Čo by si chcel od Ježiška?

Tipy na darčeky

Inšpirujte sa !

Vianočná charita

Sponzorované odkazy

Vianoce v Taliansku



Autor: redakcia Vianoce.sk
26.10.2009 (09:00)

Vianočné obdobie sa v Taliansku začína osem dní pre Vianocami, 17. decembra, a trvá do 6. januára, sviatku nazývaneho Epifania (Sviatok Troch kráľov). Počas tohto osemdňového obdobia, ktoré nazývajú Novena, chodia deti od domu k domu a koledujú. Uctievajú si tým cestu pastierov k jasličkám.

Keďže jednotlivé regióny Talianska sú veľmi rozmanité, je tažké identifikovať tradičnú taliansku slávnostnú večeru. Niektoré jedlá však zostávajú rovnaké. Ryba zostáva hlavným pokrmom. Väčšina vianočných koláčov a sladkostí obsahuje oriešky a med, ktorými sa ctí plodnosť zeme, a ktoré majú zároveň osladiť nový rok. Typickým vianočným koláčom je Panettone s kandizovaným ovocím.

Darčeky v Taliansku rozdáva Befana, strapatá čarodejnica, ktorá prichádza až v predvečer Troch kráľov (6. januára). Lieta na metle a necháva dobrým deťom vo vianočných ponožkách sladkosti a uhlie tým, ktorí neposlúchali. Legenda hovorí, že Traja Králi sa zastavili v dome Befany, aby sa spýtali na smer k jasličkám, v ktorých sa narodil malý Ježiško. Befana netušila, koho to vlastne hľadajú a s nedôverou odmietla ich ponuku sprevádať ich. Keď odišli, rozmyslela si to a chcela sa k nim pridať, no stratila sa. Zastavovala potom každé dieťa, ktoré cestou stretla a dala mu sladkosť dúfajúc, že jedno z nich je malý Ježiško, o ktorom cudzinci hovorili. Každý rok teda pokračuje v hľadaní a cestou necháva dobrým deťom darčeky.




Sponzorované odkazy