Čo by si chcel od Ježiška?

Tipy na darčeky

Inšpirujte sa !

Vianočná charita

Sponzorované odkazy

Vianoce 2011 v Žiline - rozhovor s primátorom I. Chomom

Vianoce 2011 v Žiline - rozhovor s primátorom I. Chomom
1. Aké predvianočné podujatia ste pripravili tento rok pre svojich obyvateľov?
5. decembra sa príchodom Mikuláša a rozsvietením vianočného stromčeka začne v Žiline pravá vianočná atmosféra. Pre deti sme pripravili dva koče s Mikulášom tak, aby sme mohli potešiť najmenších vo všetkých častiach mesta. Vyvrcholenie Mikulášskej nádielky bude na Mariánskom námestí, kde bude pre deti, ale aj ich rodičov pripravený program. V tento deň sa začnú vianočné trhy, ktoré v tomto roku budú prevažne na Mariánskom námestí. Našou snahou bolo zvýšiť počet stánkov s vianočným tovarom a občerstvením, aby boli trhy v tomto roku atraktívnejšie a prilákali do mesta viac návštevníkov. Samozrejme sme pri tom dbali na to, aby aj vizuálna stránka stánkov bola príťažlivá a imidž zmení tiež vianočný stromček na námestí. V tomto roku by sme radi spestrili vianočnú pohodu pouličnými aktivitami. Chceli by sme dať priestor všetkým mladým hudobníkom, ktorí budú mať záujem vystupovať na verejnosti, aby prišli na námestie a svojou hrou resp. koledami a spríjemnili ľuďom čas Vianoc.

Na Námestie A. Hlinku 12. decembra zavíta vianočný Coca-Cola kamión so zaujímavým programom. Výťažok z tejto akcie pôjde na podporu jednej z charitatívnych organizácií mesta. Priestor sme poskytli aj pre projekt KULTOUR 2013, ktorého hlavným cieľom je predstaviť projekt Košice - Európske hlavné mesto kultúry 2013. Projekt obsahuje aj aktívne súčasti pre organizovanie malých open air podujatí, produkcií vo verejnom priestore (malé divadelné formy, workshopy, prezentácie, diskusie, projekcie a i.). V Žiline sa predstaví na Námestí A. Hlinku 14. decembra.

K tradičným podujatiam patrí aj Vianočný beh. Mesto Žilina pozýva všetkých športovcov a otužilcov na 10. ročník Vianočného behu, ktorý sa uskutoční v sobotu 17.decembra 2012 netradične na Vodnom diele Žilina. Výkonnostní ale aj rekreační bežci si môžu vyskúšať trať, ktorá im najviac vyhovuje a to od 3 km až po maratón. Sprievodnou akciou podujatia bude zimné plávanie Klubu otužilcov a priateľov zimného plávania Tučniaky prípadne aj nečlenov – otužilcov. Do rytmu bude športovcom hrať hudobná skupina Sherpa band. Pre každého vopred prihláseného účastníka je pripravená vianočná kapustnica a malé prekvapenie.

V priestoroch radnice sa uskutoční niekoľko zaujímavých podujatí. Predovšetkým by som chcel spomenúť slávnostné ocenenie osobností roku 2010, ktoré sa uskutoční dňa 21.12.2011. Na radnici budú ocenení aj dobrovoľnícke aktivity a dobrovoľníci za rok 2011. V spolupráci so ZUŠ sa tu uskutoční aj jeden vianočný koncert starej hudby. Rád by som ešte potešil všetkých milovníkov folklóru a prezradil, že FS Rozsutec pripravuje vianočný program, s ktorým sa predstaví v Mestskom divadle.

2. A čo Silvester? Bude aj ohňostroj?
Na Silvestra budú otvorené stánky s občerstvením, ľudia môžu prísť na námestia a stretnúť sa s priateľmi. Program v tomto roku síce nebude, ale tradičný ohňostroj určite poteší všetkých návštevníkov polnočného mesta.

3. Osobná otázka, pán primátor, ako si spomínate na Vianoce z detstva?

Samozrejme, že len dobre. Vianoce boli vždy niečím výnimočným. A to nielen vďaka darčekom čakajúcim pod stromčekom, ale najmä neopakovateľnej atmosfére, ktorú so sebou prinášali dlho pred samotným Štedrým večerom. Pamätám si vždy na pokoj, vôňu mandariniek a koláčikov.

4. Ako vnímate Vianoce vy osobne a ako ich najradšej trávite?
Myslím, že presne tak, ako v čase detstva. Byť s rodinou a najbližšími na konci každého roka spolu, odpočívať. Časom k tomu pristúpil pocit zodpovednosti najmä v tom, aby takto mohli vnímať Vianoce aj moje deti a pani manželka. Vianoce trávime vždy doma, spolu s mojou mamou.

Ďakujeme Vám za rozhovor a želáme veľa ďalších úspechov.