Čo by si chcel od Ježiška?

Tipy na darčeky

Inšpirujte sa !

Vianočná charita

Sponzorované odkazy

Vianočný puding



Autor: redakcia
26.10.2020 (09:25)

U nás síce vianočný puding nemá tradíciu, no ak by ste ho chceli vyskúšať, ponúkame vám recept a návod ako nato.
 
Vianočný puding je typický pre Anglicko. Jeho začiatky siahajú až do stredoveku, keď sa tuk, korenie a ovocie (najlepšie konzervačné látky svojej doby) zmiešali s mäsom, obilninami a zeleninou a zabalili do zvieracích žalúdkov a čriev, aby vydržali čo najdlhšie. Až na konci 16. storočia puding mení chuť zo slanej na sladkú a nemusí byť pripravovaný s mäsom.  Ponúkame vám recept, do ktorého idú samé dobroty :).

Vianočný puding sa pripravuje niekoľko týždňov alebo mesiacov pred Vianocami, aby stihol odstáť.

Suroviny


350 g miešaného sušeného ovocia (hrozienka, marhule, brusnice, sultánky)
100 g vykôstkových sušených sliviek (môžu byť nakrájané)
100 g tmavého cukru muscovado
4 lyžice rumu
100 ml čierneho piva
100 g nasekaných vlašských orechov
100 g blanšírovaných mandlí
100 g mletých mandlí
100 g strúhanky
50 g hladkej múky
100 g mrazeného nastrúhaného masla
½ ČL nastrúhaného muškátového orieška
1 ČL mletej škorice
2 lyžičky perníkového korenia
100 g kandizovaných čerešní (môžu byť nakrájané)
3 veľké vajcia

Postup


V mise spolu premiešajte sušené ovocie, sušené slivky, cukor muscovado, rum a čierne pivo a prikryté nechajte 24 hodín odstáť.
Po 24 hodinách do odležanej zmesi ovocia pridajte ostatné suroviny. Dobre premiešajte, aby sa všetky suroviny spojili. Pri miešaní vám môžu pomôcť aj ostatní členovia rodiny a každý z nich si pri tom môže niečo zaželať.

Zmes zakryte potravinovou fóliou a opäť ju nechajte stáť na chladnom mieste 24 hodín.

Vianočný puding sa nepečie, ale dusí v pare. Budete potrebovať vyššiu misku, ktorú zvnútra poriadne natriete maslom. Na dno misky dajte kúsok papiera na pečenie, ktorý taktiež namastite. Puding sa vám neprilepí a bude sa dať ľahšie vyklopiť.

Zmes poriadne natlačte do misky. Potom misku prikryte papierom na pečenie a na papier dajte ešte vrstvu alobalu. Vytvoríte akúsi pokrievku. Misku previažte šnúrkou, aby alobal vám z nej nepadal.

Do väčšieho hrnca nalejte vodu do výšky asi 5 cm a vložte dovnútra tanierik hore dnom. Na obrátený tanierik položte misu s pudingom, hrniec prikryte a nechajte dusiť. Viančný puding sa varí dlho, asi 6 hodín na miernom ohni. Stále kontrolujte výšku hladiny, keď sa voda vyparí treba ju stále dolievať. Po 6 hodinách hrniec odstavte a misu s pudingom vyberte. Nechajte ju vychladnúť.

Puding je možné skladovať až dva roky na chladnom a suchom mieste. Nedávajte dole alobal, treba puding uložiť tak, ako ste ho varili.

Ak chcete vianočný puding servírovať, pred podávaním ho vložte na 2 hodiny do hrnca s vriacou vodou (rovnako ste to robili predtým), aby sa zohrial. Alobal aj papier na pečenie, ktorým bol puding prikrytý dajte dole až pred konzumáciou a následne puding vyklopte z misy na tanier.

Puding nakrájajte na kúsky a môžete ho servírovať so šľahačkou.

Video recept si môžete pozrieť na https://www.bbc.co.uk/food/recipes/christmas_pudding_41498

Niekoľko variácií vianočného pudingu si môžete pozrieť aj na youtube, napríklad v podaní Jamieho Olivera:


Zdroj: zdroj: https://www.bbc.co.uk, Foto: youtube.com

1. TIP na darček
Paradoxe
2. TIP na darček
99-dňový program pre mužov so Swedish Nutra Man 3x500 ml
3. TIP na darček
Trojitý drevený nabíjací dok na iPhone, Apple Watch, AirPods
4. TIP na darček
Kolobežka MASTER Stunt Free style

Sponzorované odkazy