Čo by si chcel od Ježiška?

Tipy na darčeky

Inšpirujte sa !

Vianočná charita

Sponzorované odkazy

Kto je vianočný škriatok?



Autor: redakcia
16.12.2019 (10:20)

S Vianocami sa spájajú rôzne postavy, v Rusku je to Dedo Mráz, v Amerike zas Santa Claus. Obaja sú starší veľkí muži. Dnes sme sa pozreli na malú postavičku vianočného škriatka.

V amerických, kanadských, írskych a britských kultúrach je vianočný škriatok drobným škriatkom, ktorý žije so Santa Clausom na severnom póle a slúži mu ako pomocník. Vianoční škriatkovia majú oblečené zelené alebo červené plášte. Ich uši sú dlhé a špicaté, rovnako ako ich klobúk. Hovorí sa, že vyrábajú hračky v Santovej dielni a starajú sa o soby.

Santa Claus sa objavuje v americkom folklóre začiatkom 17. Storočia. Bol vytvorený z historickej postavy sv. Mikuláša z Myry a z prvkov rôznych európskych vianočných tradícií.
Vianočný škriatok sa prvýkrát objavil v literatúre už v roku 1850, keď Louisa May Alcott dokončila knihu s názvom Vianoční škriatkovia, ktorá však nikdy nevyšla. Vianočných škriatkov spopularizoval časopis Godey's Lady's Book v roku 1873. Jeho vianočné vydanie malo na titulnej stránke obrázok Santu obklopeného hračkami a škriatkami s popisom: „Už vieme ako vyzerá príprava hračiek pred Vianocami“.

V súčasnosti sa vianoční škriatkovia objavujú aj vo vianočných filmoch.  Vianočných škriatkov nájdete pred Vianocami v obchodoch s dekoráciami.
 
Foto: redakcia

Sponzorované odkazy