Orechový závin
Suroviny:6 dkg kryštálového cukru
35 dkg hladkej múky špeciál
20 dkg hrubej múky
30 dkg margarínu
1 žĺtok
1 celé vajce
1 dcl mlieka
2 dkg droždia
štipka soli
Plnka:
40 dkg kryštálového cukru
35 dkg mletých orechov
13 dkg strúhanky (piškótových omrviniek)
3 dcl mlieka
citrónová kôra
vanilkový cukor
rum
Postup:
Margarín, cukor, vajcia a soľ spracujeme v miske alebo na doske. Pridáme múku a kvások. Vypracujeme hladké cesto a necháme asi hodinu odpočinúť. Cesto potom rozdelíme na 5 dielov. Jednotlivé diely rozvaľkáme, potrieme plnkou a zatočíme. Pozdĺžne poukladáme na plech, potrieme žĺtkom, necháme ich vysušiť. Po zaschnutí žĺtka natrieme záviny ešte raz, popicháme vidličkou a dáme upiecť. Tento závin sa dá výborne uschovať aj v mrazničke pre nečakané návštevy. Miesto orechovej plnky môžeme dať aj makovú. Do maku nezabudnime primlieť 3-4 klinčeky pre vôňu "ako u starej mamy".
Sponzorované odkazy
Najviac...
19 dní, 3 hodín a 33 minút