Čo by si chcel od Ježiška?

Tipy na darčeky

Inšpirujte sa !

Vianočná charita

Sponzorované odkazy

Vianočný strom pre Trnavu darovala 97-ročná Leopoldovčanka



13.11.2017 (12:00)

Rozlúčka s jedľou, ktorá bude zdobiť Trojičné námestie v Trnave, bola mimoriadne dojímavá

Vianočný strom pre Trnavu v tomto roku darovala 97-ročná Mária Vykopalová z Leopoldova. S jedľou, ktorá rástla pred oknami jej domu celé desaťročia, sa nelúčila ľahko.

Ešte pred príchodom pilčíka si strom pohladkala, aj sa mu prihovorila. Keď Martin Köppl s motorovou pílou v pondelok ráno definitívne spečatil osud mohutnej jedle a žeriav ju položil na cestu, pristúpila k nej opäť. Zobrala si niekoľko konárikov a čosi im zašepkala. Slza sa v tej chvíli objavila nielen v jej očiach, ale aj v očiach ľudí naokolo.

,,Malú sadeničku som vysadila sama, je to možno 35 – 40 rokov. Priniesli sme si ju z dovolenky, darovala mi ju pani, u ktorej sme boli. Neviem presne, kde to bolo, ale chodili sme vtedy na dovolenky po Slovensku,“ zaspomínala si Mária Vykopalová. Spomenula si aj na to, že malej sadeničke sa pôvodne v Leopoldove veľmi nepáčilo. Prvých päť rokov to dokonca vyzeralo tak, že z nej nič nebude. Napokon z nej vyrástol nádherný strom, ktorý bude niekoľko týždňov robiť radosť ľuďom na Trojičnom námestí v Trnave. O vypílenie, naloženie a prevoz na miesto určenia sa postarala partia, ktorá túto prácu robí každý rok. V tomto roku to bola podľa Martina Köppla pomerne jednoduché, asi dvanásť metrov vysoký strom dopravili do Trnavy bez najmenších problémov. Jedľa v centre Trnavy naplno zažiari až na začiatku Vianočných trhov, ktoré sa začínajú v prvý decembrový deň. Svoju životnú púť definitívne skončí v polovici januára budúceho roku.

Po prvý raz sa vianočný stromček na centrálnom námestí v Trnave objavil v roku 1924, svoj post obsadzoval každoročne približne do roku 1971. Potom jeden zo symbolov Vianoc presťahovali na Hlavnú ulicu. Na svoje pôvodné miesto v srdci mesta sa znova vrátil približne po troch desaťročiach a odvtedy tu má stále miesto.

Zvyk zdobiť vianočné stromčeky má pravdepodobne korene už v období starého Ríma, keď bolo zvykom prinášať do svojich obydlí vetvičky olivy. Ihličnaté halúzky symbolizujúce ochranu a slama symbolizujúca prosperitu boli súčasťou našich vianočných obradových úkonov, ale prvý vianočný stromček sa objavil až okolo roku 1605 v Alsasku. Postupne sa rozšíril do celej Európy, no na Slovensku bol ešte v 19. storočí iba mestskou záležitosťou. Na vidieku sa stal súčasťou našich zvykov až v 20. storočí, najmä po 1. svetovej vojne.


Zdroj: SITA, Foto: redakcia

1. TIP na darček
Trojitý drevený nabíjací dok na iPhone, Apple Watch, AirPods
2. TIP na darček
Najkrajšie Andersenove rozprávky
3. TIP na darček
Šampón a pena do kúpeľa Spiderman
4. TIP na darček
Robot Heads Up - Šteňa

Sponzorované odkazy