Čo by si chcel od Ježiška?

Tipy na darčeky

Inšpirujte sa !

Vianočná charita

Sponzorované odkazy

Na Silvestra riešia opité deti aj zranenia pre výbušniny



22.12.2016 (11:00)

Pri vlaňajšom odpaľovaní zábavnej pyrotechniky počas silvestrovskej noci a vítania Nového roka sa na Slovensku zranilo 34 ľudí.

Na Silvestra sa otrávi alkoholom desaťkrát viac detí, než v bežný deň v roku. Aj dospelí pijú viac. Záchranári evidujú štvornásobný nárast výjazdov k dospelým opitým „do nemoty“. Upozorňuje na to hovorca operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel s tým, že ani oslavy Nového roku s domácou pyrotechnikou nie sú bezpečné, a najčastejšie popália tvár a ruky.

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby na prelome rokov 2015 a 2016 vyslalo záchranku k 122 ľuďom intoxikovaným alkoholom, z toho bolo až 19 detí. V priemerný deň pritom zachraňujú okolo 30 takýchto dospelých a iba dve deti. „Prepitá Silvestrovská noc môže mať pre deti až fatálne následky. Alkohol pôsobí na ne účinnejšie ako na dospelých, rýchlejšie sa vstrebáva a dostáva do organizmu. Deti naň nie sú zvyknuté, nemajú odhad. Stretávame sa aj s tým, že vypijú naraz väčšie množstvo tvrdého alkoholu,“ opisuje skúsenosti z doterajších Silvestrov Chmel. Dôležité je podľa neho v takejto situácii nespanikáriť. Ak je intoxikované dieťa v bezvedomí a dýcha, treba ho dať do stabilizovanej polohy, privolať odbornú pomoc a až do príchodu záchranárov kontrolovať pravidelne stav vedomia a dýchania. Ak nedýcha, treba začať okamžitú resuscitáciu. Ak ju volajúci neovláda, tak ho operátor linky 155 navedie a poradí, ako na to.
Pri vlaňajšom odpaľovaní zábavnej pyrotechniky počas silvestrovskej noci a vítania Nového roka sa na Slovensku zranilo 34 ľudí, z toho päť detí. Našťastie, ani jeden prípad nebol smrteľný. Najväčším nebezpečenstvom je podomácky vyrobená pyrotechnika. Záchranári upozorňujú, že ak už chcú ľudia pyrotechniku použiť, treba ju kúpiť v stálych predajniach a mala by mať určite návod na použitie. „Najčastejším úrazom pri takýchto výbuchoch sú popáleniny tváre a rúk a tiež amputačné poranenia. Ak sa aj napriek dodržiavaniu všetkých bezpečnostných zásad stane úraz, dôležitá je správna prvá pomoc. Pri popáleninách rýchle a dostatočne dlhé chladenie postihnutého miesta, prekrytie poranenia a zavolanie na linku 155, alebo vyhľadanie lekárskeho ošetrenia," dodal Chmel.


Zdroj: SITA, Foto: Ivan Sedlák

1. TIP na darček
Paradoxe
2. TIP na darček
Kolobežka MASTER Stunt Free style
3. TIP na darček
Najkrajšie Andersenove rozprávky
4. TIP na darček
Náramok Miro Tigrie oko a kokos

Sponzorované odkazy