Čo by si chcel od Ježiška?

Tipy na darčeky

Inšpirujte sa !

Vianočná charita

Sponzorované odkazy

Dánske Brunkager

Suroviny:
1/2 šálky masla
1/2 šálky hnedého cukru
1/4 šálky kukuričného sirupu (alebo melasy)
1 šálka múky
1 ČL sódy bikarbóny
1,5 ČL škorice
1 ČL zázvoru
1/2 ČL klinčeka
1/2 lyžičky muškátového orieška
1/3 šálky nakrájaných mandlí
1/8 šálky pistácií (celé, nesolené)

Postup:
Na miernom ohni rozpustite v malom hrnci maslo. Primiešajte hnedý cukor a sirup. Priveďte do mierneho varu a miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Hmotu nechajte vychladnúť.

Vo väčšej miske zmiešajte múku, sódu bikarbónu a korenie. Pridajte orechy a premiešajte. Potom pridajte polovicu masla. Miešajte, kým sa suroviny dobre nespoja. Po troškách pridávajte zvyšné maslo. Cesto by sa malo ľahko formovať, nemalo by sa lepiť na boky misy a malo by byť veľmi husté. Ak bude cesto riedke, koláče sa dobre neupečú. Preto maslo pridávajte postupne, možno ho ani všetko nepoužijete.

Cesto dajte do hlbokej formy na chlieb vyloženej pergamenovým papierom. Ak to bude potrebné, prstami vtlačte cesto aj do rohov formy. Zakryte a nechajte v chladničke pár hodín, pokiaľ je to možné, dlhšie. Cesto na sušienky musí byť pred pečením veľmi tuhé.

Rúru vyhrejte na 180 stupňov. Cesto vyberte z formy a pomocou zúbkovaného noža na chlieb ho rozrežte na polovicu. Potom obe časti nakrájajte na tenučké plátky a preložte ich na plech. Pečte 8 - 12 minút alebo až kým okraje nezačnú hnednúť. Upečené koláčiky ochlaďte na mriežke.


Sponzorované odkazy