Čo by si chcel od Ježiška?

Tipy na darčeky

Inšpirujte sa !

Vianočná charita

Sponzorované odkazy

Orechový závin

Suroviny:
35 dkg hladkej múky špeciál, 20 dkg hrubej múky, 6 dkg kryštálového cukru, 30 dkg Smetolu, 1 žĺtok, 1 celé vajce, 1 dcl mlieka, 2 dkg droždia, štipka soli

Plnka:
40 dkg kryštálového cukru, 3 dcl mlieka, 35 dkg mletých orechov, 13 dkg strúhanky (piškótových omrvín), citrónovej kôry, vanilkového cukru, rum.

Postup:
Smetol, cukor, vajcia a soľ spracujeme v miske alebo na doske. Pridáme múku a kvások. Vypracujeme hladké cesto a necháme asi hodinu odpočinúť. Cesto potom rozdelíme na 5 dielov. Jednotlivé diely rozvaľkáme, potrieme plnkou a zatočíme. Pozdĺžne poukladáme na plech, potrieme žĺtkom, necháme ich vysušiť. Po zaschnutí žĺtka natrieme záviny ešte raz, popicháme vidličkou a dáme upiecť. Tento závin sa dá výborne uschovať aj v mrazničke pre nečakané návštevy. Miesto orechovej plnky môžeme dať aj makovú. Do maku nazabudneme primlieť 3-4 klinčeky pre vôňu "ako u starej mamy".


Sponzorované odkazy