Čo by si chcel od Ježiška?

Tipy na darčeky

Inšpirujte sa !

Vianočná charita

Sponzorované odkazy

Prešovčania si Betlehemské svetlo môžu zapáliť z megalampáša



22.12.2016 (18:30)

Megalampáš pred konkatedrálou sv. Mikuláša zapália po svätej omši pred Štedrým dňom.

Aj v tomto roku si budú môcť Prešovčania do svojich domovov doniesť Betlehemské svetlo. Predvianočný dar symbolizujúci počiatočné svetlo roznášajú do všetkých kútov Slovenska mladí skauti. V Prešove si ho ľudia budú môcť odniesť z megalampáša pred konkatedrálou sv. Mikuláša, ktorý zapália v piatok 23. decembra po svätej omši, ktorá sa začne o 18:00.

Predvianočná tradícia Betlehemského svetla ako symbolu šírenia ľudskej lásky, porozumenia a nádeje má na Slovensku už 27-ročnú tradíciu. Každé odpálenie svetielka podľa tejto tradície odkazuje ďalej tiché prianie, aby sa pokoj a mier šírili v ľudských srdciach presne tak, ako sa od človeka k človeku šíri plameň Betlehemského svetla. „Betlehemské svetlo nám každoročne pripomína blížiace sa Vianoce, čas pokoja, radostných stretnutí s najbližšími. Ďakujem našim skautom, že si tento plamienok z Betlehema budeme môcť odniesť do svojich príbytkov,“ uviedla primátorka Andrea Turčanová, ktorá betlehemské svetlo v centre mesta zapáli za asistencie mladých skautov.

Betlehemské svetlo dorazilo vlakom do Prešova uplynulú sobotu. Pri jeho doručovaní sa zažínajú svetielka v jednotlivých mestách ako články reťaze, aby sa v priebehu krátkeho času vytvorila Reťaz svetla a spojila tak symbolicky celé Slovensko. „Betlehemské svetlo sa odpaľuje z plamienka, ktorý sa nachádza v Betleheme, odkiaľ odovzdávaním zo sviečky na sviečku putuje medzi mnoho ľudí. Stáva sa tak symbolom jednoty, nádeje, lásky a radostnej predzvesti Vianoc,“ dodal za skautov Lukáš Oravec. V adventnom období až do Štedrého dňa skauti Betlehemské svetlo roznášajú v jednotlivých mestách a obciach do tisícok kostolov a farností, nemocníc, azylových domov, domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti a odpaľujú ho veriacim na predvianočných svätých omšiach.


Zdroj: SITA, Foto: Ivan Sedlák

1. TIP na darček
Náramok Miro Tigrie oko a kokos
2. TIP na darček
Mikina s potlačou FURT DAČO!
3. TIP na darček
Malá červená kniha o behaní
4. TIP na darček
99-dňový program pre mužov so Swedish Nutra Man 3x500 ml

Sponzorované odkazy