Čo by si chcel od Ježiška?

Tipy na darčeky

Inšpirujte sa !

Vianočná charita

Sponzorované odkazy

Čím ďalej, tým viac nakupujeme online



Autor: redakcia Vianoce.sk
06.12.2017 (20:00)

Už len 20 % Slovákov kupuje všetky vianočné darčeky v klasických obchodoch.




Každý tretí Slovák už má nakupovanie vianočných darčekov rozdelené tak, že asi polovicu kúpi v kamenných obchodoch a druhú online. Len pätina ľudí nakupuje všetko výlučne v klasických prevádzkach. Čoraz väčšiu obľubu navyše u nás získavajú zahraničné e-shopy, kde hrá prím kúpa oblečenia a elektroniky.

Online alebo klasika?

Z roka na rok vo svete a samozrejme aj na Slovensku pribúda ľudí, ktorí riešia nakupovanie vianočných darčekov pohodlne cez internet. Na druhej strane zase ubúda „klasikov“, ktorí sú zvyknutí len na priamy predaj. Tretina ľudí u nás to má rozdelené tak, že asi polovicu nakúpi v e-shopoch a druhú polovicu v kamenných obchodoch. Traja zo stovky respondentov už všetky prekvapenia pre blízkych zaobstarajú výlučne online. Vo všeobecnosti platí, že k online nakupovaniu inklinujú skôr mladšie ročníky a ľudia s vyšším vzdelaním. Stále je tu však ešte dvadsať percent Slovákov, ktorí zase všetko kúpia v klasických prevádzkach.
Všetko má svoje výhody i nevýhody. V online prostredí nečakáte v rade, nemáte stres z parkovania, nakúpite lacnejšie a rýchlejšie a máte väčší výber. Len musíte objednať načas, hlavne keď objednávate zo zahraničia, treba počítať s dlhšou dobou dodania. Pokiaľ vaša objednávka presiahne určitú sumu, často ušetríte i na poštovnom. Riziko spojené s online nákupom je to, že tovar nemusí zodpovedať tomu, čo ste videli na ilustračnom obrázku a mohli ste mať predstavu o vyššej kvalite. Ak sa jedná o elektroniku, nemusí fungovať stopercentne.

Muži nakupujú na poslednú chvíľu

Keď sa pozrieme na to, kedy Slováci nakupujú darčeky, prieskum jasne ukázal, až dve tretiny ich radšej zháňajú s dostatočnou časovou rezervou, teda v priebehu novembra a začiatkom decembra. Dokonca sa nájde desať percent takých, ktorí ich postupne pokúpia v priebehu celého roka. Naopak, stále však je medzi nami aj pätina ľudí, ktorí riešia darčeky úplne „na knap“, teda len pár dní pred Vianocami. Zvyčajne muži.

Mnohí riešia darčeky pragmaticky

Čím originálnym tieto Vianoce zasa prekvapiť svojich najbližších? Tak s tou to otázkou evidentne nemá problém viac ako polovica opýtaných, ktorí sa v prieskume vyjadrili, že ich dobre poznajú a tak vedia, aký darček ich najviac poteší. Zhruba tretina Slovákov k tomu pristupuje pragmaticky a doma si teda navzájom povedia, čo by kto na Vianoce chcel. Ďalších dvadsať percent zase nič nenecháva na náhodu už počas roka, kedy si zapisujú jednotlivé priania. No a máme stále aj skupinu ľudí, ktorí nedajú dopustiť na staré tradície - 8 % Slovákov totiž každoročne píše list Ježiškovi so svojimi prianiami.

Fičia zahraničné e-shopy

Svet internetu nepozná hranice a platí to samozrejme aj pri kupovaní darčekov. Skoro štvrtina opýtaných ľudí na Slovensku ich nakupuje na zahraničných e-shopoch. Dôvod je jednoduchý - nižšie ceny a väčší výber. Kupujú tam predovšetkým oblečenie, ale aj elektroniku (mobily, tablety, notebooky a pod.), hry a hračky, športové vybavenie či kozmetiku. Čoraz väčšej obľube sa tešia čínske e-shopy. Nakúpite v nich lacno, častokrát neplatíte ani prepravné náklady. Len si treba dať dostatočnú časovú rezervu na doručenie. Ak vám tovar dorazí poškodený, lebo nefunkčný vo veľkých čínskych e-shopoch nemáte problém s reklamáciou. Vrátia vám peniaze, alebo pošlú nový kus.

Niekde sa stále „nosí“ aj handmade

Hoci väčšina ľudí u nás darčeky nakupuje, nájde sa aj 20 % Slovákov, ktorí ich vyrábajú vlastnoručne. Tri štvrtiny z nich argumentujú tým, že takýmto spôsobom určite niekomu darujú originálnu vec. Keď už „handmade“, tak ide ale predovšetkým o dekorácie a menšie potreby do domácnosti, samozrejme nechýba štrikované a pletené oblečenie (šály, svetre, čiapky a pod.), ale aj ručne vyrábané hračky a šperky.

* Prieskum v novembri 2017 realizovala agentúra STEM/MARK exkluzívne pre Home Credit Slovakia, a.s. na reprezentatívnej vzorke slovenskej populácie 523 respondentov.

Akým spôsobom vyberáte vianočné darčeky?

17 12 06 graf


Zdroj: Home Credit Slovakia, Foto: redakcia

Sponzorované odkazy