Čo by si chcel od Ježiška?

Tipy na darčeky

Inšpirujte sa !

Vianočná charita

Sponzorované odkazy

Vianoce 2011 v Bojniciach - rozhovor s primátorom F. Támom

Vianoce 2011 v Bojniciach - rozhovor s primátorom F. Támom
1. Aké predvianočné podujatia ste pripravili tento rok pre svojich obyvateľov?
V danom čase realizujeme rekonštrukciu námestia, a preto sme neorganizovali tradičný Martinský jarmok. Kultúrnych podujatí bude tak, ako po iné roky dostatok a veríme, že si zo širokej ponuky každý môže vybrať podľa svojej chuti.

Oslavy najkrajších sviatkov roka na Bojnickom zámku doplnia podujatia organizované Kultúrnym centrom Bojnice, ktoré pre najmenších divákov pripravilo už 4.decembra 2011 rozprávku o veveričkách, bielom čude a zlých škriatkoch z kredenca... pod názvom VEVE. Po rozprávke medzi deti zavíta aj Mikuláš s darčekmi.

Pre milovníkov legendárnej kapely The Beatles budú tento rok Vianoce iné! Hudobná skupina The Backwards - najlepšia kapela na svete interpretujúca hudbu legendárnej kapely The Beatles nenechá svojich milovníkov len tak sedieť. V originálnom prevedení vtiahne svojich fanúšikov do obdobia 60. rokov. Koncert BEATLES VIANOCE 2011 sa bude konať 13.decembra 2011. Tradičné vianočné programy založené na ľudových zvykoch „Od Lucie do troch kráľov“, posedenie Pod jedličkou, či už 21. ročník Dní kolied kresťanov Slovenska opäť vystupňujú vianočnú atmosféru v Bojniciach. Samozrejmosťou sú besiedky a Mikulášske večierky organizované školskými zariadeniami a mestskou knižnicou pre naše deti.

Výzdoba a niekoľko rozsvietených vianočných stromčekov v meste je neodmysliteľnou súčasťou každých Vianoc. Sviatky a zvlášť vianočné sú založené na ľudových tradíciách a predsa sú každé v niečom iné. Určite aj Vianoce 2011 budú mať v Bojniciach svoje jedinečné a neopakovateľné čaro.

bojnice1
Autor: Mgr. Martina Oberfrancová
 


2. A čo Silvester? Bude aj ohňostroj?
Kultúrne centrum Bojnice organizuje v kongresovej sále centra tradičnú silvestrovskú zábavu s hudobnou skupinou, tancom, občerstvením, tombolou a novoročnou kapustnicou. Tradíciou je spoločné vítanie Nového roka na Hurbanovom námestí. Novoročný ohňostroj mesto neorganizuje, no i napriek tomu sú v danom čase Bojnice zahalené do množstva svetelných a zvukových efektov.

3. Osobná otázka, pán primátor, ako si spomínate na Vianoce z detstva?
V čase mojich detských rokov sa tradície a rodinné zvyky ešte vzorne dodržiavali. Prioritou neboli drahé dary pod vianočným stromčekom a všakovaké novodobé dobroty na stole, či televízne programy. Oveľa väčšiu cenu malo stretnutie svojich najdrahších a prežitie krásnych a pokojných chvíľ za spoločným, nie tak bohatým, ale slávnostne prestretým stolom. Medzi neodmysliteľné spomienky na Vianoce z detstva a mladosti je bielučký vŕzgajúci sneh pod nohami cestou na polnočnú omšu. Sú to pre mňa krásne a nezabudnuteľné spomienky.

4. Ako vnímate Vianoce vy osobne a ako ich najradšej trávite?

Vianoce vnímam ako obdobie, keď sa každý snaží byť s blízkymi. Je to čas, kedy sa stretávajú rodiny, príbuzní a priatelia, keď si zasadneme k spoločnému stolu. Počas týchto sviatkov si viac uvedomujeme silu priateľstva, lásky, úcty a obetavosti. Je to čas, kedy sa snažíme aspoň na malú chvíľu zastaviť a zaspomínať si na krásne chvíle prežité v tomto roku. Mnohí z nás si isto spomenú aj na svojich blízkych, ktorí sú ďaleko, ba dokonca už, bohužiaľ, nie sú medzi nami, ale stále žijú v našich srdciach a spomienkach.

Byť primátorom, či starostom je práca, ktorá častokrát nevie, čo je voľný čas. Obzvlášť v čase vianočných sviatkov, kedy máme v meste i regióne množstvo podujatí, osláv, koncoročných stretnutí ľudí, je „primátorský čas“ ako sa hovorí nad zlato. Viacdňové dovolenky s rodinou, či výlety za relaxom trebárs do hôr sú pri tejto práci len snom.

Napriek tomu mám veľmi rád atmosféru príprav štedrej večere, doma v kruhu svojich najbližších. Avšak rodinná večera i toho roku bude musieť chvíľu počkať, kým si s manželkou a deťmi zasadneme k slávnostne prestretému stolu. Človek sa musí vedieť podeliť a zároveň tešiť i zo šťastia toho druhého, a preto večera doma bude až po spoločnej večeri s osamelými obyvateľmi mesta, ktorú každoročne 24. decembra v podvečerných hodinách pripravuje združenie pre občianske záležitosti „Človek človeku“ v Bojniciach.

Ďakujeme Vám za rozhovor a želáme veľa ďalších úspechov.