Čo by si chcel od Ježiška?

Tipy na darčeky

Inšpirujte sa !

Vianočná charita

Sponzorované odkazy

Vieme, ako upiecť mäkké vianočné medovníky



Autor: redakcia Vianoce.sk
05.12.2016 (09:00)

Prečítajte si, čo radia odborníčky na pečenie medovníkov a zistíte, prečo sú vaše medovníčky tvrdé.

Pokiaľ sa vám podarilo upiecť tvrdé medovníky, určite nie ste sama. Na internetových fórach je veľa zúfalých gazdiniek, ktorým medovníčky nezmäkli, ani keď vyskúšali všetky zaručene fungujúce rady.

Vianoce.sk oslovili dlhoročné medovnikárky, aby sa s nami podelili o svoje skúsenosti.


Prečo medovníky, ktoré upečiem sú tvrdé a nezmäknú?

Príčina nie je jednoznačná. Na tvrdosť medovníkov vplýva niekoľko faktorov. Miroslava Cingelová, ktorá sa venuje pečeniu medovníkov už viac ako 20 rokov, si myslí, že tvrdé medovníky môžu byť výsledkom nevhodného pomeru použitých surovín.  "Taktiež to môže byť priestormi, v ktorých ste medovníky piekli. Byty v panelákoch sú často krát prekúrené a vzduch je suchý. Medovník potrebuje absorbovať vlhkosť zo vzduchu a tým mäkne," dodáva pani Cingelová.

Ďalšie vysvetlenie ponúka pani Elena Valachovičová, ktorá sa venuje medovnikárstvu už viac ako 25 rokov: "Medovníky po vytiahnutí z rúry zvyknú byť tvrdé najmä preto, že sa jednoducho v rúre vysušia a odparí sa z nich všetka voda. Dosť záleží i od toho, aký hrubý medovník bol vyvaľkaný, samozrejme tenšie sú vysušené viac ako tie hrubšie; i od toho v akej rúre boli pečené. Teplovzdušná rúra ich vysúša viac."


lišta Odporúčame


Čo mám urobiť, aby medovníky zmäkli?

Obe medovnikárky sa zhodujú v tom, že medovník potrebuje vlhkosť zo vzduchu, aby zmäkol. Pani Valachovičová prirovnala medovník k špongii, ktorá má schopnosť pohlcovať vlhkosť. Ideálna je špajza s otvoreným oknom, v ktorej vlhkosť je podstatne vyššia ako v prekúrenej kuchyni.


Koľko dní pred Vianocami treba upiecť medovníky, aby na Vianoce boli už mäkké?

Mnohé gazdinky sú presvedčené, že medovníky musia dlho stáť, aby zmäkli. Je to naozaj tak? M. Cingelová: "Opäť je to skôr o tom, kde ich uskladníte. Určite by som doma začala s ich prípravou  nejaké 2 týždne vopred, aby som nechala odležať cesto pred pečením, upiekla a hlavne našla si čas na zdobenie. Po upečení by bolo vhodné nechať medovníky v miestnosti, ktorá je skôr chladnejšia a vlhkejšia. Keď ich ozdobíte, treba nechať polevu dobre zaschnúť. Na uskladnenie by som doporučila dať ich do plechovej krabice a na stôl dať len toľko, koľko predpokladáte, že sa zje. Medovníky sú pečivo ako každé iné, to znamená, že v suchej miestnosti budú na druhý deň vyschnuté a tvrdé."

E. Valachovičová: "Medovníky sú trvanlivým pečivom, preto nie je až tak dôležité, kedy ich upečieme. Opäť tu spomeniem, čo som povedala v minulej odpovedi, že je oveľa dôležitejšie zabezpečiť vlhké prostredie, aspoň 3-4 dni pred konzumáciou, aby medovníčky zmäkli. Ešte treba podotknúť, že v rovnakej dôležitosti je i teplota prostredia, najideálnejšia je izbová teplota. V domácnostiach sa často používa dóza s jabĺčkami, ktorá toto prostredie prirodzene vytvára."


Existuje recept podľa ktorého upečiem zaručene mäkké medovníky?

Medovnikári majú svoje rokmi osvedčené recepty. No ani ich medovníky nie sú mäkké hneď z rúry. Na zmäknutie potrebujú minimálne 2-3 dni. Medovnikári totiž radšej upečú medovníky skôr a nechajú ich zmäknúť, akoby mali do cesta používať chémiu v podobe kypriacich (napr. fosforečnan amónny), zvlhčujúcich (glycerol), a iných prídavných látok.

Na internete nájdete recepty na zaručene mäkké medovníky, no oslovené medovnikárky s nimi skúsenosti nemajú. Neostáva vám nič iné, len ich vyskúšať. :)


Používate nejakú fintu pri pečení medovníčkov?

Zisťovali sme, či používajú medovnikárky nejaký trik, ktorý im pomáha pri pečení. Sklameme vás - žiadnu tajnú fintu nepriznali :). Za ich úspechom stoja dlhoročné skúsenosti, tradičný recept a kvalitné suroviny. Pre krásnu vôňu a lahodnú chuť používajú čerstvo namleté koreniny.


Čím a ako odporúčate zdobiť medovníky, aby to zvládli aj menej zručné gazdinky?

Najjednoduchším spôsobom je zdobenie bielkovou polevou z igelitového sáčku, na konci ktorého urobíte malú dierku. Ak nechcete použiť igelitový sáčok, môžete si kúpiť  špeciálne cukrárenské vrecúško určené na zdobenie.

Na zdobenie si nechajte dostatok času. Základ je spraviť si dobrú polevu. Cukor musíte niekoľkokrát preosiať a dať presný pomer bielka a cukru. To zvládne každá gazdinka: 150g práškového cukru a bielok (z vajíčka veľkosti "M"). Ako alternatívu k bielkovej poleve môžete použiť čokoládu.

Čo sa týka tvarov, treba začať jednoduchšími, ako sú bodky, čiarky, kvetinky. Inšpiráciu, ako medovníky ozdobiť, nájdete aj na internete.

Miroslava Cingelová dodáva: „Každá gazdinka mi dá za pravdu, že posledné kusy budú omnoho krajšie ako prvé. Ja to stále opakujem, že prvých 100 kusov denne je najťažších - potom to už ide samé....“.

Za odborné rady ďakujeme Miroslave Cingelovej www.medona.sk a Elene Valachovičovej www.ev-medovnicky.webnode.sk

Foto: redakcia

1. TIP na darček
FitStream PRO mixér
2. TIP na darček
Šampón a pena do kúpeľa Spiderman
3. TIP na darček
Robot Heads Up - Šteňa
4. TIP na darček
Malá červená kniha o behaní

Sponzorované odkazy