Čo by si chcel od Ježiška?

Tipy na darčeky

Inšpirujte sa !

Vianočná charita

Sponzorované odkazy

Prešovčania si Betlehemské svetlo môžu zapáliť z megalampáša



22.12.2016 (18:30)

Megalampáš pred konkatedrálou sv. Mikuláša zapália po svätej omši pred Štedrým dňom.

Aj v tomto roku si budú môcť Prešovčania do svojich domovov doniesť Betlehemské svetlo. Predvianočný dar symbolizujúci počiatočné svetlo roznášajú do všetkých kútov Slovenska mladí skauti. V Prešove si ho ľudia budú môcť odniesť z megalampáša pred konkatedrálou sv. Mikuláša, ktorý zapália v piatok 23. decembra po svätej omši, ktorá sa začne o 18:00.

Predvianočná tradícia Betlehemského svetla ako symbolu šírenia ľudskej lásky, porozumenia a nádeje má na Slovensku už 27-ročnú tradíciu. Každé odpálenie svetielka podľa tejto tradície odkazuje ďalej tiché prianie, aby sa pokoj a mier šírili v ľudských srdciach presne tak, ako sa od človeka k človeku šíri plameň Betlehemského svetla. „Betlehemské svetlo nám každoročne pripomína blížiace sa Vianoce, čas pokoja, radostných stretnutí s najbližšími. Ďakujem našim skautom, že si tento plamienok z Betlehema budeme môcť odniesť do svojich príbytkov,“ uviedla primátorka Andrea Turčanová, ktorá betlehemské svetlo v centre mesta zapáli za asistencie mladých skautov.

Betlehemské svetlo dorazilo vlakom do Prešova uplynulú sobotu. Pri jeho doručovaní sa zažínajú svetielka v jednotlivých mestách ako články reťaze, aby sa v priebehu krátkeho času vytvorila Reťaz svetla a spojila tak symbolicky celé Slovensko. „Betlehemské svetlo sa odpaľuje z plamienka, ktorý sa nachádza v Betleheme, odkiaľ odovzdávaním zo sviečky na sviečku putuje medzi mnoho ľudí. Stáva sa tak symbolom jednoty, nádeje, lásky a radostnej predzvesti Vianoc,“ dodal za skautov Lukáš Oravec. V adventnom období až do Štedrého dňa skauti Betlehemské svetlo roznášajú v jednotlivých mestách a obciach do tisícok kostolov a farností, nemocníc, azylových domov, domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti a odpaľujú ho veriacim na predvianočných svätých omšiach.


Zdroj: SITA, Foto: Ivan Sedlák

1. TIP na darček
Trojitý drevený nabíjací dok na iPhone, Apple Watch, AirPods
2. TIP na darček
Paradoxe
3. TIP na darček
Najkrajšie Andersenove rozprávky
4. TIP na darček
Kolobežka MASTER Stunt Free style

Sponzorované odkazy