Čo by si chcel od Ježiška?

Tipy na darčeky

Inšpirujte sa !

Vianočná charita

Sponzorované odkazy

Na Silvestra riešia opité deti aj zranenia pre výbušniny



22.12.2016 (11:00)

Pri vlaňajšom odpaľovaní zábavnej pyrotechniky počas silvestrovskej noci a vítania Nového roka sa na Slovensku zranilo 34 ľudí.

Na Silvestra sa otrávi alkoholom desaťkrát viac detí, než v bežný deň v roku. Aj dospelí pijú viac. Záchranári evidujú štvornásobný nárast výjazdov k dospelým opitým „do nemoty“. Upozorňuje na to hovorca operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel s tým, že ani oslavy Nového roku s domácou pyrotechnikou nie sú bezpečné, a najčastejšie popália tvár a ruky.

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby na prelome rokov 2015 a 2016 vyslalo záchranku k 122 ľuďom intoxikovaným alkoholom, z toho bolo až 19 detí. V priemerný deň pritom zachraňujú okolo 30 takýchto dospelých a iba dve deti. „Prepitá Silvestrovská noc môže mať pre deti až fatálne následky. Alkohol pôsobí na ne účinnejšie ako na dospelých, rýchlejšie sa vstrebáva a dostáva do organizmu. Deti naň nie sú zvyknuté, nemajú odhad. Stretávame sa aj s tým, že vypijú naraz väčšie množstvo tvrdého alkoholu,“ opisuje skúsenosti z doterajších Silvestrov Chmel. Dôležité je podľa neho v takejto situácii nespanikáriť. Ak je intoxikované dieťa v bezvedomí a dýcha, treba ho dať do stabilizovanej polohy, privolať odbornú pomoc a až do príchodu záchranárov kontrolovať pravidelne stav vedomia a dýchania. Ak nedýcha, treba začať okamžitú resuscitáciu. Ak ju volajúci neovláda, tak ho operátor linky 155 navedie a poradí, ako na to.
Pri vlaňajšom odpaľovaní zábavnej pyrotechniky počas silvestrovskej noci a vítania Nového roka sa na Slovensku zranilo 34 ľudí, z toho päť detí. Našťastie, ani jeden prípad nebol smrteľný. Najväčším nebezpečenstvom je podomácky vyrobená pyrotechnika. Záchranári upozorňujú, že ak už chcú ľudia pyrotechniku použiť, treba ju kúpiť v stálych predajniach a mala by mať určite návod na použitie. „Najčastejším úrazom pri takýchto výbuchoch sú popáleniny tváre a rúk a tiež amputačné poranenia. Ak sa aj napriek dodržiavaniu všetkých bezpečnostných zásad stane úraz, dôležitá je správna prvá pomoc. Pri popáleninách rýchle a dostatočne dlhé chladenie postihnutého miesta, prekrytie poranenia a zavolanie na linku 155, alebo vyhľadanie lekárskeho ošetrenia," dodal Chmel.


Zdroj: SITA, Foto: Ivan Sedlák

1. TIP na darček
99-dňový program pre mužov so Swedish Nutra Man 3x500 ml
2. TIP na darček
Mikina s potlačou FURT DAČO!
3. TIP na darček
Trojitý drevený nabíjací dok na iPhone, Apple Watch, AirPods
4. TIP na darček
FitStream PRO mixér

Sponzorované odkazy