Vianočný puding
Autor: redakcia26.10.2020 (09:25)
U nás síce vianočný puding nemá tradíciu, no ak by ste ho chceli vyskúšať, ponúkame vám recept a návod ako nato.
Vianočný puding je typický pre Anglicko. Jeho začiatky siahajú až do stredoveku, keď sa tuk, korenie a ovocie (najlepšie konzervačné látky svojej doby) zmiešali s mäsom, obilninami a zeleninou a zabalili do zvieracích žalúdkov a čriev, aby vydržali čo najdlhšie. Až na konci 16. storočia puding mení chuť zo slanej na sladkú a nemusí byť pripravovaný s mäsom. Ponúkame vám recept, do ktorého idú samé dobroty :).
Vianočný puding sa pripravuje niekoľko týždňov alebo mesiacov pred Vianocami, aby stihol odstáť.
350 g miešaného sušeného ovocia (hrozienka, marhule, brusnice, sultánky)
100 g vykôstkových sušených sliviek (môžu byť nakrájané)
100 g tmavého cukru muscovado
4 lyžice rumu
100 ml čierneho piva
100 g nasekaných vlašských orechov
100 g blanšírovaných mandlí
100 g mletých mandlí
100 g strúhanky
50 g hladkej múky
100 g mrazeného nastrúhaného masla
½ ČL nastrúhaného muškátového orieška
1 ČL mletej škorice
2 lyžičky perníkového korenia
100 g kandizovaných čerešní (môžu byť nakrájané)
3 veľké vajcia
V mise spolu premiešajte sušené ovocie, sušené slivky, cukor muscovado, rum a čierne pivo a prikryté nechajte 24 hodín odstáť.
Zmes zakryte potravinovou fóliou a opäť ju nechajte stáť na chladnom mieste 24 hodín.
Vianočný puding sa nepečie, ale dusí v pare. Budete potrebovať vyššiu misku, ktorú zvnútra poriadne natriete maslom. Na dno misky dajte kúsok papiera na pečenie, ktorý taktiež namastite. Puding sa vám neprilepí a bude sa dať ľahšie vyklopiť.
Zmes poriadne natlačte do misky. Potom misku prikryte papierom na pečenie a na papier dajte ešte vrstvu alobalu. Vytvoríte akúsi pokrievku. Misku previažte šnúrkou, aby alobal vám z nej nepadal.
Do väčšieho hrnca nalejte vodu do výšky asi 5 cm a vložte dovnútra tanierik hore dnom. Na obrátený tanierik položte misu s pudingom, hrniec prikryte a nechajte dusiť. Viančný puding sa varí dlho, asi 6 hodín na miernom ohni. Stále kontrolujte výšku hladiny, keď sa voda vyparí treba ju stále dolievať. Po 6 hodinách hrniec odstavte a misu s pudingom vyberte. Nechajte ju vychladnúť.
Puding je možné skladovať až dva roky na chladnom a suchom mieste. Nedávajte dole alobal, treba puding uložiť tak, ako ste ho varili.
Ak chcete vianočný puding servírovať, pred podávaním ho vložte na 2 hodiny do hrnca s vriacou vodou (rovnako ste to robili predtým), aby sa zohrial. Alobal aj papier na pečenie, ktorým bol puding prikrytý dajte dole až pred konzumáciou a následne puding vyklopte z misy na tanier.
Puding nakrájajte na kúsky a môžete ho servírovať so šľahačkou.
Video recept si môžete pozrieť na https://www.bbc.co.uk/food/recipes/christmas_pudding_41498
Niekoľko variácií vianočného pudingu si môžete pozrieť aj na youtube, napríklad v podaní Jamieho Olivera:
Vianočný puding sa pripravuje niekoľko týždňov alebo mesiacov pred Vianocami, aby stihol odstáť.
Suroviny
350 g miešaného sušeného ovocia (hrozienka, marhule, brusnice, sultánky)
100 g vykôstkových sušených sliviek (môžu byť nakrájané)
100 g tmavého cukru muscovado
4 lyžice rumu
100 ml čierneho piva
100 g nasekaných vlašských orechov
100 g blanšírovaných mandlí
100 g mletých mandlí
100 g strúhanky
50 g hladkej múky
100 g mrazeného nastrúhaného masla
½ ČL nastrúhaného muškátového orieška
1 ČL mletej škorice
2 lyžičky perníkového korenia
100 g kandizovaných čerešní (môžu byť nakrájané)
3 veľké vajcia
Postup
V mise spolu premiešajte sušené ovocie, sušené slivky, cukor muscovado, rum a čierne pivo a prikryté nechajte 24 hodín odstáť.
- Výber najlepších zahraničných vianočných receptov
- Recepty na (nielen) vianočné koláčiky
- Zdravé vianočné koláčiky
- Ako upiecť mäkké medovníčky
Zmes zakryte potravinovou fóliou a opäť ju nechajte stáť na chladnom mieste 24 hodín.
Vianočný puding sa nepečie, ale dusí v pare. Budete potrebovať vyššiu misku, ktorú zvnútra poriadne natriete maslom. Na dno misky dajte kúsok papiera na pečenie, ktorý taktiež namastite. Puding sa vám neprilepí a bude sa dať ľahšie vyklopiť.
Zmes poriadne natlačte do misky. Potom misku prikryte papierom na pečenie a na papier dajte ešte vrstvu alobalu. Vytvoríte akúsi pokrievku. Misku previažte šnúrkou, aby alobal vám z nej nepadal.
Do väčšieho hrnca nalejte vodu do výšky asi 5 cm a vložte dovnútra tanierik hore dnom. Na obrátený tanierik položte misu s pudingom, hrniec prikryte a nechajte dusiť. Viančný puding sa varí dlho, asi 6 hodín na miernom ohni. Stále kontrolujte výšku hladiny, keď sa voda vyparí treba ju stále dolievať. Po 6 hodinách hrniec odstavte a misu s pudingom vyberte. Nechajte ju vychladnúť.
Puding je možné skladovať až dva roky na chladnom a suchom mieste. Nedávajte dole alobal, treba puding uložiť tak, ako ste ho varili.
Ak chcete vianočný puding servírovať, pred podávaním ho vložte na 2 hodiny do hrnca s vriacou vodou (rovnako ste to robili predtým), aby sa zohrial. Alobal aj papier na pečenie, ktorým bol puding prikrytý dajte dole až pred konzumáciou a následne puding vyklopte z misy na tanier.
Puding nakrájajte na kúsky a môžete ho servírovať so šľahačkou.
Video recept si môžete pozrieť na https://www.bbc.co.uk/food/recipes/christmas_pudding_41498
Niekoľko variácií vianočného pudingu si môžete pozrieť aj na youtube, napríklad v podaní Jamieho Olivera:
Zdroj: zdroj: https://www.bbc.co.uk, Foto: youtube.com
Sponzorované odkazy
Najviac...
248 dní, 11 hodín a 37 minút