Čo by si chcel od Ježiška?

Tipy na darčeky

Inšpirujte sa !

Vianočná charita

Sponzorované odkazy

Vianočný strom pre Trnavu darovala 97-ročná Leopoldovčanka



13.11.2017 (12:00)

Rozlúčka s jedľou, ktorá bude zdobiť Trojičné námestie v Trnave, bola mimoriadne dojímavá

Vianočný strom pre Trnavu v tomto roku darovala 97-ročná Mária Vykopalová z Leopoldova. S jedľou, ktorá rástla pred oknami jej domu celé desaťročia, sa nelúčila ľahko.

Ešte pred príchodom pilčíka si strom pohladkala, aj sa mu prihovorila. Keď Martin Köppl s motorovou pílou v pondelok ráno definitívne spečatil osud mohutnej jedle a žeriav ju položil na cestu, pristúpila k nej opäť. Zobrala si niekoľko konárikov a čosi im zašepkala. Slza sa v tej chvíli objavila nielen v jej očiach, ale aj v očiach ľudí naokolo.

,,Malú sadeničku som vysadila sama, je to možno 35 – 40 rokov. Priniesli sme si ju z dovolenky, darovala mi ju pani, u ktorej sme boli. Neviem presne, kde to bolo, ale chodili sme vtedy na dovolenky po Slovensku,“ zaspomínala si Mária Vykopalová. Spomenula si aj na to, že malej sadeničke sa pôvodne v Leopoldove veľmi nepáčilo. Prvých päť rokov to dokonca vyzeralo tak, že z nej nič nebude. Napokon z nej vyrástol nádherný strom, ktorý bude niekoľko týždňov robiť radosť ľuďom na Trojičnom námestí v Trnave. O vypílenie, naloženie a prevoz na miesto určenia sa postarala partia, ktorá túto prácu robí každý rok. V tomto roku to bola podľa Martina Köppla pomerne jednoduché, asi dvanásť metrov vysoký strom dopravili do Trnavy bez najmenších problémov. Jedľa v centre Trnavy naplno zažiari až na začiatku Vianočných trhov, ktoré sa začínajú v prvý decembrový deň. Svoju životnú púť definitívne skončí v polovici januára budúceho roku.

Po prvý raz sa vianočný stromček na centrálnom námestí v Trnave objavil v roku 1924, svoj post obsadzoval každoročne približne do roku 1971. Potom jeden zo symbolov Vianoc presťahovali na Hlavnú ulicu. Na svoje pôvodné miesto v srdci mesta sa znova vrátil približne po troch desaťročiach a odvtedy tu má stále miesto.

Zvyk zdobiť vianočné stromčeky má pravdepodobne korene už v období starého Ríma, keď bolo zvykom prinášať do svojich obydlí vetvičky olivy. Ihličnaté halúzky symbolizujúce ochranu a slama symbolizujúca prosperitu boli súčasťou našich vianočných obradových úkonov, ale prvý vianočný stromček sa objavil až okolo roku 1605 v Alsasku. Postupne sa rozšíril do celej Európy, no na Slovensku bol ešte v 19. storočí iba mestskou záležitosťou. Na vidieku sa stal súčasťou našich zvykov až v 20. storočí, najmä po 1. svetovej vojne.


Zdroj: SITA, Foto: redakcia

1. TIP na darček
Šampón a pena do kúpeľa Spiderman
2. TIP na darček
Kolobežka MASTER Stunt Free style
3. TIP na darček
Trojitý drevený nabíjací dok na iPhone, Apple Watch, AirPods
4. TIP na darček
Malá červená kniha o behaní

Sponzorované odkazy