Čo by si chcel od Ježiška?

Tipy na darčeky

Inšpirujte sa !

Vianočná charita

Sponzorované odkazy

Hygienici kontrolujú vianočné trhy v Banskobystrickom kraji, uložili aj pokuty



21.12.2017 (09:00)

Kontrolóri odobrali vzorky ponúkaných pokrmov, ktoré všetky vyhovovali mikrobiologickým kritériám




Hygienici v Banskobystrickom kraji zatiaľ uložili len dve pokuty vo výške 99 eur a jednu vo výške 200 eur navrhli. Pokuty udelili za nepredloženie dokladov o odbornej a zdravotnej spôsobilosti predávajúceho personálu a nepredloženie rozhodnutia príslušného Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ). Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica Mária Tolnayová, kontroly hygienikov na vianočných trhoch budú pokračovať až do ich ukončenia.

V celom Banskobystrickom kraji vykonali odborní pracovníci RÚVZ Banská Bystrica, Lučenec, Zvolen, Rimavská Sobota a Žiar nad Hronom celkom 95 kontrol v 50 zariadeniach, v niektorých aj opakovane. Kontrolóri odobrali vzorky, ktoré všetky vyhovovali mikrobiologickým kritériám. V okrese Veľký Krtíš vianočné trhy pod názvom Čaro Vianoc začínajú až dnes, preto výsledky kontrol budú známe po ich ukončení.

Na vianočných trhoch v kraji môžu návštevníci nájsť okrem množstva výrobkov z dreva, keramiky, kože, šúpolia, skla, slamy a textílií, aj tradičnú ponuku vianočných jedál. Stánky rýchleho občerstvenia poskytujú tradičné jedlá a nápoje, ktoré sú pre toto obdobie charakteristické - pečené klobásy, lokše, kapustnica a iné. Tie sú každoročne aj predmetom kontroly v rámci štátneho zdravotného dozoru, teda odborníkov RÚVZ Banská Bystrica. „Naši pracovníci vykonávajú počas konania tohto vianočného hromadného podujatia mimoriadne kontroly stánkového predaja pokrmov. Zameriavajú sa najmä na pôvod surovín a potravinárskych výrobkov, na dodržiavanie dátumu spotreby, respektíve dátumu minimálnej trvanlivosti, kontrolu chladiaceho reťazca, teplotného reťazca, na prevádzkovú a osobnú hygienu. Kontrolujú aj doklady o zdravotnej a odbornej spôsobilosti predávajúcich a odoberajú aj vzorky pokrmov,“ uviedla vedúca Odboru hygieny výživy Ivana Sedliačiková. Dodala, že v prípade použitia nekvalitných surovín alebo pri nedodržaní technologického postupu prípravy pokrmov by mohlo prísť k výskytu črevných problémov u zákazníkov. Kontrola stánkového predaja potravín, napríklad oblátok, medovníkov a ďalších balených potravín, je v kompetencii orgánov štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Ako uviedla Sedliačiková, frekvencia kontrol závisí od konkrétnej situácie, pokiaľ zistia nedostatky, kontroly sa budú podľa potreby opakovať. Za prípadné zistené nedostatky môžu byť uložené pokuty v blokovom aj v správnom konaní, pričom ich výška závisí od závažnosti. Situácia v oblasti stánkového predaja sa podľa vedúcej Odboru hygieny a výživy postupne zlepšuje, prevádzkovatelia vybavujú stánky požadovaným zariadením tak, aby mohli dodržiavať chladiaci a teplotný reťazec pri príprave pokrmov a nápojov, ale aj zásady osobnej a prevádzkovej hygieny.
Zdroj: SITA, Foto: redakcia

1. TIP na darček
Najkrajšie Andersenove rozprávky
2. TIP na darček
ARMODD Roundz 4 rose gold
3. TIP na darček
Trojitý drevený nabíjací dok na iPhone, Apple Watch, AirPods
4. TIP na darček
Malá červená kniha o behaní

Sponzorované odkazy