Nové zdravé vianočné recepty I.
Autor: redakcia Vianoce.sk14.12.2017 (20:00)
Raw, vegan, paleo, cez cukru, bez lepku...postupne sa pozrieme, čo to všetko vlastne znamená a možno vyskúšate niektorý z receptíkov.
V zdravej výžive existuje množstvo smerov. Sú medzi nami vyznávači surovej stravy, niektorí sa vzdajú cukrov, iní zase lepku. V tomto článku nebudeme posudzovať, čo je zdravé, zdravšie, najzdravšie,... Pomôžeme vám zorientovať sa v základných princípoch a ponúkneme pár receptov, ktorými môžete spestriť vianočný stôl.
Čo je to RAW?
Pojmy surová (raw) strava, živá strava, vegan raw food znamenajú stravu, keď sa potraviny konzumujú takmer bez tepelnej úpravy. Potraviny sa jedia surové, alebo zohriate či usušené pri teplote do 42-45 °C. Ďalšou povolenou úpravou je naklíčenie, prípadne mechanické úpravy: mletie, mixovanie, odšťavenie, nastrúhanie... V živej strave sa nachádzajú aktívne enzýmy - sú napríklad v čerstvom ovocí a zelenine, naklíčenom obilí, naklíčených strukovinách či naklíčených semienkach.- Vieme, ako upiecť mäkké vianočné medovníky
- Ešte stále stíhate napísať List Ježiškovi
- Ušetriť sa dá aj na Vianociach. Poradíme ako.
RECEPT: Vanilkovo – orieškové RAW guľky
Čo budeme potrebovať
|
Príprava
- Datle si vopred namočíme na dve hodiny do vlažnej vody. Keď zmäknú, vodu vylejeme a vymixujeme ich samostatne v mixéri na datlovú pastu. Necháme chvíľu odstáť v miske.
- V mixéri si zatiaľ samostatne pomixujeme kešu oriešky na múku, ku ktorej pridáme všetky ingrediencie, vrátane datlovej pasty a opäť vymixujeme všetko spolu.
- Vznikne nám vláčna hmota. Vložíme ju na 30 minút do mrazničky, vyberieme a tvarujeme stredne veľké guľky. Obalíme ich v pohánkových vločkách a skladujeme v chladničke.
Čo je to paleo?
Paleo stravovanie, inými slovami praveké stravovanie, vychádza z princípov, ktoré sú podmienené prírodou. Podstatu tvoria stravovacie a životné návyky našich predkov (prispôsobené súčasnej dobe). V paleo jedálničku prevládajú tuky na úkor sacharidov. Tuky predstavujú približne 50-60%, cukry 20-30% a proteíny 20-25% z celkového energetického príjmu. Práve tento pomer základných živín odlišuje paleo stravu od ostatných modelov zdravej výživy, v ktorých dominujú cukry.RECEPT: Paleo mrkvovníky
Čo budeme potrebovať
- 200g mrkvy, očistenej a nastúhanej na jemno
- 200 g jemnej mandľovej múky cca
- 300 g masla, zmäknutého
- štipku soli
- slivkový lekvár bez cukru
Príprava
Rúru vyhrejeme na 180 st. Celzia. V miske zmiešame múku, soľ a nastrúhanú mrkvu. Pridávame postupne zmäknuté maslo, až kým bude cesto mastné, dobre tvarovatelné, ale zároveň nelepivé (nemusíme spotrebovať všetko). Z cesta tvoríme menšie tenučké placky/štvorce. Plníme ich slivkovým lekárom. Koláčiky poukladáme na plech s papierom na pečenie. Vložíme do rúry a pečieme max. 20 minút.
http://varimepaleo.sk/paleo-mrkvovniky/
Zdroj: www.fitshaker.sk, www.varimepaleo.sk, Foto: www.fitshaker.sk, www.varimepaleo.sk, redakcia
Sponzorované odkazy
Najviac...
241 dní, 8 hodín a 46 minút