačovej besede predseda predsedníctva združenia Úsmev ako dar Jozef Mikloško. Všetci umelci vystupujú bez nároku na honorár a na organizácii sa podieľa približne 200 dobrovoľníkov, medzi nimi aj množstvo odchovancov domovov. Pritom k profesionálnym hudobníkom, spevákom a tanečníkom sa z roka na rok pridáva čoraz viac detí z domovov a bývalých „domovákov“. Koncert zmenil podľa Mikloška pohľad verejnosti na deti z domovov, ukázal, že nie sú zlé a zároveň naštartoval viacero aktivít, ktoré priniesli do ich života pozitívne zmeny. Moderátorka Iveta Malachovská, ktorá stála pri zrode koncertu, spomína ako koncert v Slovenskej televízii počas roka dohadovali s umelcami televízni šoféri. Koncertu v jeho začiatkoch pomohli i osobnosti ako Izabela Pažítková a Michal Dočolomanský a mnohí ďalší. Koncert dlhoročne podporuje i tanečník a dvojnásobný otec Laci Strike, ktorý sa snaží deti prostredníctvom tanca motivovať, naučiť zodpovednosti.

Približne 1 200 detí, ktoré na koncert pricestujú do Bratislavy z rôznych kútov Slovenska a množstvo ďalších pred televíznymi obrazovkami uvidí aj Sama Tomečka, Janka Lehotského, Peter Bič Projekt, Tomáša Buranovského, Veroniku Strapkovú či Petra Bažíka, príde aj youtuber a videobloger Gogo, tanečník Laci Strike a moderná tanečná skupina Čarovné Ostrohy. O dobrú náladu sa postarajú moderátori Katka Brychtová, Iveta Malachovská, Vera Visterová a Martin Nikodým.

Vianočný benefičný koncert Úsmev ako dar je najstarší benefičný koncert na Slovensku i v strednej Európe. Koncert od vzniku organizácie Úsmev ako dar pred 35 rokmi šíri myšlienku dôležitosti napĺňať deťom potrebu blízkej osoby, trvalých vzťahov, potrebu bezpečia, adekvátnych podnetov pre zdravý vývin a dôveru v seba i iných.

Súčasťou koncertu je aj verejná zbierka a každý, kto chce prispieť, môže celoročne poslať darcovskú SMS-správu (DMS) v tvare: DMS medzera USMEV na číslo 877. Jedna DMS stojí dve eurá v sieti operátorov O2, Orange a Telekom. Zbierka je registrovaná ministerstvom vnútra a uskutočňuje sa cez DMS systém, ktorý spravuje Fórum donorov. Vyzbierané peniaze organizácia Úsmev ako dar použije na rozvojové a vzdelávacie projekty pre deti z detských domovov, náhradné a ohrozené rodiny. Stále totiž platí, že iba dve percentá detí v detských domovoch sú úplné siroty a detí v ústavnej starostlivosti neubúda. Úsmev ako dar sa preto snaží zamerať svoje aktivity na podporu a zachovanie rodín. Viac o aktivitách Úsmevu ako dar a Vianočnom benefičnom koncerte možno nájsť na webstránke http:// www.usmev.sk.

Zdroj: SITA, Foto: redakcia

Sponzorované odkazy