Čo by si chcel od Ježiška?

Tipy na darčeky

Inšpirujte sa !

Vianočná charita

Sponzorované odkazy

Vianoce 2011 v Banskej Štiavnici - rozhovor s primátorkou N. Babiakovou

Vianoce 2011 v Banskej Štiavnici - rozhovor s primátorkou N. Babiakovou
1. Aké predvianočné podujatia ste pripravili tento rok pre svojich obyvateľov?
Dňa 3. decembra 2011 slávnostne rozsvietime vianočný stromček spolu s adventným vencom na Námestí sv. Trojice. Tento deň sa začína Mikulášsky týždeň venovaný najmä deťom. Na námestie príde Mikuláš s čertom a sú pripravené podujatia pre deti – tvorivé dielne, vystúpenia mladých talentov, zdobenie medovníkov a iné prekvapenia. Dospelí si budú môcť vychutnať príjemné občerstvenie, ktoré ich snáď naladí na blížiace sa sviatky. Mikulášsky týždeň bude pokračovať premietaním v kine, koncertom v Evanjelickom kostole, vystúpením škôlkarov a otvorením výstavy ilustrácií z Bibiany. Záver tohto týždňa obstará tradičný Štiavnický vianočný jarmok organizovaný Slovenským banským múzeom za podpory Mesta Banská Štiavnica. Posledným podujatím pred Vianocami bude v našom meste program s názvom Oslávme Vianoce spolu - vianočný koncert pre obyvateľov mesta, ktorý sa uskutoční 22. decembra 2011.

2. A čo Silvester? Bude aj ohňostroj?
Tradične bude novoročné stretnutie na Námestí sv. Trojice spojené s ohňostrojom a vypustením balónov šťastia, aby sa nám spoločne darilo, obyvateľom aj mestu Banská Štiavnica.

3. Osobná otázka, pani primátorka, ako si spomínate na Vianoce z detstva?
Bans.StiavVždy sme mali doma krásne Vianoce. Bolo cítiť teplo a príjemnú atmosféru. Ako dieťa si pamätám, že sme stavali Betlehem, dom rozvoniaval koláčmi, vanilkou a škoricou, stavali sme stromček a tešili sa na darčeky. Pamätám sa na makový a orechový závin, tradičné vanilkové rožky a medvedie tlapky, škoricové hviezdičky. V obývačke praskalo drevo v kachliach a so starým otcom sme hrali karty. Za oknom sa ligotal vo svetle lampy sneh. Slávnostná večera sa začínala rozkrojením jabĺčka, oblátka s medom, opekance s makom, kapustnica, zemiakový šalát s vyprážaným kaprom, ktorého sme predtým naháňali s bratom vo vani. Potom prišli na rad sladkosti, koláče, oriešky, sušené a čerstvé ovocie a jedinečný vaječný likér robený doma. Viem ako veľmi som sa tešila z kníh a korčúľ, veľmi rada som počúvala s otcom vianočný program v rádiu a spoločne sme pozerali televíziu. Boli to nádherné chvíle, ktoré už sú len v spomienkach, ale práve preto sa rada vraciam do domu, ktorý vždy ostane tým domovom, ktorý som milovala.

4. Ako vnímate Vianoce vy osobne a ako ich najradšej trávite?
Vianoce vnímam ako najkrajšie sviatky kedy majú ľudia srdcia oveľa plnšie lásky jeden k druhému a je to najmä atmosférou, ktorá pôsobí na city človeka. Ja vianočné sviatky trávim v kruhu svojej rodiny, v kruhu svojich najbližších. Pre mňa sú vianočné sviatky najťažšie dni v roku, pretože moje myšlienky patria mojej dcére, ktorú sme všetci najviac milovali a ktorá je stále v našich srdciach. Všetci by sme si mali uvedomiť, že vianočné sviatky sú predovšetkým sviatkami lásky a porozumenia, aby sme hľadali vo svojom živote porozumenie, lásku a toleranciu jeden k druhému, aby sme sa snažili pochopiť aj iných, aby sa z našich sŕdc nevytratila láska a ľudskosť, lebo to sú tie najväčšie dary, ktoré v živote môžeme dať a dostať.

Ďakujeme Vám za rozhovor a želáme veľa ďalších úspechov.