Čo by si chcel od Ježiška?

Tipy na darčeky

Inšpirujte sa !

Vianočná charita

Sponzorované odkazy

Maďarská kapustnica

Suroviny:
1 stredne veľká kapusta, soľ, teplá voda, čierny chlieb, bravčové mäso - asi 1/2 kila z lopatky, bravčové kosti 1/2 kila, 1 dcl ryže, 1 celá paprika, 1 paradajka, 1 cibuľa, cesnak podľa chuti, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, čierne celé korenie, paradajkový pretlak.

Príprava:

Olúpeme z kapusty aspoň 6 listov, zvyšok kapusty nadrobno nastrúhame, posolíme a naložíme do sklenej alebo hlinenej nádoby tak, že naspodok dáme listy, potom nastrúhanú kapustu a nakoniec zalejeme teplou vodou a navrch dáme kúsok čierneho chleba. Celé zatvoríme a necháme 2 až 3 dni na teplom mieste vykysnúť. Pokračujem po vykysnutí: kapusta by mala byť mierne kyslastá a vidíme, že začal už kvasný proces, ale ešte nie veľmi kyslá. Odstránime zvrchu čierny chlieb a opatrne vyberiem kapustu do väčšieho hrnca. Mäso pomelieme spolu s cibuľou a cesnakom, pridáme soľ, mletú papriku, mleté korenie, cesnak a ryžu. Dobre premiešame, rozdelíme na 6 častí a zabalíme do kapustných listov, ktoré previažeme hrubšou niťou. Pridáme do hrnca spolu s bravčovými kosťami, 1 paprikou, 1 paradajkou, 1 - 2 strúčkami cesnaku, celým korením, trochou mletej papriky, posolíme a dolejeme vodou. Necháme 2 hodiny vrieť na miernom ohni. Mäso na kostiach je po 2 hodinách mäkké a oddeľuje sa od kostí. Do misky preložíme mäsové guľky v liste (môžeme opatrne odstrániť aj nite), do ďalšej preložíme kosti (ak chceme môžeme z nich obrať mäso do polievky, prípadne ho okamžite zjesť ), šťavu, ktorá ostala v hrnci uvedieme do varu a pridáme do nej paradajkový pretlak rozmiešaný s 1 polievkovou hladkej múky. Necháme dobre zovrieť. Na taniere servírujeme spolu s mäsovými guľkami, podľa chuti si môžeme zjemniť 1 lyž. kyslej smotany.

Sponzorované odkazy