Čo by si chcel od Ježiška?

Tipy na darčeky

Inšpirujte sa !

Vianočná charita

Sponzorované odkazy

Vianoce 2011 v Humennom - rozhovor s primátorkou J. Vaľovou

Vianoce 2011 v Humennom - rozhovor s primátorkou J. Vaľovou
Aké predvianočné podujatia ste pripravili tento rok pre svojich obyvateľov?
Vianočné trhy sú pre občanov pripravené v čase od 8. - 12. decembra 2011 s bohatým kultúrnym programom. V rámci programu je pripravený aj vianočný koncert Maroša Banga, známeho zo show Česko - Slovensko má talent. Svoje zastúpenie bude mať i folklór. Predstavia sa deti z humenských umeleckých a základných škôl, vystúpi gospelová pop-rocková skupina S2G. Celý program počas vianočných trhov je možné nájsť aj na novej webovej stránke mesta www.humenne.sk. V dňoch konania vianočných trhov budú pre účastníkov a návštevníkov trhov poskytnuté mestské parkoviská zdarma.
Čo sa týka stánkov, zatiaľ je prihlásených 169 záujemcov, z toho 23 s remeslami, 11 s občerstvením a 135 so spotrebným tovarom. Dokopy je to teda 169 stánkov. Prihlásili sa aj trhovníci z Maďarska, Poľska, Českej republiky, Ukrajiny. Od 08.12.2011 do 22.12.2011 budú pri Fontáne lásky v centre mesta umiestnené ešte 3 drevené stánky s občerstvením, ktoré budú ponúkať medovinu, vianočný punč, varené víno a pod.
Mesto pripravilo aj "živú pozvánku" na mikulášsku akciu a rozsvietenie stromčeka. To znamená, že už 5. decembra 2011 o 9:00 hod. na námestí pred Mestským kultúrnym strediskom ja spolu s Mikulášom rozdáme deťom z oslovených MŠ, ktorých zriaďovateľom je mesto, sladké prekvapenia. Potom na koči ťahanom koňmi rozvezie Mikuláš sladké prekvapenie aj do ďalších MŠ. Na svojej ceste bude pozývať okoloidúcich občanov, aby prišli všetci spoločne rozsvietiť vianočný stromček. Ten sa na námestí pred Domom kultúry v Humennom rozžiari 6. decembra o 18:00 hod. Predtým je ešte v MsKS pripravená rozprávka pre deti, kde dostanú malé prekvapenie. Vianočný stromček, strieborný smrek cca 17 m vysoký, nám daroval občan mesta, za čo mu veľmi pekne ďakujeme. Mesto pripravilo pre deti aj koncerty a súťaž o najkrajšiu pohľadnicu a vianočnú ozdobu.

A čo Silvester? Bude aj ohňostroj?
Nový rok 2012 v Humennom na námestí privítame s populárnou skupinou Heľenine oči. Ohňostroj bude samozrejme nádherný. Atmosféru dotvorí počas celého večera disko hudba DJ Gabriella. O polnoci bude nasledovať slávnostný novoročný prípitok, ktorým spolu s občanmi privítam nový rok 2012.
 
Osobná otázka, pani primátorka, ako si spomínate na Vianoce z detstva?
Vianoce sú pre mňa najkrajšími sviatkami v roku. Vždy sme ich trávili doma v kruhu rodiny a v tejto tradícii pokračujem aj naďalej. Udržiavali sme zemplínske, ale aj niektoré rusínske zvyky a jedlo bolo vždy tradičné. Čo sa týka jednotlivých chodov, ktoré sa na našom štedrovečernom stole vystriedajú, nie sme v ničom výnimoční. U nás sa začína modlitbou, rovnako ako aj v ďalších rodinách, nasleduje oplátka, med a cesnak. Potom bobaľky, kapustnica, hubová mačanka a celú večeru zakončíme rybou a zemiakovým šalátom.
Najviac som sa vždy tešila na zdobenie stromčeka, ktorý nás rodičia nechali vyzdobiť podľa našich predstáv a fantázie. Keďže mám 2 sestry, tak dva alebo tri dni pred Vianocami sme si rozdelili izby v dome, aby sa nám čím rýchlejšie podarilo nájsť ukryté darčeky, a to ešte skôr ako boli pod vianočným stromčekom. Ale musím uznať, že nie vždy nám to aj vyšlo. Vianoce vo mne rezonujú pokoj, rodinnú atmosféru a lásku.

Ako vnímate Vianoce vy osobne a ako ich najradšej trávite?
Vianoce vnímam ako čas pokoja, oddychu a radosti, kedy aj ľudia sú k sebe milší. Vianočné sviatky trávim vždy s rodinou a v kruhu svojich najbližších. Samozrejme pôjdem aj na vianočnú omšu a keďže mám strašne málo voľného času počas roka, tak sa veľmi teším na to, že navštívim aj rodiny mojich sestier. Počas týchto našich stretnutí sa chválime, ochutnávame dobroty a predvádzame naše kuchárske umenie. Čas Vianoc je pre mňa vzácny, pretože okrem rodinných návštev nemusím ísť nikam z domu. Môžem sa tak venovať svojej rodine a vypnúť mobilný telefón.

Na záver mi dovoľte zapriať všetkým ľuďom príjemné prežitie vianočných sviatkov a úspešný nový rok 2012!

Ďakujeme Vám za rozhovor a želáme veľa ďalších úspechov.